Hazai komlóval erősít a Heineken

A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt Magyarországon, ám az elmúlt évtizedekben a hazai termesztés szinte teljesen eltűnt. Hamarosan kastélyosdombói komlóval készülhet a Soproni 1895 prémium lager sör.

A komlótermesztés hagyományát kívánta újjáéleszteni a HEINEKEN Hungária és az Ökumenikus Segélyszervezet három éve indult közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató együttműködésével zajlik. A kezdeményezés célja: növelni a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett hozzájárulni a hátrányos helyzetű régióban élő, a termesztésbe és feldolgozásba résztvevő családok megélhetéséhez. 

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, elmondta, hogy a karitatív szervezet kezdeti kastélyosdombói jelenléte mára a környező települések közül többet is magába foglaló térségfejlesztésben teljesedik ki. Az elnök-igazgató kiemelte, hogy mint minden tevékenységük esetében, úgy itt is a minőségi munkavégzés és a fenntarthatóság kiemelt szempontok. A komlószüret ünnepélyes keretében Kastélyosdombó örökös tiszteletbeli polgárává fogadott Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária Zrt. vezérigazgatója kifejtette: három éve a 70-es években szinte teljesen megszűnt magyarországi komlótermesztés újjáélesztése volt a cél Kastélyosdombón.

Az akkori tervek mára valósággá váltak, hiszen immár a második komlószüreten vehet részt a Somogy megyei településen. Vállalatának fontos elve, hogy lehetőség szerint mindig minél több helyi alapanyagot használjon föl a sörkészítés során, ezért is külön öröm, hogy most már magyar komlót is fognak tudni használni a gyártás során. A vezérigazgató a kastélyosdombói szüret alkalmával ünnepi bejelentést tett, miszerint a Soproni 1895 nevű prémium lager sörükhöz már a kastélyosdombói komlót fogják használni. 

Perle, Saazer, Chinook

A gyakorlatban is bemutatták a közönségnek a kastélyosdombói komlótermesztés folyamatát a szüreteléstől kezdve, a szárításon át a pelletálásig. A 2018 őszén egy hektáron ültetett, Perle, Saazer és Chinook komlót 2020-ban lehetett először szüretelni a területen. Idén augusztus második felében kezdődött el a komlószüret, ahol a fiatal ültetvény növényein a Perle esetében 30, a Saazer fajtán 40 százalékkal több termés látszik, mint az előző évben, míg a Chinook növényeken a tavalyihoz hasonló mennyiséget várnak. 

Forrás: Heineken


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.