Hideg paprikakrémleves, klubszendvics a zánkai Fészek nyári kínálatában

Arculatot váltott a zánkai strand bejáratánál lévő étterem: könnyebb, egészségesebb, többségében regionális alapanyagokból készült fogás került fel nyári étlapjukra.

Mint az étterem tulajdonosa, Keresztury Éva elmondta, idén szakítottak azzal a hagyománnyal, hogy bőséges étlappal rendelkeznek, sokféle fogást kínálnak ebédre, vacsoratájt a hozzájuk betérőknek. Inkább olyan ételeket kreáltak a konyhán, amely akár egész nap gondtalanul fogyaszthatak, nem terhelik meg a gyomrot, mégis nagyon finomak. Abból viszont idén sem nem engednek a zánkai hangulatos, nagy, árnyas terasszal megáldott vendéglátóegységben, hogy az ételek elkészítéséhez használt alapanyagok kizárólag első osztályú minőségűek. A húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, pékáruk legtöbbje közeli kistermelő topterméke, ha pedig nem sikerül beszerezni megfelelő minőséget a közelből - távolabbról hozatják, vagy - urám bocsá' - maga a tulajdonos ugrik be autójába, tesz meg százvalahány kilométeres utat, és hoz olyan házitésztát a tésztaételek alapanyagául, amely után mindenki a tíz ujját megnyalja.

Na de lássuk a medvét, azaz milyen újdonságokkal várják a vendéget idén Zánkán? Levesválasztékukat alaposan leszűkítették, az elhagyhatatlan húsleves és zánkai halászlé mellett túrógombóccal megbolondított gyümölcsleves, valamint napi zöldségleves - most éppen, a júliusi induláskor hideg paprikakrémleves - került a kínálatba.

Főételként többek közt lecsót háromféle módon kínálnak, a hírnevesen mesés vázsonyi kifli morzsájában megforgatott rántott serrtésszűz mellé pedig hideg majonézes burgonyasaláta kerül. A tésztakínálat alapja egy neves sóskúti tésztakészítő asszony tudása alapozza meg, ebből készül a spagetti, a spenótos tejszínes tagliatelle és a gorgonzolás strangolapretti is. Salátaválasztékuk idén nagyon erős, ötféle szerepel az étlapon, és ezek korántsem főételek kísérői, hanem önmagukban azok. Szendvics is rendelhető egész nap. A vendégek egyik nagy kedvencét,  a zánkai kétkezest nem lehetett lehagyni az étlapról, de mellé croissant-ba ágyazott finomságok, valamint amúgy angol vagy éppen hazai golfhelyeken alapkínálatnak számító klubszendvics is került, amelyben rozmaringgal sült csirkemell, bacon, tojás, paradicsom, remulád mártás szerepel, kísérőként pedig a klubszendvicsek elmaradhatatlan társa, hasábburgonya ringatózik a tányéron.

 

Különféle kencéket - házilag készített tojáskrémet, kőrözöttet, padlizsánkrémet, kacsamájpástétomot, vegagrogonzolát és társait kínálnak - szintén akár fő fogásként.

És amikor a vendég épp elégedetten hátradől, hogy bár jól lakott, és közben mindent megtett egészsége védelmében is, na akkor jön a hátbatámadás: mert a Fészek desszertválasztéka piszok jó.

A gyümölcsös pohárkrém, a kamillás panna cotta, a citromos szelet és a házilag készített trüffel kockák - egy-egy tőrdöfés az egészség oltárán, ámde mennyei öröm az ízlelőbimbóknak.

 

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.