Jakabkagyló és nyelvhal helyett

A hazai gasztronómia meghatározó szereplőinek segítségével kiválasztották Magyarország ikonikus ételeit, és a hozzá illő italsort. Erről számolt be az MSZÉSZ közgyűlésén Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke.

Megállapodás született arról, hogy a magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése érdekében ikonikus magyar ételeket válasszanak ki, és ne jakabkagylót, nyelvhalat és más, magyar vizeket, mezőket, erdőket sosem látott állatokból, zöldségekből, gyümölcsökből kínáljanak hazai éttermek bőséges választékot vendégeiknek. Ez alapján az MTÜ a jövőbeni gasztroturisztikai és kommunikációs felületein és a különböző más megjelenéseken a kiválasztott ételeket helyezi reflektorfénybe.

Magyarország ikonikus ételei tehát a következők: libamáj/kacsamáj hidegen készítve, körözött színes grillezett paprikasalátával, gulyás, halászlé, töltött káposzta, csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával), szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan), tojásos nokedli salátával, somlói és dobostorta. A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módon hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a turista számára. Az MTÜ és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület közösen felkért a bor-étel párosításban kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakembereket az ételekhez illő borok kiválasztására is.

Majd szólt arról, hogy idén létrejött a Made in Hungary Top Gasztronómiai Társulás, az egyik étteremlista szerinti 20 legjobb hazai étterem részvételével, amelynek tagjai meghatározták a magyar gasztronómia alapanyagai közül azt a nemzetközileg is elismert alapanyagkettőst, amely ezentúl a vezető hazai éttermek kínálatában is elérhetővé válik. Ez most a hazai kacsamáj és a magyar borászat csúcsitala, a 6 puttonyos Tokaji Aszú lett.

 

 

Forrás: turizmusonline.hu/fotó: magyar konyha online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.