hirdetés

Jakabkagyló és nyelvhal helyett

A hazai gasztronómia meghatározó szereplőinek segítségével kiválasztották Magyarország ikonikus ételeit, és a hozzá illő italsort. Erről számolt be az MSZÉSZ közgyűlésén Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke.

hirdetés

Megállapodás született arról, hogy a magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése érdekében ikonikus magyar ételeket válasszanak ki, és ne jakabkagylót, nyelvhalat és más, magyar vizeket, mezőket, erdőket sosem látott állatokból, zöldségekből, gyümölcsökből kínáljanak hazai éttermek bőséges választékot vendégeiknek. Ez alapján az MTÜ a jövőbeni gasztroturisztikai és kommunikációs felületein és a különböző más megjelenéseken a kiválasztott ételeket helyezi reflektorfénybe.

Magyarország ikonikus ételei tehát a következők: libamáj/kacsamáj hidegen készítve, körözött színes grillezett paprikasalátával, gulyás, halászlé, töltött káposzta, csirkepaprikás galuskával (alternatíva: harcsapaprikás csuszával), szarvasgerinc (elkészítési javaslat: erdei gombákkal/vadasan), tojásos nokedli salátával, somlói és dobostorta. A fogásokat minden esetben egy-egy neves séf által elkészített módon hitelesíti és egyúttal személyesíti meg a turista számára. Az MTÜ és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület közösen felkért a bor-étel párosításban kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakembereket az ételekhez illő borok kiválasztására is.

Tokaji aszúban érlelt kacsamáj
Tokaji aszúban érlelt kacsamáj

Majd szólt arról, hogy idén létrejött a Made in Hungary Top Gasztronómiai Társulás, az egyik étteremlista szerinti 20 legjobb hazai étterem részvételével, amelynek tagjai meghatározták a magyar gasztronómia alapanyagai közül azt a nemzetközileg is elismert alapanyagkettőst, amely ezentúl a vezető hazai éttermek kínálatában is elérhetővé válik. Ez most a hazai kacsamáj és a magyar borászat csúcsitala, a 6 puttonyos Tokaji Aszú lett.

 

 

(forrás: turizmusonline.hu/fotó: magyar konyha online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai