Június a sajt sajtója

Júniusban ünnepeljük a sajt világnapját. A sajt tartalmazza a tej összesértékes alkotórészét, csak koncentrált formában, valamint hosszabb ideig eltartható a többi tejterméknél. A benne található víz mennyisége határozza meg a sajt keménységét, a magasabb zsírtartalom pedig a sajt ízét „hozza ki”.

Kevesen tudják, hogy a sajtokban a tejcukor folyamatosan lebomlik az érés során, így minél tovább érlelt egy sajt, annál kevesebb tejcukrot tartalmaz. Táplálkozás-élettani szempontból a sajtok nagyon jó fehérje- és kalciumforrások. Tudta, hogy 1 kg minőségi sajt 10 liter tejből készül?

A sajtokat több szempont szerint lehet csoportosítani:

  • Típusszerint: tehén-, juh-, kecskesajtok
  • Keménység szerint: lágy, félkemény, kemény sajtok
  • Zsírtartalom szerint: sovány, félzsíros, zsíros sajtok
  • Érettségeszerint: friss (érés nélküli) és érlelt sajtok

Mennyit eszünk, mennyit kéne?

A legújabb táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket, sajtból például 6-7 dkg-ot kellene fogyasztanunk. Ennek a hazai fogyasztás alatta marad. A legfrissebb adatok szerint évente14,2 kg/fő mennyiség fogy, szemben az európai listavezető Dániával, ahol ennek a kétszerese, 28 kg, a hollandok 21,6 kilogrammot, de az osztrákok is 20 kg körül fogyasztanak. Pedig a hazai fogyasztásban a vizsgált élelmiszertípusok közül a maga 90 milliárdos piacával a harmadik helyen áll a sajt a feldolgozott húskészítmények és a sör mögött.

A fogyasztók 92 %-a havonta, 72 %-a hetente eszik sajtot, viszont szinte mindig ugyanazt az 1-2 sajt típust választjuk.

 Noha a kínálat hazánkban is nagyon sokszínű, csak a legkedveltebb félkemény kategóriában a jól ismert Trappista mellett ott van az enyhén érett, világos színű, semleges ízvilágú Gouda sajt. Másik ismert és kedvelt sajtfajta a lágy, semleges ízű Edámi, és végül, de nem utolsó sorban a lyukacsos állományú, édeskés, dióra hajazó Maasdam sajt. A füstölt sajtok ugyanakkor nagyon népszerűek, úgy tűnik, a magyar konyhában elterjedt füstölt ízt a sajtok esetében is szívesen vesszük, ezért több típusnak füstölt változatát is kínálják a gyártók. Mégis a magyar bevásárló listákon többnyire csak a „sajt” szó szerepel a fajta helyett.

A sajt ételeinkben számtalan formát ölt, sokan nem is tudják, hogy egy újabb sajtfajta kipróbálásával milyen plusz ízélményt is kaphat a mindennapi étkezések során. Legyen szó hideg vagy meleg ételekről a Frico holland sajtok között mindegyikhez megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet. Például a korábbi megszokott szendvics még finomabb lesz a Gouda vagy Maasdam sajttal, sőt a Mimolette sajt egyedi narancsos színe, és enyhe ízvilága bármilyen ételt képes megszínesíteni. Ugyanakkor a vegetáriánus ételek tökéletes kelléke lehet a lágy ízű Chevrette kecskesajt is.

A semleges ízvilágot nyújtó Trappista mellett bátran próbáljunk ki akár egy lágy, krémes Goudát, vagy egy csábítóan intenzív aromájú karakteres holland sajtot, ugyanis ezek már önmagukban is gasztronómiai ízélményt nyújtanak, de egy főétel összetevőjeként is garantált a siker.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?