MVI: 5 százalékos áfakulcsot elvitel és házhoz szállítás esetén!

Kérésüket eljuttatták a felelős, valamint a döntéshozó szervekhez, levelük fontos részletei a következők.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"A Magyar Vendéglátók Ipartestülete fontosnak tartja, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben javaslatokat tegyen a döntéshozók felé a vendéglátó vállalkozások fennmaradását szolgáló intézkedésekre.

A járvány első hullámában a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejének korlátozásával, majd a további szigorító intézkedésekkel párhuzamosan az üzletek forgalma jelentősen visszaesett. A szigorú korlátozó intézkedések ideje alatt az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrása vendéglátóhelyek számára. Habár az éttermi vendéglátásban az étel és az alkoholmenetes ital áfakulcsa helyben fogyasztás esetén 5%, az említett értékesítési formák esetében – néhány termék kivételével – viszont 27%.

A járvány második hullámában ismét veszélyhelyzet kihirdetésére és korlátozó intézkedések meghozatalára került sor, amelynek részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – előreláthatóan 30 napra be kell zárni. Ennek eredményeképpen a vendéglátóhelyek forgalma az első hullámhoz hasonlóan drasztikusan csökkeni fog, amely a vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését egyaránt veszélyezteti. A miniszterelnök úr többször hangsúlyozta, hogy Ausztria laboratóriumként szolgál a magyarországi intézkedések szempontjából. Ausztriában már az első hullám idején döntést hoztak arról, hogy a vendéglátás megsegítése érdekében ideiglenes jelleggel – 2020. július 1-jétől december 31-ig – 5%-ra csökkentik az ételek és az italok áfatartalmát.

Az ismételten fokozódó járványügyi helyzetre figyelemmel szükségesnek tartjuk a kedvezményes (5%-os) áfakulcs kiterjesztését – különösen az adventi, karácsonyi és szilveszteri időszak közeledtével – a vendéglátó vállalkozások fennmaradása érdekében, amelyhez más szakmai szervetekkel közösen az alábbi javaslatot tesszük.

Javasolt intézkedés:

A helyben fogyasztásra érvényes 5%-os áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítés és a házhoz – saját személyzettel történő – szállítás esetén is a vendéglátóhelyek számára.

A javaslat indoklása:

A szigorúbb járványügyi intézkedésekkel párhuzamosan ismét növekvő fogyasztói igény mutatkozik az éttermek irányába az ételkiszállítás iránt, azonban a helyben fogyasztáshoz képest az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás során alacsonyabb eladási árat lehet érvényesíteni. Emellett a magas áfakulcs (27%) és a többletköltségek (pl. futárok díja, közvetítői, diszpécseri szolgáltatás, online felület üzemeltetése, bankkártya, SZÉP-kártya használati díja, marketing költségek) miatt a kiszállítással történő értékesítés messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozásoknak. Kutatásaink szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban

még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40%-a a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.

A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak. Ha a második hullámban az elvitelre, illetve házhoz szállításra kényszerű vendéglátóhelyek számára ideiglenesen alkalmazható lenne az 5%-os áfakulcs, akkor lényegesen nagyobb fedezet állna rendelkezésre, amely a fenntartási költségekre és a munkabérekre fordítható. Ez a többletforrás egyúttal több tízezer ember munkahelyének megtartását segítené a vendéglátásban.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kezelésére összeállított egy 50 pontból álló javaslatcsomagot a Kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkájának támogatása céljából. Ebben szintén szerepel a kiszállított és elviteles ételek áfakulcsának 5%-ra csökkentése az általános és célzott keresletélénkítő intézkedések között.

Javaslatunkat az alábbi szakmai szervezetek is támogatják:

- Magyar Bocuse d’Or Akadémia – Hamvas Zoltán elnök

- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) – Krivács András elnök

- Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) – Flesch Tamás elnök

- Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) – Csapody Balázs elnök

- Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) – Gál Pál Zoltán elnök

 

Kovács László

MVI elnök"

Forrás: MVI / Turizmus Online


Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.
Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt

Itt a vége: megtiltják az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt 

Tizennyolc év alattiaknak tilos lesz energiaitalt eladni – erről tárgyalt csütörtökön a parlament.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.