Pezsgőkisokos

A tradicionális, palackban erjesztett és érlelt pezsgőkről a gasztronómiában vagy borvilágban otthonosan mozgó pezsgőforradalmároknak nem a szilveszter, hanem Champagne, a franciaországi borvidék jut elsőként eszébe. Így vannak ezzel a séfek is, akik a hazai kínálat bővülésével lelkesen támogatják, hogy ne csak az ünnepekkor kerüljön minőségi pezsgő a pohárba. Miben más a tradicionális módon készített pezsgő, mi mellé kínáljuk és mire figyeljünk, amikor bontunk egy palackkal?

A pezsgő kiválasztásakor mindig jó támpont lehet, ha az elkészítés módjáról kérdezünk. A Méthode Traditionnelle pezsgők a legjobb minőséget, valódi értéket képviselnek; a megfelelő alapboron túl a palackos erjesztésnek és a legalább kilenc hónapon, de gyakrabban éveken át tartó érlelésnek köszönhetik selymes buborékaikat és izgalmas aromáikat.

A Kreinbacher Birtok, bár csak szeptemberben debütált első tradicionális pezsgőivel, néhány hónap alatt olyan eredményeket ért el, amelyek jól mutatják, mennyire pozitív a fogadtatása az újdonságoknak ebben a kategóriában. A Külügyminisztérium borválogatásában a Grand Superior borok közé választották, a Pezsgő- és Aszúkiválóságok könyvében három pezsgőjük végzett négycsillagos eredménnyel, de borakadémikusok és borszakértők előtt, vakteszteken is tetszést arattak. A pezsgőket Somlón, furmintból készítik, a tradicionális eljárás minden mozzanatára odafigyelve. A munkát Christian Forget pincemester segíti, aki egyenesen Champagne-ból érkezett a borvidékre, hogy közösen fedezzék fel a furmint szőlőfajta új oldalát és a terroir lehetőségeit.

A tradicionális pezsgők nemcsak Champagne világhírének, de rengeteg munkának és odafigyelésnek köszönhetik, hogy a legjobb borokkal váltak egyenrangúvá a gasztronómiában is. Az ünnepek közeledtével neves séfeket kérdeztünk arról, ők miért rajonganak érte és milyen ételek mellé ajánlják legszívesebben.


Séfek üzenik; ne várjunk az éjféli koccintásig
Litauszki Zsolt, a Zsidai Csoport kreatív séfje maga is tradicionális pezsgőt rendel, ha az ételekre szeretne koncentrálni, hiszen szinte jolly-jokerként, egy teljes menüsor kísérőjeként jó választás. „Még egy desszertben is lehetnek olyan csavarok, például egy egzotikus gyümölcs, ami kifejezetten erőssé teszi a párosítást. Az ízek, aromák harmóniája, de gyakran a disszonancia, egy-egy ellentét kihangsúlyozása is jól működhet” – mondja. Ezer és egy különböző pezsgő van, érdemes a különlegességeket, például biodinamikus champagne-okat is megismerni, ő 1998-ban kezdte a pezsgővilág feltérképezését. A séf szerint itthon egyelőre sokan tartanak a pezsgőtől néhány korábbi, akár fájdalmas tapasztalat miatt, pedig végre több, igazán jó magyar pezsgő van, amelyeket megéri felfedezni!

Győrffy Árpád, az Arany Kaviár konyhafőnöke számára a tradicionális pezsgő egyenlő a minőséggel. Őt anno egy hazai pincészetben tett látogatása győzte meg arról, hogy a pezsgőkultúra építése fontos feladat. Komoly szakmai kihívás, de a séf hisz benne, hogy egy jól sikerült pezsgő-ételpárosítás önmagában olyan rendkívüli élményt ad, amely bárkit képes meggyőzni. Egyik legkorábbi ilyen élménye egy egyszerű fogas-tatár volt uborkával, kevés fűszeres majonézzel. Számára is a pezsgők változatossága a leginspirálóbb, például egy pezsgő- vagy Champagne vacsora összeállításakor az adott ital ízjegyeire, egyediségére figyel. Természetesen kaviár mellett látja viszont legszívesebben a pezsgőt; az ízek harmóniáján túl a szájban szétpattanó kaviárgyöngyök héja textúrájában is a buborékokat idézi. De néhány törvényszerűség is adott; a palackban érlelt pezsgők kekszességéhez mindig illik a crumble, az italban felfedezett gyümölcs pedig szinte terel a megfelelő alapanyag felé.

Szintén érdekes kísérlet visszahozni a pezsgést az ételekben; például olyan fűszerekkel, bors típusokkal vagy szecsuáni bimbóval, amelyek hasonlóan bizsergetőek, mint a buborékok. Egy izgalmas, zöldalmával, gyömbérrel elkészített és rövid ideig hőkezelt pisztráng mellett is hihetetlen élmény a pezsgő. Ez a rafinált fogás némi elhivatottsággal, szenvedéllyel otthon is elkészíthető, hogy együtt étkezhessen a család egy palack pezsgő társaságában.

Wolf András, a Salon és a New York kávéház és étterem konyhafőnöke idővel tanulta meg értékelni a jó tradicionális pezsgőket, ahogy mondja, ehhez talán érnie kellett. Éppen ezért azt tanácsolja mindenkinek, hogy évente adjunk legalább egy esélyt az újrakóstolásnak minden étel és ital kapcsán, amit nem szeretünk. Könnyen kiderülhet, hogy amiről azt gondoltuk, biztosan nem nekünk való, ezúttal majd meglep minket! A pezsgők savassága, citrusossága remek a karácsonykor mindig népszerű halételekhez, de akár kocsonyához is. Az ételekbe belesimulva, vagy azokat kiegészítve a lényeg a harmónia, amelyhez a pezsgők cukortartalma (a dosage) is hozzájárul. Ezért a séf mára egyre többször gondolkozik pezsgőben desszerthez is; klasszikus párosítás az eper, de a pezsgő frissességével egy barackos tejberizshez is hozzátesz, a túróból készült ételekhez szintén savai és gyümölcsössége miatt jó ötlet.

Fogyasszuk elegánsan
A tradicionális módon, palackban erjesztett és érlelt pezsgők gazdag aromáinak felfedezéséhez érdemes odafigyelni a megfelelő felszolgálásra is:
    Egy komplexebb tradicionális pezsgő 10-12 fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb, túlhűtve kevésbé mutatja meg összetett aromáit. A legjobb és leggyorsabb módszer jégvödörben, jég és víz segítségével 8 fok körüli hőmérsékletre lehűteni a palackot, így mire a pezsgőt kitöltjük, máris a megfelelő hőmérsékleten élvezhető.
    Ha elegánsan szeretnénk kibontani, tartsuk megdöntve és a palackot forgassuk, ne a dugót! Ha elég óvatosak vagyunk, hangos pukkanás helyett egy elegáns szisszenéssel zárhatjuk a műveletet.
    Válasszunk öblös poharat! A legnevesebb champagne-házak és Michelin-csillagos éttermek is a pereménél szűkülő, tulipán formájú pezsgőspoharat vagy borospoharat ajánlják, ezek teljesebben megmutatják a pezsgő finom és összetett aromáit, mint a túl keskeny flőték. Ha a poharat 45 fokban megdöntve a pohár falára töltjük az italt, a buborékok is élvezetesebbek maradnak.

Forrás: Vendég & Hotel


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.