Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz?

Már nem csupán vendégeiknek nyújtanak szállást a magyarországi Accor/Orbis szállodák, hanem szállodánként egy-egy saját méhkaptárt is fenntartanak egy budapesti méhészetben. A 19 Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban, összesen közel 1 millió méhnek ad otthont. 

Az Accor Planet 21 fenntarthatósági és környezetvédelmi programja kiemelten fontosnak tartja a méhek védelmét. Hasonlóan fontosnak ítéli a fentartható, egészséges és helyi élelmiszerek használatát a szállodái konyháiban – hozzájárulva a méhpopuláció “házon belüli” növeléséhez, mindkét feladatnak egyidőben tud eleget tenni.

A kaptáranként évente megtermelt körülbelül 20 kg mézet a szállodák vendégei a reggeli büféasztalon találhatják meg, míg a szállodák VIP vendégeit különleges alkalmakkor egy-egy kis üveg saját termelésű mézzel ajándékozzák meg.

A méhészet üzemeltetéséhez partnernek az Accor/Orbis Tornyossy Csaba méhészt választotta, aki korábban már más közösségi méh-projektekben is nevet szerzett magának. A kaptárak Budapesten, nem messze az ibis Citywest szállodától, gyönyörű, nyugodt zöldterületen találhatóak. A városban termelt méz kitűnő minőségű és a méhek a kaptárakban könnyebben elviselik a téli hideget.

A méhek porozzák be a világ 90%-át tápláló 100 növényféléből 70-et, ezért munkájuk létfontosságú az emberiség számára. A mézelő méhek óriási mértékben pusztulnak a növényvédő szerek túlzott használata és bizonyos vérszívó paraziták megjelenése miatt, amelyek csak a méhcsaládokban szaporodnak. Az állomány csökkenéséhez a globális felmelegedéssel járó szélsőséges időjárás is hozzájárul. A méhek eltűnésével drasztikus károk keletkeznének az élelmiszerláncban, illetve a Föld vízkészletében. 

Az Accor/Orbis számára nem ez az első alkalom, hogy a fenntartható fejlődés jegyében közösségi kertészetet működtetett. Korábban 11 szállodában alakított ki saját városi kiskertet, ahol az ott nevelt fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök eddig is kíváló mézlegelőnek bizonyultak.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.