hirdetés

Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz?

Már nem csupán vendégeiknek nyújtanak szállást a magyarországi Accor/Orbis szállodák, hanem szállodánként egy-egy saját méhkaptárt is fenntartanak egy budapesti méhészetben. A 19 Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban, összesen közel 1 millió méhnek ad otthont. 

hirdetés

Az Accor Planet 21 fenntarthatósági és környezetvédelmi programja kiemelten fontosnak tartja a méhek védelmét. Hasonlóan fontosnak ítéli a fentartható, egészséges és helyi élelmiszerek használatát a szállodái konyháiban – hozzájárulva a méhpopuláció “házon belüli” növeléséhez, mindkét feladatnak egyidőben tud eleget tenni.

A kaptáranként évente megtermelt körülbelül 20 kg mézet a szállodák vendégei a reggeli büféasztalon találhatják meg, míg a szállodák VIP vendégeit különleges alkalmakkor egy-egy kis üveg saját termelésű mézzel ajándékozzák meg.

forrás: tamaspal.smugmug.com

A méhészet üzemeltetéséhez partnernek az Accor/Orbis Tornyossy Csaba méhészt választotta, aki korábban már más közösségi méh-projektekben is nevet szerzett magának. A kaptárak Budapesten, nem messze az ibis Citywest szállodától, gyönyörű, nyugodt zöldterületen találhatóak. A városban termelt méz kitűnő minőségű és a méhek a kaptárakban könnyebben elviselik a téli hideget.

A méhek porozzák be a világ 90%-át tápláló 100 növényféléből 70-et, ezért munkájuk létfontosságú az emberiség számára. A mézelő méhek óriási mértékben pusztulnak a növényvédő szerek túlzott használata és bizonyos vérszívó paraziták megjelenése miatt, amelyek csak a méhcsaládokban szaporodnak. Az állomány csökkenéséhez a globális felmelegedéssel járó szélsőséges időjárás is hozzájárul. A méhek eltűnésével drasztikus károk keletkeznének az élelmiszerláncban, illetve a Föld vízkészletében. 

Az Accor/Orbis számára nem ez az első alkalom, hogy a fenntartható fejlődés jegyében közösségi kertészetet működtetett. Korábban 11 szállodában alakított ki saját városi kiskertet, ahol az ott nevelt fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök eddig is kíváló mézlegelőnek bizonyultak.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai