hirdetés
hirdetés

Arcfelismerő rendszer lesz Heathrow indulási részein is

Az érkezők után hamarosan a Heathrow-ról elrepülő utasok is választhatnak biometrikus azonosítást, ami jelentősen lerövidíti majd a sorban állást - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

Az 50 millió brit font értékű beruházással a repülőtér elsődleges célja az, hogy legalább harmadával csökkentse az utasfelvételtől a beszállásig tartó időt. Az arcfelismerő rendszert a check-in pultoknál, a poggyászfeladásnál, a biztonsági ellenőrzésnél és a beszállításnál is alkalmazni fogják. A Heathrow tavaly átlépte a 80 milliós utasforgalmat.

A rendszer igénybevételéhez az utasoknak előbb regisztrálniuk kell a repülőtéren kihelyezett automatizált kioszkokban, amely beolvassa az útlevelük adatait és azonosításra szolgáló fotót készít róluk. Ezután bármikor utaznak Heathrow-ról, a rendszer fel fogja ismerni az arcukat, és átengedi őket mindenhol az személyazonosító iratok bemutatása nélkül. Néhány utas már 2018-ban tesztelhette a biometrikus rendszert, és a visszajelzésük egyöntetűen pozitív volt. A repülőtér jelenleg is arcfelismerő rendszert használ az érkező utasok azonosításakor az automatizált útlevél-ellenőrző kapuknál, azonban Heathrow lesz az első brit repülőtér, ahol az indulás mindegyik szakaszában alkalmazzák ezt a csúcstechnológiát. Arról már írtunk korábban, hogy hasonló újítást tervez az Emirates is a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren. Az útlevél-ellenőrzés kihagyása jelentősen lerövidítené a várakozási időt.

Az utasokat természetesen nem kötelezhetik arra, hogy igénybe vegyék a biometrikus azonosítást, ez mindenkinek a saját döntése lesz. Egy IATA-felmérés szerint az utasok 64%-a lenne hajlandó megosztani a biometrikus adatait a jobb utazási élmény és a rövidebb várakozás érdekében. A 80 milliós utasforgalmat lebonyolító repülőtéren mindenesetre az is lényegesen le fogja rövidíteni a sorban állást, ha “csak” évi 50 millióan voksolnak az új technológiára.

(forrás: AIRportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai