hirdetés
hirdetés

Malév: már nem ad szárnyakat vágyainak

Az Igazgatóság döntése alapján a kár minimalizálása érdekében elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Ennek értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel Malév repülőgépek - közölte a Turizmus Online-nal a légitársaság.

hirdetés

„Sajnos bekövetkezett az, amitől a legjobban tartottunk, és aminek elkerüléséért mindent megtettünk. Bár az utóbbi napokig még volt remény az üzemeltetés folytatására, és az utasok bizalma töretlen volt, de az utóbbi napokban megjelent információk hatására a szolgáltató partnerek elvesztették bizalmukat, és egyik napról a másikra elkezdték előre kérni az általuk nyújtott szolgáltatások kifizetését.

Ez olyan mértékben gyorsította fel a pénzkiáramlást, hogy mára már tarthatatlanná vált a légitársaság helyzete. Ismert az is, hogy a tulajdonos a legjobb szándéka ellenére az EU elmarasztaló határozatát követően nem tud további anyagi forrást biztosítani a működéshez. Mindezeket figyelembe véve az Igazgatóság úgy döntött, hogy elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Valamennyi utasunktól elnézést kérünk.” – jelentette be Limburger Lóránt vezérigazgató.

Töretlen bizalom címén a vezérigazgató minden bizonnyal arra a bő, október 1-ig szóló 750 ezer foglalásra gondolt, melyet az utasok ki is fizettek.

A légitársaság utasait az ügyfélszolgálati munkatársak tájékoztatják arról, hogyan utazhatnak el célállomásukra, illetve milyen lehetőségeik vannak a kártalanításra. A Malév honlapján jelenleg csak az általunk is lehozott sajtóközlemény olvasható és reggel az is csupán magyarul, mostanra már angolul, miközben a kül- és belföldön hoppon maradt 7200 utas között igen nagy valószínűséggel egynél több külföldi is akad.

Átfoglalásra jogosult utasok köre

A január 31-én hatályba lépett kormányrendelet szerint segítségnyújtás azon utasok számára biztosítható, akik érvényes menetjegyüket a Malév Zrt. leállási napját megelőzően vásárolták meg, és akiknek a Malév-járatra szóló menetjegye a leállás napján vagy az azt követő három naptári napon belül biztosít jogot az utazásra. Továbbá azoknak, akik a Malév leállásának napján vagy azt megelőzően a célállomásra már elutaztak és a visszaútra érvényes Malév-járatokra szóló menetjeggyel rendelkeznek nem későbbi időpontra 2012. február 29-nél. A jogosultak célállomásra való eljutásában a Malév segítséget nyújt a meglévő menetjegyek más járatokra történő átfoglalásával, vagy más közlekedési módok igénybe vételének biztosításával.

200-300 ember várakozik

jelenleg a Ferihegyen, menetjegyük árát szeretnék visszakapni a Malév repülőtéri irodájánál - tájékoztatta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a Turizmus Online-t. 70-80 fő a SkyTeam légi szövetség pultjánál próbál átfoglalni más járatra - tette hozzá. Az éjszakázó járatok közül Dublin és Tel Aviv kint maradt, hazajutásukról egyelőre nem tudni biztosat. Beszélgetésünk időpontjában, reggel 9 órakor, a Helsinki járat már levegőben volt - tudtuk meg. A repülőteret hajnali 5 órakor tájékoztatták a légitársaság leállásáról, ugyanerről az utasok csak két órával később, 7-kor értesültek.

Közel a segítség

Időközben több légitársaság is felajánlotta kapacitásait a Malév utasok megsegítésére. Elsőként a Wizz Air lépett, majd a Ferihegyre visszatérni széndékozó Ryanair, őket követte az easyJet. A full service légitársaságok közül a British Airways nagyobb kapacitású, akár Boeing 767-es gépek forgalomba állítását tervezi az útvonalon átmenetileg, hogy kisegítsék a Malévet, bár a Malév Gatwickre járt már egy ideje, mielőtt Heathrow.i slotjait, résidőit, korábban már értékesítette némi rövid távú haszon reményében. Hasonlóképpen a Lufthansa, az Austrian Airlines is nagyobb utasférőhelyű gépeket állítana forgalomba budapesti járatain Frankfurtból, Münchenből illetve Bécsből.

Kiviszi át a gépet a túlpartra?

Az index értesülései szerint egyelőre senki a Malév pilóták közül. 19 gépet kellene az amerikai ILFC lízingcég számára visszajuttatni Írországi bázisra. Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke a Malév pénteki sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy a cég tárgyal a lízingcéggell, és a lehető legrövidebb időn belül visszajuttatja az utasszállítókat. Ezzel ellentétben kedden még biztattak: a lízingcég továbbra is biztosítja a gépeket.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai