hirdetés
hirdetés

Milyen lesz az Egységes Európai Égbolt jövője?

A globális utasforgalom 2037-re várhatóan megduplázódik. A növekvő kapacitásigény biztosítása, illetve a környezeti hatások mérséklése pedig komoly feladatot jelent az európai légiforgalmi iparág és a tagállamok kormányai számára. Ez a változás megköveteli az új technológiák és munkamódszerek bevezetését, a nemzeti szabályozások harmonizációját, valamint az új igényeket kiszolgáló infrastruktúra létrehozását. 

hirdetés

HungaroControl Zrt. tájékoztatása szerint az Egységes Európai Égbolt (Single European Sky – SES) teljes körű végrehajtásáról szóló nyilatkozatot írtak alá 2019. szeptember 11-én, Brüsszelben Európa vezető légiközlekedési szövetségei.

Az aláírók egy olyan egységes léginavigációs hálózat létrehozását sürgetik, amely az új technológiák alkalmazásával maradéktalanul megfelel a forgalmi kihívásoknak, a lehető legmagasabb fokon garantálja a repülésbiztonságot, általa csökkenthető a repülések okozta környezeti terhelés, továbbá mérsékelhetők a kiberbiztonsági kockázatok.

Az Egységes Európai Égbolt jövője című tanácskozáson 21 légiközlekedési platform írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint a SES-elképzelések csakis az összes érdekelt fél – az európai tagállamok és intézmények – összefogásával, mindenre kiterjedő összehangolt munkájával valósítható meg. Ennek fényében arra kérik az érintetteket, mielőbb vizsgálják meg az Egységes Európai Égbolt megvalósításához szükséges lépéseket, valamint egyszerűsítsék a jelenlegi szabályozási és intézményi keretet, hiszen a légiforgalmi hálózat csakis ezáltal tehető alkalmassá a jövő kihívásainak kezelésére.

forrás:123rf

A nyilatkozatot a tizenhárom közép-kelet-európai ország – köztük Magyarország – léginavigációs szolgáltatóit tömörítő Gate One szakmai szövetség nevében Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója, a platform soros elnöke írta alá.

Az esemény fontosságát hangsúlyozva elmondta: „a nyilatkozat mérföldkő az egész iparág számára, hiszen évtizedekre meghatározza annak jövőjét. De ugyanilyen fontos a Gate One platform tagjainak, mivel e 13 ország az európai légiforgalom közel 35 százalékát kezeli”.

„A légiközlekedés európai szabályozása paradigmaváltás előtt áll, az Európai Bizottság várhatóan a következő egy évben definiálja újra az Egységes Európai Égbolt szabályait. Komoly feladatok állnak a döntéshozók előtt: létre kell hozni egy fenntartható európai légiközlekedési ökoszisztémát, és választ kell adni a jelenlegi kapacitáskrízisre” – részletezte a HungaroControl vezérigazgatója, majd folytatta: "számítunk arra, hogy az Európai Bizottság a részletszabályok kidolgozásakor is nyitott lesz a szakmai párbeszédre, és figyelembe veszi a léginavigációs szolgáltatók tapasztalatait, érdekeit. Továbbá bízunk abban, hogy tisztában vannak a közép-európai régió megkerülhetetlen szerepével az európai légiforgalomban, és ez visszaköszön a későbbi döntésekben is”.

 

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai