Pizzakészítés, olívaültetvények, sajtüzem, sonkagyár, fenntarthatóság és regionalitás

Közel egy hetes tanulmányúton vettek részt a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének tagjai az elmúlt napokban, amelynek témája a fenntarthatóság, regionalitás a vendéglátásban, a kastélyszállodák működése Olaszországban, illetve a mediterrán diéta és életmód volt. Az Erasmus + program keretében megvalósult út során a résztvevők rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak, írják közleményükben.

A hazai kastélyszállodások pizza készítést tanulhattak Maestro Simone Genero olasz pizzamestertől.  Megismerhették a különböző lisztfajtákat a RACHELLO lisztekből, amit szintén Maestro Simone mutatott be, aki egyébként elismert lisztmérnök.

Az olasz program résztvevői az út végén kapott oklevelekkel / Fotó: Takács Imre
Az olasz program résztvevői az út végén kapott oklevelekkel / Fotó: Takács Imre

Jártak tradicionális hentesüzletben, ahol alaposan megismerhették a hagyományos olasz húsfeldolgozást, és a klasszikus olasz porchetta elkészítését egy egész malacból.

Kiemelkedő élmény és megtisztelő volt a kastélyosoknak, hogy volt lehetőségük szakmai szervezetekkel is egyeztetni. Találkoztak:

  • Dr. Giorgio Ardito-val, a Lignano Pineta társaság elnökével;
  • Dr. Perrotta-val - az Associazione Dimore Storiche Italiane (Olasz Történelmi Házak Egyesület) - Friuli Venezia Giulia tartomány elnökével
  • Fabiana Bon-nal, az Udine tartományi Női Vállalkozók Csoportjának elnökével, aki egyben szállodatulajdonos az UNESCO örökség részét képező Palmanova városában.

A Strassoldo di Sopra és di Sotto kastélyok tulajdonosaival is cserélhettek tapasztalatot egy csodálatos kastélybemutató, és történelmi séta után a csoport résztvevői.

Az útról folyamatosan beszámolnak majd felületeiken a szövetség tagjai, illetve tematikus estek szerevezését is tervezik. 

 

 

 

 

 


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.