Pizzakészítés, olívaültetvények, sajtüzem, sonkagyár, fenntarthatóság és regionalitás

Közel egy hetes tanulmányúton vettek részt a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének tagjai az elmúlt napokban, amelynek témája a fenntarthatóság, regionalitás a vendéglátásban, a kastélyszállodák működése Olaszországban, illetve a mediterrán diéta és életmód volt. Az Erasmus + program keretében megvalósult út során a résztvevők rengeteg tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak, írják közleményükben.

A hazai kastélyszállodások pizza készítést tanulhattak Maestro Simone Genero olasz pizzamestertől.  Megismerhették a különböző lisztfajtákat a RACHELLO lisztekből, amit szintén Maestro Simone mutatott be, aki egyébként elismert lisztmérnök.

Az olasz program résztvevői az út végén kapott oklevelekkel / Fotó: Takács Imre
Az olasz program résztvevői az út végén kapott oklevelekkel / Fotó: Takács Imre

Jártak tradicionális hentesüzletben, ahol alaposan megismerhették a hagyományos olasz húsfeldolgozást, és a klasszikus olasz porchetta elkészítését egy egész malacból.

Kiemelkedő élmény és megtisztelő volt a kastélyosoknak, hogy volt lehetőségük szakmai szervezetekkel is egyeztetni. Találkoztak:

  • Dr. Giorgio Ardito-val, a Lignano Pineta társaság elnökével;
  • Dr. Perrotta-val - az Associazione Dimore Storiche Italiane (Olasz Történelmi Házak Egyesület) - Friuli Venezia Giulia tartomány elnökével
  • Fabiana Bon-nal, az Udine tartományi Női Vállalkozók Csoportjának elnökével, aki egyben szállodatulajdonos az UNESCO örökség részét képező Palmanova városában.

A Strassoldo di Sopra és di Sotto kastélyok tulajdonosaival is cserélhettek tapasztalatot egy csodálatos kastélybemutató, és történelmi séta után a csoport résztvevői.

Az útról folyamatosan beszámolnak majd felületeiken a szövetség tagjai, illetve tematikus estek szerevezését is tervezik. 

 

 

 

 

 


Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.
Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus

Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus 

Bár hivatalosan csak kedden nyitott újra a visegrádi Hotel Silvanus, már sok szoba volt foglalt, és a szerdai ünnepélyes megnyitó alatt is egyre érkeztek vendégek a házba.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.