„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

Interjúnk központi témája az idei főszezon, illetve az ezzel kapcsolatos várakozások és kilátások, valamint a csütörtökön megnyílt Utazás Kiállítás. Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.

Molnár Judit, a MUISZ elnöke / fotó: muisz.com
Molnár Judit, a MUISZ elnöke / fotó: muisz.com

Milyenek az idei szezon kilátásai a belföldi turizmus terén?

A belföldi turizmussal kapcsolatban kevesebbet tudok mondani, hiszen a magyar utazók ritkán foglalnak belföldi szállást utazási irodán keresztül. Mindemellett azt gondolom, hogy érthető módon a belföldi turizmus idén kevésbé lesz olyan erős, mint amit a Covid alatt tapasztalhattunk, hiszen kinyílt a világ és aki szeretne, tud külföldre is utazni.

Honnan várhatjuk a legtöbb turistát?

A beutaztatás kapcsán sokkal bizakodóbb vagyok, hiszen látható, hogy itt, Budapesten tele vagyunk külföldiekkel és más magyarországi úti célok is kezdenek népszerűvé válni. Nagyon sokan jönnek a szomszédos országokból: Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából, a francia és olasz utazók körében is egyre népszerűbbek vagyunk. De legtöbben változatlanul az Egyesült Királyságból és Németországból érkeznek hozzánk, ez évek óta így van. Az ázsiai beutaztatás lassabban épül vissza, de már ott is tapasztalható egyfajta pozitív tendencia, ahogy az összes tengerentúli ország esetében is. Összefoglalva: szerintem jó szezon elé nézünk, a rangsor élén természetesen Budapesttel.

Melyek lehetnek a magyar utazók legkeresettebb külföldi úti céljai?

A Covid alatt gyakran érkeztek hozzám sajtómegkeresések azzal kapcsolatban, milyen vízióm van az utazási szokások gyökeres és végleges megváltozásával kapcsolatban a világjárványt követően – akkor sem tudtam mást mondani, és azóta a tények is engem igazolnak, miszerint az utazási szokások alapvetően nem változtak meg. A Covid hozott átmeneti változásokat, még az elmúlt két évben is tapasztalható volt némi óvatosság, de mostanra gyakorlatilag visszatért az élet a 2019-es szintre és honfitársaink is újra felkeresik kedvenc úti céljaikat. Akik tengerpartra vágynak, az első számú célpontjuk Horvátország, mely a hozzánk legközelebb eső, csodás tengerpart. Ezt követi Görögország és Törökország, de Olaszország és Spanyolország is változatlanul népszerű, az észak afrikai úticélok – Egyiptom, Tunézia és Marokkó is visszakerültek a tengerparti úti célok listájára. Reneszánszukat élik a kulturális körutazások mind Európában, mind a tengerentúlon, Ázsiában és Afrikában, és az USA kifejezett népszerűségnek örvend a magyar utasok körében. Az utazók harmadik, egyre bővülő csoportja a tengeri hajóutakat részesíti előnyben: ez a szektor épült vissza a leglassabban, de örömmel látjuk, hogy lassan visszatér a régi kerékvágásba.

A MUISZ miben segíti az irodákat?

A MUISZ egy érdekvédelmi szövetség, melynek egyik küldetése a lobbi az utazási irodákat közvetlenül érintő területeken: például az irodák működéséhez kapcsolódó jogszabályok esetében felhívjuk a döntéshozók figyelmét az esetleges anomáliákra. Jelen pillanatban a legfontosabb témánk e téren az iparűzési adóra vonatkozó jogszabály – ezzel kapcsolatban szeretnénk mielőbb pozitív változásokat elérni. Működésünk másik fontos területe a tudásmegosztás, hiszen egy iroda sikerének kulcsa az ott dolgozó munkatársak szakmai felkészültsége és tudásának naprakészen tartása. E téren a MUISZ képzések, tréningek, study tourok szervezésével tudja segíteni az utazási irodák működését.

Segíti-e idén a MUISZ közös standdal az Utazás+ Kiállításon az irodákat?

Az elmúlt év végén igényfelmérést végeztünk a tagságunk körében, de a csekély érdeklődés miatt az a döntés született, hogy ebben az évben nem települünk ki.

Mennyire tartja jelentősnek a hazai Utazás Kiállítást?

Digitalizált világunkban a klasszikus utazási vásárok már nem töltik be azt a küldetést, mint korábban. Világszinten érzékelhető, hogy mindenki új utakat keres, jellemzően a fesztivál-jellegű megoldásokhoz nyúlnak a szervezők, ahogy ez a Hungexponál is megfigyelhető. Az utazási irodák egyre kevésbé adnak ki nyomtatott katalógusokat, az előzetes tájékozódás is nagyrészt a weboldalakon zajlik és a first minute akciók december végén elkezdődnek – február végére már a helyek egy része eladásra is kerül. Egy ehhez hasonló vásár célja manapság inkább az inspiráció lehet, vagy oktatási célokra is kiváló – a turizmus szakos hallgatók ezek során sokat megtudhatnak a szakma gyakorlati oldaláról.

Milyen külföldi példát tart követendőnek a hazai kiállítás megújítása érdekében? Milyen elemeket vezetne be? Ebben a formában mennyire tartja hatékonynak, célravezetőnek az Utazás Kiállítást?

Ez a téma régóta napirenden van: mi egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a nagyközönség szórakoztatása helyett inkább a szakmai tapasztalatcsere, a jó gyakorlatok átadása venné át a főszerepet. Meg lehetne hívni buyereket, külföldi szakembereket, lehetőséget lehetne teremteni országoknak vagy régióknak a bemutatkozásra.

Van esetleg tervük, ötletük arra nézve, hogy lehetne korszerűbb és hatékonyabb eszközökkel támogatni az irodákat?

Annál korszerűbb és főleg szükségszerűbb most nincs, mint a lobbi annak érdekében, hogy az irodák kiszámítható jogszabályi feltételek mellett működhessenek és a szakmai programok szervezése, hogy hatékonyabb módszerekkel gyarapíthassák eszköztárukat. Szükségük van a tapasztalatcserére, az inspirációra, ezért szervezünk belföldi és külföldi bejáró túrákat számukra, így segítve őket szaktudással és ötletekkel a termékkidolgozás terén.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?