Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

A Szakmák Sztár Fesztivál országos megmérettetésén 65 szakma, 18 szakma csoportjában versenyeztek a diákok a dobogós helyezésekért. A Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja, Kóródi Béla több hónapos felkészülését hatalmas sikerrel zárta: a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen I. helyezést ért el.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén 17. alkalommal szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban az országos döntőt. Ezzel a nagyszabású eseménnyel a szervezők a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét hívják fel a szakmák fontos szerepére, lehetőségeire.

Az idei győztes a felszolgáló Nagykállóból érkezett
Az idei győztes a felszolgáló Nagykállóból érkezett

Nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy Nagykállóból a mi diákunk állhatott a dobogó legfelsőbb fokára. Egy jó közösségben az oktatóink lelkes munkájának, szakértelmüknek köszönhetően mindenki a legtöbbet tette hozzá ahhoz, hogy diákunk ott legyen

 -mondta Péter István József, a Kállay Kállay Rudolf Szakképző Iskola igazgatója. 

Mindig is félénk, csendesebb gyerek voltam. A nyári diák munka során éreztem, hogy nem merek az emberekkel kommunikálni, a háttérben maradtam, amikor a rendelést kellett felvenni. Szerettem volna fejleszteni ezt a képességemet, ezért választottam a pincér-vendégtéri szakember szakot. Hála a tanáraimnak, sikerült leküzdeni, mára a társalgás nem jelent problémát. Dolgozatírás közben kaptam a hírt az országos döntőről, hogy bekerültem, nem is tudtam a témazárót befejezni. Négyen versenyeztünk a dobogós helyért. Nagyon jó kis csapat jött össze. Nem ellenségek voltunk, hanem végig segítettük, bátorítottuk, támogattuk egymást. Az »ellenfeleim« végül a barátaim lettek

– tette hozzá az idei győztes, Kóródi Béla.

A versenyzőknek több versenyszám feladatai során kellett bemutatniuk szakmai tudásukat, rátermettségüket. A díszasztal készítése során Bélának a „A Rubik-kocka megalkotásának 50. évfordulóját" megjelenítő ötfogásos díszvacsora dekorációs asztalát kellett elkészítenie négy főre. Illetve a Hungexpora kilátogató vendégek előtt, látványos bemutató során egy szárnyast kellett felvágnia.

 


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.