„Egy étterem akkor jó, ha a vendég bárhol leül egy székre, és úgy érzi, az övé a legjobb hely.”

A tavalyi Klasszis Top Design versenyünk győztes tervezője, a Zazie Bistro & Bar belsőépítésze, vezető tervezője, Radnóczy Eszter többek között arról mesél, hogy miért lehet jó egy éttermi design, hogyan hozták be a MOL Campus földszintjén megnyílt étterembe a dunai evezés élményét és hogyan lesz a kényszerből az étterem legötletesebb design megoldása?

„Egy étterem akkor jó, ha a vendég bárhol leül egy székre, úgy érzi, hogy az övé a legjobb hely.”

Flow-élmény és friss design az öbölben: megnyitott a Zazie Bistro & Bar

Az este’r partners belsőépítészeti koncepciója alapján valósult meg a Mol Campus egyik új étterme, az irodaház földszintjén működő Zazie Bistro & Bar. Igazi áramlásélményben lehet részünk a terekben, a természet nemcsak a nagy üvegfelületeken, de az enteriőrben is beköszön. A kényelmes lounge-részen kis öblökben pihenhetünk, az ételeket pedig menő éttermi bokszokban fogyaszthatjuk el.

Funkcionális szempontból az volt a cél, hogy egy olyan bisztró jöjjön létre, ahol az itt, az épületben dolgozók és a kívülről érkezők egyaránt otthonosan érzik magukat és reggeltől estig bármikor betérhetnek egy reggelire, ebédre, üzleti vacsorára vagy akár egy munka utáni, lazító koktélra is.

Budapesten sehol máshol nincs étterem, ahol ilyen Duna élménye lehet a vendégnek

Budapesten kifejezetten kevés az olyan éttermi tér, ahol egy hosszú ebéd vagy egy esti program alatt a folyópart közelében ülhetünk. A Mol Campus ráadásul különleges adottságokkal bír: míg a londoni Foster+Partners által tervezett, modern magasházban a kortárs építészet a közegünk, az épületből a budai folyópart egykori gyárépületeire láthatunk rá, a Lágymányosi-öböl folytatásában. A modern üvegfelületekhez, a lenyűgöző látványhoz és a távolban kirajzolódó régi ipari negyedhez szép természeti adottságok járnak: szélben táncoló pampafüvek, zöld folyópart és napsütés.

A belsőépítész csapat tehát erre a – máshol hiányzó – budapesti Duna-élményre épített. A tervezés egyik alapgondolata az volt, hogy az urbánus, modern adottságokat, melyek az épületből és környezetéből erednek, párba lehet állítani a természettel, hogy ebből egy meghitt, hívogató, könnyed enteriőrt alakítsanak ki, ahol a munkanapok rutinjából kiszakadva kikapcsolódhat a látogató.

A Zazie-ban a design-élmény hömpölyög. A folyó vizén ringat. Megérkezünk.  

„Az éttermi enteriőr tervezésekor az inspirációnkat a dunai evezés adta: az az élmény, amikor megnyugtató lassúsággal áramlik alattad a folyó, be-beevezel a nádasba és mindenhol új, kis világok nyílnak meg. Ezt szerettük volna lefordítani a design nyelvére egy olyan térrel, amely megnyugvást ad, komfortot sugall, mégis felpezsdít, attól függően, hogy melyik napszakban érkezel” – mondja Radnóczy Eszter belsőépítész, vezető tervező.  

Belépéskor a kávézó részen szó szerint körbeölelhetünk egy fát: itt akkor foglaljunk helyet, ha laptopról dolgoznánk, vagy csak egy munkahelyi meetingre ültünk be, amelynek élményét kávé és péksütemények fokozzák. Ennek a térnek fontos eleme egy nagy, rusztikus asztal is, ami mellett napközben nyugodtan lehet tartani egy kötetlenebb meetinget, munka után pedig körbe lehet ülni a kollégákkal és meginni egy koktélt.

Valamivel beljebb, az étterem öblében különleges lounge-zóna fogad minket: kényelmes kanapék, fonott lámpák, természetközeli színek és anyaghasználat.   

„Egy étterem akkor jó, ha a vendég bárhol leül egy székre, úgy érzi, hogy az övé a legjobb hely. A Zazie-ban nagy és viszonylag szabálytalan térről van szó, ezt nem volt könnyű megvalósítani. Az egyes funkciók mentén haladva, egységes hangulatú, de változatos megoldásokat választottunk. Minden szögből más élményt kap, aki ide bejön, de a látvány mindenhonnan lenyűgöző” – meséli Radnóczy Eszter belsőépítész, vezető tervező. 

A bisztróba a belső, íves falat követve jutunk el, ahol a közösségi és az intim terek váltják egymást. A szigetszerű, zárt, kerek asztalok bensőséges hangulatát fonott lámpaernyők adják. A külső, döntött üvegfal mentén haladva szellősebb asztalsorok következnek. Középen húzódik az ún. szaletli – ezek szintén bensőségesebb hangulatú, zártabb, 4 férőhelyes boxok. A tér belső oldalán, a szaletli mögé pedig egy dobogó került, hogy a vendégek onnan is kilássanak az öbölre.

Kényszermegoldásból az étterem meghatározó designeleme

A külső üveges héjjal párhuzamosan hullámzó teljes belső falat – amely egyben az étterem konyhai részét is elválasztja a vendégtértől – egy nagyon különleges áttört anyag, a Mutina által gyártott égetett rácsos dísztéglája alkotja. A hatást fokozza, hogy a nagy, áramló, íves fal felett a mennyezeten, lebegő textilek hullámoznak.

„Tervezői kihívás volt, hogy eltakarjuk a konyhát az étterem arculatához illeszkedő felülettel. Így esett a választásunk erre a különleges, agyagból készült, áttört téglaburkolatra, mely egy meghatározó design elemévé vált az étteremnek, hiszen végighúzódik a teljes belső falfelületen. Az étterem hátsó falára azért került tükör, hogy a tágasság és végtelenség érzete megmaradjon” – mesél a kihívásokról Radnóczy Eszter belsőépítész, vezető tervező. 

Egyedi minták, kisszériás darabok, különleges elemek

A padlóburkolat megfogalmazása is az evezős élményre erősít rá, amikor egy nagy léptékű terrazzo burkolatba beleáramlik a sok apró körből álló vöröses körmozaik és vezeti végig a vendéget a leghátsó sarokig. Ezt az áramlást leképezi az egyedi mintával készített, a habzó folyót idéző színes szőnyeg is, amelyet az este’r partners tervei alapján valósított meg az olasz Radici gyár. Ebbe az egységes és mégis sokszínű anyagváltásba harap bele a mosott fát szimbolizáló trópusi padlóburkolat, mely a Lágymányosi-öblöt idézi.

Az éttermi részen egyedi tervezésű kárpit vezeti a szemet, amelyet a piacvezető olasz textilgyár, a Flukso anyagaira készített saját tervezésű mintával képzelt el az este’r partners. A mozgalmas mintát rózsaszínes-barackos tónusok ellensúlyozzák, az oszlopokat alul párnaszerű, puha burkolat fedi.

„A természetesség és a fenntarthatóság vezérfonala mentén haladtunk. A padlóburkolat is szándékosan mosott, kicsit fa hatású. Ezért kerültek fonott fa „kosarak” a bejáratnál található négy asztal fölé – olyanok, mint négy buborék, mely elkülöníti a bejárati részt az étterem belső tereitől. Ezeket egyedileg, nekünk gyártották. Összességében jellemző, hogy sok az egyedi gyártású elem, melyeket hazai cégek kiviteleztek, ahogy az asztalos- vagy a lakatosmunkát is. A különálló asztalokat és székeket különböző gyártóktól vásároltuk, de ezek is kisszériás darabok” – zárja gondolatait a belsőépítész, vezető tervező Radnóczy Eszter.

FOTÓK: ZAZIE / Villányi Csaba

Forrás: ZAZIE

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.