„Egy étterem akkor jó, ha a vendég bárhol leül egy székre, és úgy érzi, az övé a legjobb hely.”

A tavalyi Klasszis Top Design versenyünk győztes tervezője, a Zazie Bistro & Bar belsőépítésze, vezető tervezője, Radnóczy Eszter többek között arról mesél, hogy miért lehet jó egy éttermi design, hogyan hozták be a MOL Campus földszintjén megnyílt étterembe a dunai evezés élményét és hogyan lesz a kényszerből az étterem legötletesebb design megoldása?

„Egy étterem akkor jó, ha a vendég bárhol leül egy székre, úgy érzi, hogy az övé a legjobb hely.”

Flow-élmény és friss design az öbölben: megnyitott a Zazie Bistro & Bar

Az este’r partners belsőépítészeti koncepciója alapján valósult meg a Mol Campus egyik új étterme, az irodaház földszintjén működő Zazie Bistro & Bar. Igazi áramlásélményben lehet részünk a terekben, a természet nemcsak a nagy üvegfelületeken, de az enteriőrben is beköszön. A kényelmes lounge-részen kis öblökben pihenhetünk, az ételeket pedig menő éttermi bokszokban fogyaszthatjuk el.

Funkcionális szempontból az volt a cél, hogy egy olyan bisztró jöjjön létre, ahol az itt, az épületben dolgozók és a kívülről érkezők egyaránt otthonosan érzik magukat és reggeltől estig bármikor betérhetnek egy reggelire, ebédre, üzleti vacsorára vagy akár egy munka utáni, lazító koktélra is.

Budapesten sehol máshol nincs étterem, ahol ilyen Duna élménye lehet a vendégnek

Budapesten kifejezetten kevés az olyan éttermi tér, ahol egy hosszú ebéd vagy egy esti program alatt a folyópart közelében ülhetünk. A Mol Campus ráadásul különleges adottságokkal bír: míg a londoni Foster+Partners által tervezett, modern magasházban a kortárs építészet a közegünk, az épületből a budai folyópart egykori gyárépületeire láthatunk rá, a Lágymányosi-öböl folytatásában. A modern üvegfelületekhez, a lenyűgöző látványhoz és a távolban kirajzolódó régi ipari negyedhez szép természeti adottságok járnak: szélben táncoló pampafüvek, zöld folyópart és napsütés.

A belsőépítész csapat tehát erre a – máshol hiányzó – budapesti Duna-élményre épített. A tervezés egyik alapgondolata az volt, hogy az urbánus, modern adottságokat, melyek az épületből és környezetéből erednek, párba lehet állítani a természettel, hogy ebből egy meghitt, hívogató, könnyed enteriőrt alakítsanak ki, ahol a munkanapok rutinjából kiszakadva kikapcsolódhat a látogató.

A Zazie-ban a design-élmény hömpölyög. A folyó vizén ringat. Megérkezünk.  

„Az éttermi enteriőr tervezésekor az inspirációnkat a dunai evezés adta: az az élmény, amikor megnyugtató lassúsággal áramlik alattad a folyó, be-beevezel a nádasba és mindenhol új, kis világok nyílnak meg. Ezt szerettük volna lefordítani a design nyelvére egy olyan térrel, amely megnyugvást ad, komfortot sugall, mégis felpezsdít, attól függően, hogy melyik napszakban érkezel” – mondja Radnóczy Eszter belsőépítész, vezető tervező.  

Belépéskor a kávézó részen szó szerint körbeölelhetünk egy fát: itt akkor foglaljunk helyet, ha laptopról dolgoznánk, vagy csak egy munkahelyi meetingre ültünk be, amelynek élményét kávé és péksütemények fokozzák. Ennek a térnek fontos eleme egy nagy, rusztikus asztal is, ami mellett napközben nyugodtan lehet tartani egy kötetlenebb meetinget, munka után pedig körbe lehet ülni a kollégákkal és meginni egy koktélt.

Valamivel beljebb, az étterem öblében különleges lounge-zóna fogad minket: kényelmes kanapék, fonott lámpák, természetközeli színek és anyaghasználat.   

„Egy étterem akkor jó, ha a vendég bárhol leül egy székre, úgy érzi, hogy az övé a legjobb hely. A Zazie-ban nagy és viszonylag szabálytalan térről van szó, ezt nem volt könnyű megvalósítani. Az egyes funkciók mentén haladva, egységes hangulatú, de változatos megoldásokat választottunk. Minden szögből más élményt kap, aki ide bejön, de a látvány mindenhonnan lenyűgöző” – meséli Radnóczy Eszter belsőépítész, vezető tervező. 

A bisztróba a belső, íves falat követve jutunk el, ahol a közösségi és az intim terek váltják egymást. A szigetszerű, zárt, kerek asztalok bensőséges hangulatát fonott lámpaernyők adják. A külső, döntött üvegfal mentén haladva szellősebb asztalsorok következnek. Középen húzódik az ún. szaletli – ezek szintén bensőségesebb hangulatú, zártabb, 4 férőhelyes boxok. A tér belső oldalán, a szaletli mögé pedig egy dobogó került, hogy a vendégek onnan is kilássanak az öbölre.

Kényszermegoldásból az étterem meghatározó designeleme

A külső üveges héjjal párhuzamosan hullámzó teljes belső falat – amely egyben az étterem konyhai részét is elválasztja a vendégtértől – egy nagyon különleges áttört anyag, a Mutina által gyártott égetett rácsos dísztéglája alkotja. A hatást fokozza, hogy a nagy, áramló, íves fal felett a mennyezeten, lebegő textilek hullámoznak.

„Tervezői kihívás volt, hogy eltakarjuk a konyhát az étterem arculatához illeszkedő felülettel. Így esett a választásunk erre a különleges, agyagból készült, áttört téglaburkolatra, mely egy meghatározó design elemévé vált az étteremnek, hiszen végighúzódik a teljes belső falfelületen. Az étterem hátsó falára azért került tükör, hogy a tágasság és végtelenség érzete megmaradjon” – mesél a kihívásokról Radnóczy Eszter belsőépítész, vezető tervező. 

Egyedi minták, kisszériás darabok, különleges elemek

A padlóburkolat megfogalmazása is az evezős élményre erősít rá, amikor egy nagy léptékű terrazzo burkolatba beleáramlik a sok apró körből álló vöröses körmozaik és vezeti végig a vendéget a leghátsó sarokig. Ezt az áramlást leképezi az egyedi mintával készített, a habzó folyót idéző színes szőnyeg is, amelyet az este’r partners tervei alapján valósított meg az olasz Radici gyár. Ebbe az egységes és mégis sokszínű anyagváltásba harap bele a mosott fát szimbolizáló trópusi padlóburkolat, mely a Lágymányosi-öblöt idézi.

Az éttermi részen egyedi tervezésű kárpit vezeti a szemet, amelyet a piacvezető olasz textilgyár, a Flukso anyagaira készített saját tervezésű mintával képzelt el az este’r partners. A mozgalmas mintát rózsaszínes-barackos tónusok ellensúlyozzák, az oszlopokat alul párnaszerű, puha burkolat fedi.

„A természetesség és a fenntarthatóság vezérfonala mentén haladtunk. A padlóburkolat is szándékosan mosott, kicsit fa hatású. Ezért kerültek fonott fa „kosarak” a bejáratnál található négy asztal fölé – olyanok, mint négy buborék, mely elkülöníti a bejárati részt az étterem belső tereitől. Ezeket egyedileg, nekünk gyártották. Összességében jellemző, hogy sok az egyedi gyártású elem, melyeket hazai cégek kiviteleztek, ahogy az asztalos- vagy a lakatosmunkát is. A különálló asztalokat és székeket különböző gyártóktól vásároltuk, de ezek is kisszériás darabok” – zárja gondolatait a belsőépítész, vezető tervező Radnóczy Eszter.

FOTÓK: ZAZIE / Villányi Csaba

Forrás: ZAZIE

 


Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók

Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók  

A professzionális vevők igényeinek való megfelelés és a magas hatékonyság voltak a vezérelvei a budaörsi METRO felújítási programjának.
Burger King-nyitás az M1-es autópályánál

Burger King-nyitás az M1-es autópályánál 

Az M1-es autópálya ácsi lehajtójánál nyílt a Burger King-hálózat 56. magyarországi étterme.
Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem 

Azt, hogy növényi eredetű termékeket húsnéven forgalmazzanak. A francia döntést Gabriel Attal miniszterelnök kedden jelentette be.
Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show

Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show 

A guruló éttermek 2014 óta 1 millió kilométert tettek meg és hozzávetőlegesen 15 millió terméket értékesítettek.
Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára

Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára 

Hazai pályán játszható világverseny a tét.
Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból 

Gasztrofesztiválok a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig, a rovaroktól a szelleműzésig.
Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség

Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség 

1924-ben jegyeztették be a Globus márkanevet a vállalat zöldség- és gyümölcskonzervjeire. A jeles évfordulót különleges új külsővel ünneplik: új, egészséges terméküket most vezetik be a piacra.
Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.
MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.