hirdetés
hirdetés

Pozsony a fapadosokra épít

Tavaly közel 900 ezer utast szállított Pozsonyból és Pozsonyba a Ryanair. Az ír fapados ezzel a szlovák reptér legnagyobb cége lett, s tovább kívánja bővíteni ottani jelenlétét. Micahel O'Leary szerint a tavalyi 1,4 millió utas hamarosan 2,5 millióra növekedhet.

hirdetés

A Ryanair, a Danube Wings és a Norwegian Air Shuttle vezeti a pozsonyi reptér toplistáját, maíg a charetcégek közül a Travel service bonyolította le a legnagyobb forgalmat tavaly. A gazdasági válság elsősorban a kis, regionális reptereket érintette súlyosan. A repülőterek európai szövetsége (ACI Europe) elemzése szerint a legérzékenyebb veszteséget az évente 5 milliónál kisebb forgalmat elérő repterek szenvedték el az elmúlt években. Ez történt a pozsonyi repülőtér esetében is, hiszen tavaly 11 százalékkal csökkent a személyforgalom - ugyanakkor a teheráru fuvarozásban csúcsot döntöttek 22 500 tonnával.

A tavalyi adatok szerint a 1,4 millió utasból 971 ezret tett ki a menetrendszerű járatokat, 442 ezret pedig a charterjáratokat igénybe vevők száma. A szlovák főváros repteréről hat hagyományos légitársaság üzemeltet járatokat 28 célállomásra. A célpontok közül továbbra is London a legnépszerűbb - ide majd 300 ezren indultak Pozsonyból. Ezt Dublin, Milánó, Brüsszel és Birmingham követi a sorban.

A legnagyobb légitársaság továbbra is a Ryanair, amely egymaga 875 ezer utast fuvarozott, míg a második és harmadik helyen a Danube Wings és a Norwegian Air Shutlle áll 28 ezer, illetve 27 700 utassal. A charter piacon már nagyobb a választék, hiszen ott 17 cég 40 célállomásra közlekedtet járatokat Pozsonyból. A legjelentősebb szereplő a magyar piacon is jelen lévő Travel Service, amely 291 ezer utast szállított - főleg török és egyiptomi üdülőhelyekre. A charter célpontok közül Antalya a legnépszerűbb, amelyet a bolgár Burgasz és az egyiptomi Hurgada követ.

A cargo forgalom felívelése 2008-ban kezdődött és tavaly csúcsot állított be. A 22 500 tonnás érték 10 százalékkal múlja felül a 2011-es szintet. A pozsonyi reptér - amelyet a szlovák kormányok korábban eladásra is meghirdettek, sikertelenül - tavaly új terminál épületet avatott. A M.R.Stefanik reptér új épületével a cél, a forgalom fellendítése volt. A repülőtér vezetői elsősorban a fapados cégekben bíznak: idén áprilisban Michael O'Leary a Ryanair tulajdonosa kijelentette, hogy tovább bővítik pozsonyi jelenlétüket, ahonnan most 16 célállomásra közlekedtetnek járatokat. Az ír "repülő fenegyerek" szerint a pozsonyi légikikötő hamarosan elérheti az évi 2,5 millió utast.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk