hirdetés
hirdetés

A Szputnyik vakcinára csak mi vagyunk vevők az EU - tagállamok közül

Az Európai Unió területén csak mi, magyarok veszünk Szputnyik oltást, a tőzsdék sem reagáltak kedvezően az orosz vakcina-hírekre. Nem úgy, mint például a Modena vagy a Pfizer fejlesztéseire. Egy friss felmérés szerint a magyarok az oroszon kívül a kínai oltásban bíznak a legkevésbé. (ld. grafikon)

 

hirdetés

Oroszország az uniós országok közül egyedül Magyarországra szállít koronavírus elleni vakcinát, mondta az Euronewsnak Oroszország uniós nagykövete. 

pixabay.com
pixabay.com

Az Euronews brüsszeli stúdiójából Oroszország uniós nagykövetét, Vlagyimir Csizsovot kérdezték arról, együttműködhet-e Európa Moszkvával a vakcinagyártásban.

- Brüsszel már jópár szerződést kötött különböző cégekkel a koronavírus-elleni oltóanyag-szállítására. Oroszország is felajánlja a saját oltását?

“A világon elsőként az orosz Szputnyik oltást engedélyezték. Azonban a járvány terjedését tekintve nem csak az oltóanyag elérhetősége kérdéses, hanem a gyártási kapacitás és az elosztás is. Oroszország arra kéri a többi országot, hogy hozzanak létre saját kapacitást az orosz tudósok által létrehozott oltóanyag gyártására. Ismereteim szerint eddig egyetlen uniós tag, Magyarország vesz részt ebben.”

- Nem sokan bíznak a Szputnyik oltásban, a tőzsdék sem reagáltak a hírekre. Nem úgy, mint például a Modena vagy a Pfizer fejlesztéseire.

“A bizalmat az emberek alakítják, és nagyrészt az Ön kollégái, az újságírók. A bizalom alapja lehet az a teszt-sorozat is, amelyet az oltásunkon végeztek. A statisztikák szerint a Szputnyik oltás 92 százalékban hatásos. De szerintem ez nem verseny, az oltóanyag összetételét nem kellene titkolni."

- Ön szerint akár Moszkvában, akár Brüsszelben afelé haladnak a dolgok, hogy karácsonyra enyhítsék a korlátozásokat?

"Attól tartok, hogy az ünnepekre való enyhítés elhozná a harmadik fertőzési hullámot. A radikális változást csak a hatásos, megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló oltás jelenthet. Mindenki megértheti, hogy ez karácsony előtt nem fog valóra válni.”

 

 

 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai