hirdetés
hirdetés

Egységes fellépés a különutas utazási korlátozások ellen

Számos európai turisztikai érdekképviseleti szerv közös nyilatkozatban adott hangot aggodalmának az egyes országok legújabb járványügyi szabályozásait figyelve.

hirdetés

"Az elmúlt hetekben Európában megugrott a COVID-fertőzések száma, amelyek többségét a rendkívül gyorsan terjedő omikron variáns okozza. Míg az Európai Bizottság 2021 decemberében bejelentette, hogy az EU digitális COVID-tanúsítványa (DCC) kilenc hónapig érvényes emlékeztető oltás nélkül, több uniós ország – köztük Franciaország, Olaszország, Dánia és Málta – úgy döntött, hogy lerövidíti az oltási igazolványok érvényességi idejét hét vagy három hónapos időtartamra.

(Belgium ugyancsak a napokban jelentette be, hogy március 1-től 270 napról 150 napra csökkenti a vakcinaigazolások érvényességét, Ausztria pedig február 1-től hasonlóan jár el, ott 180 napig lesz érvényes az oltási dokumentum – A Szerk.) Számos ország további vizsgálati követelményeket vezetett be, amelyek a beoltott/gyógyult EU-utazókra vonatkoznak, és ezek ellentétesek az Európa Tanács jelenlegi ajánlásaival" - szól a ECTAA, az ACI, az Airlines for Europe, a Cruise Lines International Association (CLIA), ETOA és az European Regions Airline Association (ERA) közös nyilatkozata.

Mint írják, a közlekedési és turisztikai szövetségeket nagyon aggasztja ez az új, Európa-szerte kialakuló gyakorlat. Az iparág támogatja az Európai Bizottságot, amely szerint a uniós vakcinaigazolás (DCC) harmonizált érvényességi ideje „szükséges a biztonságos szabad mozgáshoz és az uniós szintű koordinációhoz”. Bár a Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy ugyanazt a DCC érvényességi időszakot alkalmazzák az EU-n belüli utazásokra és nemzeti szinten, a felmerülő eltérések a közleményt kiadó szervezetek szerint aggasztóak.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a COVID-19 világjárvány a második világháború óta a legnagyobb globális recesszióhoz vezetett. Az előrejelzések alapján az EU gazdasági teljesítménye 2019-től napjainkig az Egyesült Államokhoz és Kínához képest alulteljesített, és a prognózis szerint fellendülés nem várható 2023 előtt. A dél-európai országokat különösen hátrányosan érintette a visszaesés, és kétségtelenül az utazási és turisztikai ágazat került globálisan a leginkább hátrányba.Bár a világjárvány az elmúlt két évben tombol, több EU-tagállam továbbra is egyoldalúan lép fel, eltérő DCC érvényességi időszakot, valamint eltérő szabályokat fogad el a 18 év alatti gyermekekre és fiatal felnőttekre vonatkozóan. Ez közvetlen hatással lesz azokra a családokra, akik a téli szünetben és tavasszal szeretnének utazni - szögezik le a szövetségek, és hozzáteszik, az utazási korlátozások EU-szerte fennálló következetlensége közvetlenül érinti az egyes utasokat és vállalkozásokat a jövőbeli utazások és üdülési foglalások ütemezésében. A közlekedési és turisztikai ágazat azt tapasztalja, hogy a jelenlegi foglalások, legalább 30 százalékkal elmaradnak a a 2021-es szinttől.

Arra is rámutat a közlemény, hogy ezen túlmenően az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi, fertőzések visszaszorítására vonatkozó iránymutatása a nem gyógyszerészeti beavatkozások megerősítésére összpontosít; ideértve a nagy nyilvános vagy privát összejövetelek elkerülését, az arcmaszkok kiterjesztett használatát, az egyének csoportjai közötti kapcsolatok csökkentését társadalmi vagy munkahelyi környezetben, a távmunkát, és a háztartások közötti keveredés csökkentését – és nem tartalmazta az utazási korlátozásokat. Idézik az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalását is, (WHO)  amely szerint az utazási korlátozások nem korlátozzák az omikron nemzetközi elterjedését.

"A nem összehangolt utazási korlátozások megjelenése az EU-ban veszélyezteti az uniós covid-igazolás célkitűzését – a biztonságos és szabad mozgás támogatását az EU-ban. Sürgetjük a kormányokat, hogy hagyjanak fel ettől a következetes megközelítéstől való eltéréssel, és biztosítsanak egy világos és harmonizált folyamatot európai szinten. Az utazási és turisztikai szektor már eddig is súlyosan megszenvedte a világjárványt, aminek a gazdasági következményei az elkövetkező években is folytatódni fognak. Most minden eddiginél nagyobb szükség van a nemzeti kormányok közötti koordinációra a világos, biztonságos és következetes szabályok biztosítása, az utazók bizalmának támogatása, a nyári szezon „megmentése” és végső soron a gazdasági fellendülés biztosítása érdekében” – hangsúlyozzák közös közleményükben az európai turisztikai szövetségek.

A hektikus gyakorlatot szemlélve az Európai Unió Tanácsa éppen most fogadott el egy új ajánlást a biztonságos és szabad utazás elősegítésére az EU-ban a koronavírus-járvány idején, amely orvosolhatja a fent leírt problémát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk