ICCA kongresszus három év után ismét élőben

Idén 61. alkalommal nyitotta meg kapuit az International Congress and Convention Association (ICCA) Kongresszus a lengyel városban 900 résztvevő, 70 szövetség és 110 előadó részvételével. A november 6-9 között megrendezett eseményen a fenntarthatóság, legacy, DEI (Diversity, Equity, Inclusion – Sokszínűség, Egyenlőség, Befogadás) témakörök mentén hallgathattak előadásokat, panelbeszélgetéseket a 80 különböző országból érkezett résztvevők.

Az üzleti rendezvények globális közösségének egyik legfontosabb éves találkozója ez a nagy múltú kongresszus, ahol a meetings industry szakemberei – köztük a világ nemzeti és városi szintű convention bureu-i - és a szövetségek képviselői a sikeres együttműködés alapját képező hosszútávú, személyes kapcsolatokat építhetnek, új üzleti lehetőségeket és trendeket ismerhetnek meg, valamint tapasztalatukkal, javaslataikkal maguk is az iparág formálóivá válhatnak a közös döntések, diskurzusok által. A kongresszuson hazánkat 7 fős csapat képviselte, Csóti Annamária és Deák Krisztina a Budapest Kongresszusi Központtól, Szabó Anna és Szabó Aliz a Hungexpotól, Roman Roman Mioduszewski a Visual Europe Group-tól, valamint Békefi Anna és Simon Anna a Hungarian & Budapest Convention Bureau-tól.

A négynapos rendezvényen minden nap különböző tematikában élen járó szakemberek osztották meg a hazájuk, szervezetük legjobb gyakorlatait, kutatási eredményeit, amelyet további szakmai beszélgetések követtek. A kongresszus azzal az üzenetértékű projekttel kezdődött, hogy a nemzetközi tagság regionális tagozatai a klasszikus ülésezés helyett más-más tevékenységgel segítették a vendéglátó lengyel város közösségét, illetve az általuk befogadott ukrán menekülteket. A #TogetherWeCan mottó jegyében a szemétszedéstől a menekültek számára való levesfőzésig sokféle szociális értéket létrehozó tevékenységre sor került. A nyitó nap DEI témában zajló előadásain a többi között arról volt szó, mit jelent a valódi elfogadás, befogadás, együttműködésen alapuló döntéshozatal, valamint operáció és miért fontos mindez a meetings industry szempontjából, hogyan lehetnek a kongresszusok a korábbinál is jobban ezen értékek közvetítői.
A tisztújító közgyűlésen a szervezet leköszönő elnöke, James Rees (ExCeL London) beszámolója után átadta a helyét a két férfi jelölt mellett legtöbb szavazatot kapó Marta Gomesnek (Viparis), valamint bemutatták az új board tagokat, tagozatvezetőket.

Ezt követően egy teljes napon át a fenntarthatóság, az ICCA legfontosabb pillére volt a középpontban. Az ICCA elkötelezettje a Net Zero Carbon Events by 2050 programnak – amellyel a Hungarian & Budapest Convention Bureau is dolgozott a SANCBE ülésező tagjaként – és ösztönzi a tagszervezeteket, hogy legyenek bár szövetségek vagy desztinációk, radikális változásokat is felvállalva csökkentsék a rendezvények káros lábnyomát. A rendezvény fenntarthatósági partnere a GDS Movement, amelynek világszerte elismert szakértői a kongresszus alatt is több előadást, workshopot tartottak. A vezető desztinációkat fejlesztő tanácsadók a Hungarian & Budapest Convention Bureau felkérésére a közelmúltban az iroda magyar szolgáltató partnereinek is workshopot tartottak Budapesten.

A kongresszus keretében publikálták a GDS-Index legfrissebb eredményeit, városi rangsorát, amelyről külön cikkben tudósítunk. A harmadik napon folytatva a pilléralapú tematikát, a legacy jelentőségéről hallhattak, cserélhettek tapasztalatot a résztvevők, külön kitekintésként megerősítve, milyen hosszú távú, a vendégéjszakákon túlmutató hatással van a desztinációra egy üzleti rendezvény. Az egyik tematikus workshop során kiderült, az üzletfejlesztésben a legacy területet szeretnék előtérbe helyezni a szakemberek és elérni azt, hogy a jövőben a legacy már a pályázási folyamatban jelenjen meg, mint cél, elvárás.
Az ágazat speciális kutatási területe kapcsán elhangzott, a célok meghatározása és folyamatos visszamérése elengedhetetlen elemei a jövő rendezvényeinek. Ezzel az iparág komplex gazdasági hatását, valamint a nehezebben mérhető tovagyűrűző és társadalmi hatásokat is fel lehet mutatni.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.