hirdetés
hirdetés

Lezárják a DiCaprio filmből ismert "Partot" Thaiföldön

A sokak számára bakancslistás Maya-öböl a thaiföldi Koh Phi Phi Leh aprócska szigetén júniustól nem látogatható.

hirdetés

A Maya-öböl a dél-kelet-ázsiai ország legfelkapottabb strandjává vált, miután az egész világon befutott Danny Boyle 2000-ben bemutatott thrillerje Leonardo DiCaproval a főszerepben, amelyet ott forgattak. A film cselekménye szerint a paradicsomi szépségű öbölbe - ahol egy hippiközösség él - eljutni csak a nagyon rátermettek és szerencsések kiváltsága. Nem csoda, ha a mozinézők mind oda vágyakoznak azóta is.

Az elmúlt közel 20 évben azonban annyi turista érkezik, hogy megnézze a vászonról ismert csodát,  hogy az öbölben alaposan megrongálódtak a korallzátonyok. Ezért a hatóságok úgy döntöttek, hogy főszezonon kívül lezárják a Mayát, hogy visszafordíthassák a folyamatot - írja a Guardian.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A sziget öble júniustól szeptemberig tart zárva a holtszezonban. Hasonló intézkedéseket Thaiföld már korábban is bevezetett: 2016-ban a három szigetből álló Tachai szigetcsoportot zárta le a turisták elől, hogy "lélegzethez juttassa" az erősen pusztulófélben lévő tengeri élővilágot.

A Mayán napi 5000 turista fordul meg, legtöbbjük Phuketről vagy a közeli Phi-Phi-ről benzinmotoros hajóval érkezik, amely rettentően szennyezi a vizet."Thaiföld korallzátonyainak 80 százaléka már megrongálódott elsősorban a parti hotelek, a turistahajók horgonyai és a tengervízben felhalmozódott műanyagszemét miatt" - állítja a bangkoki Kasetsart egyetem halászati szakának dékán-helyettese, Thon Thamrongnawasawat, aki úgy véli, némileg használhat a korallzátonyok regenerálódásának a három hónapos lezárás, de hathatós megoldást, csakis a bizonytalan idejű teljes lezárás hozhatna. A szakember régóta hangoztatja, hogy rendkívül fontos lenne Thaiföldön jobban védeni a tengeri élővilágot és újra és újra figyelmeztet a turizmus rendkívül káros hatásaira.

A dél-kelet-ázsiai királyság GDP-jének egyes becslések szerint 18 százalékát adja az idegenforgalom. A turistaérkezések száma 2004 és 2017 között megtriplázódott és elérte a 35 milliót.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai