hirdetés
hirdetés

Összeomlott Balin a turizmuson alapuló gazdaság

A koronavírus delta-változata gazdasági válságba sodorta Balit, Indonézia egyik leggazdagabb tartományát, és konfliktusokhoz vezetett a hindu rítust követő helyiek, valamint a hatóságok között - írja a vg.

hirdetés

Tavaly március óta a külföldi turistaérkezések száma a 2019-es, átlagban heti 15 ezerről lecsökkent 79 százalékkal, és a belföldi látogatók számának 66 százalékos visszaesése is csak valamivel kevésbé volt drámai. A helyi GDP az előző években elért évi 5 százalékos növekedés helyett nagyjából 10 százalékkal zsugorodott.

A szállodák és éttermek szinte teljesen kiürültek, az alkalmazottakat pedig elbocsátották, vagy töredékére csökkentett fizetésen tengődve várják sorsuk jobbrafordulását. A turistáknak szánt olcsó csecsebecséket árusító, apró utcai üzletek részint eltűntek, részint a helyieknek szánt olcsó élelmiszerek árusítására nyergeltek át. A korábban az idegenforgalmi ágazatot kiszolgáló építőipar és mezőgazdaság szintén bevétel nélkül maradt.

Balin amúgy mindvégig eléggé alacsony volt a fertőzések száma, még az adatok esetleges pontatlanságát is figyelembe véve, azonban a turizmus hirtelen összeomlását és hosszan tartó vegetálását mégsem tudták elkerülni. Rengeteg munkavállaló tért vissza a falujába, ami a szigeten egy jól bevált, működőképes megoldás, amikor a turizmus átmeneti válságba kerül. Most azonban már jóval több, mint egy éve vannak jövedelem nélkül az emberek, a családtól, barátoktól vagy jótékonysági szervezetektől kapott támogatásra nem számíthatnak a végtelenségig. Különösen nehéz helyzetben vannak azok, akik a turisztikai vállalkozásukra vagy gépkocsijukra hitelt vettek fel, mivel a kamatlábak magasak, emiatt sokan bagóért vesztegetik el vagyontárgyaikat.A vg. arról is beszámolt, hogy idén július óta további 3500 szállodai alkalmazottat bocsátottak el Balin, és 48 hotel, valamint étterem került kényszerből eladósorba. A kórházak túlterheltek, az oxigénkészlet fogytán van. A sziget mindazonáltal egészen a közelmúltig nyitva állt a belföldi látogatók előtt, de ennek is véget kellett vetni, mivel Jávából a fertőzések újabb és újabb változatát hurcolhatták volna be.

Nem csoda, hogy a többségükben hindu szigetlakók kollektív rítusokba menekülnek, csakhogy a nem ritkán több mint ezer résztvevővel megtartott szertartások gyorsítják a pandémia terjedését. Végül az indonéz központi bank kezdeményezésére a kormányt is sikerül meggyőzni arról, hogy szakítsanak a szigeten az egyoldalú gazdaságszerkezettel, mivel bebizonyosodott, hogy az milyen veszélyekkel jár. A mezőgazdaság, a kreatív vagy a digitális gazdaság és az oktatás fejlesztésével csökkentenék a turizmustól való függőséget.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai