hirdetés
hirdetés

Repülőtér épült a teknős költőhelyére

Repülőtér épül a Maldív-szigetekhez tartozó Maafarun, ami híres költőhelye a teknősöknek.

hirdetés

A teknősök többek között arról is híresek, hogy miután felnőnek, ugyanarra a helyre mennek vissza költeni, ahol ők maguk is kikeltek, majd először találkoztak a tengerrel. Annak, hogy ez megtörténhessen rendkívül kicsi az esélye, a ragadozók miatt ugyanis 1000-ből mindössze egy példány éri meg az ivarérett felnőtt kort. Most úgy tűnik, még ez a túlélés is kevés ahhoz, hogy a visszatérő egyed tojásokat rakjon. A felelős pedig ezúttal is az ember - írja a hvg.hu.

A Maldív-szigeteki The Editionben jelent meg nemrég egy végtelenül szomorú történet arról a teknősről, amelyik Maafaru szigetére tért vissza költeni. Maafaru híres költőhely, a teknős azonban nem a homokba ásott fészekbe rakta le a tojásait, hanem a frissen megépült repülőtér futópályájára. A beszámoló szerint az állat valószínűleg összekeverhette a meleg aszfaltot a meleg homokkal, ezért választotta előbbit költőhelyéül. A teknőst a helyiek később visszaterelték a vízbe, majd az állat elúszott. Ettől függetlenül a történet remekül példázza, milyen súlyos problémát jelent, hogy az ember beavatkozik a természetbe, és elveszi az állatok elől az élőhelyet.

A sziget repülőterét jelenleg is építik, de a 2200 méter hosszúságú futópálya már megépült. Amikor elkészül (elvileg a nyáron), összesen egyszerre hat darab Boeing 737 méretű gépet tud majd befogadni. A tervek szerint szálloda és üdülőhely is épül mellé.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai