hirdetés
hirdetés

Új piacok után néznek a délkelet-ázsiai magánkórházak

Az egészségügyi turizmus jelenleg virágzik Délkelet-Ázsiában, azonban ez nem állítja meg a legnagyobb kórházüzemeltetőket abban, hogy már a jövő üzleti lehetőségeiben gondolkodjanak és túllépjenek a határaikon – akár szó szerint is.

hirdetés

A Bangkok Dusit Medical Services, Thaiföld legnagyobb magánkézben lévő kórházüzemeltetője a közelmúltban nyitotta meg első olyan intézetét, amely eddig az egyetlen a thai határon túl: Kambodzsában található.

Az új, nyolcemeletes Royal Phnom Penh Hospital a Phnompen repülőteréről a belvárosba vezető út mentén fekszik. A fehér márványpadló, a csillogó falak és a nagy belmagasság olyan érzetet ad, mintha egy szálloda lobbijában lennénk. De a Royal Phnom Penh Hospital nem a turistákat célozza meg: a páciensek nyolcvan százaléka ugyanis kambodzsai, csupán a maradék húsz százalék áll diplomatákból és ott élő külföldiekből.

„A gazdag helyieket célozzuk meg, akik korábban elrepültek Thaiföldre, Szingapúrba vagy Franciaországba egy orvosi kezelésért, illetve azokat a középosztálybelieket, akik Vietnámba mentek ugyanebből a célból. – Mondja Somarch Wongkhomthong, a Royal Phnom Penh Hospital igazgatója. – Közülük sokan már ismerik a thai kórházak sztenderdjeit, így várhatóan ide is el fognak jönni.”

Forrás: royalphnompenhhospital.com
Forrás: royalphnompenhhospital.com

A Bangkok Dusit Medical Services 50 millió dollárt fektetett be az új kambodzsai kórházba.

A százágyas kórházat világszínvonalú berendezésekkel látták el, itt található például az egyik legmodernebb CT-készülék is. Ork Sokunthea egy thai cégnél dolgozik Phnompenben, és egy fejsérülés miatt jött el az új kórházba. Elmondta, hogy az utazáson sokat tudott spórolni, 162 dolláros számláját pedig teljes mértékben állta a vállalat. Hozzátette, hogy sokkal jobban bízik a thai orvosokban, mint a kambodzsaiakban.

A kórház negyven külföldi orvost foglalkoztat, a felük thai, de vannak köztük amerikaiak, svájciak és franciák is. A nővérek helyiek, de két vagy három nyelven beszélnek.

A Bangkok Dusit Medical Services (BDMS) jelenleg hat márkanév alatt 40 kórházat működtet közel 7000 férőhellyel, de év végére már 50 kórház üzemeltetését tervezik.

„Mianmar, Laosz és a dél-kínai Yunnan tartomány is potenciális piac lehet számunkra” – mondja Chatree Duangnet, a BDMS üzemeltetési vezérigazgató-helyettese és alelnöke.

Forrás: asia.nikkei.com
Forrás: asia.nikkei.com

A bevételét tekintve Délkelet-Ázsia legnagyobb magánkórház-üzemeltetője, a malajziai IHH Healthcare is terjeszkedik: feltörekvő gazdaságú országokban nyitott új kórházakat, szintén a gazdagokat megcélozva. Az IHH Healthcare már 37 kórházat üzemeltet világszerte, többek között olyan kulcspiacokon, mint a szomszédos Szingapúr vagy Törökország.

Bár Délkelet-Ázsia még biztosan sokáig tartja jelenlegi előkelő pozícióját a gyógyturizmusban, ez – számos szakértő szerint – a jövőben átalakulhat. Kína várhatóan szintén elkezd egyre több egészségügyi szolgáltatást nyújtani, ráadásul jóval alacsonyabb áron, mint délkelet-ázsiai társai.

(forrás: asia.nikkei.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai