Új részletek: így nyithatnak az osztrák vendéglátóhelyek

Ausztria legkisebb tartományát, egyfajta "kísérleti laborként" használva először Vorarlbergben nyithatnak ki a vendéglátó egységek, illetve újra engedélyezik a kulturális rendezvényeket.

A szövetségi kormány és a tartomány hosszas egyeztetését követően elfogadásra kerültek a részletszabályok, amely alapján március 15-től beltéri használatra is megnyithatnak az éttermek. Markus Wallner, a tartomány kormányzója szerint „nagyfokú felelősségre és bizonyos bátorságra” egyaránt szükség van a lépés megtételéhez. A vendégek előzetes regisztráció és érvényes „belépő teszt” alapján mehetnek majd az éttermekbe, cukrászdákba. Egy asztalnál maximum négy - különböző háztartásból származó - személy ülhet egyszerre, az asztalok között minimum két méter védőtávolság fenntartása szükséges. Belépő tesztnek 48 óránál nem régebbi antigén tesztet, vagy 72 órán belül elvégzett PCR tesztet fogadnak el - írja a GD Consulting.

A kulturális rendezvények esetében új intézmény a digitális önteszt. Az otthon elvégzett gyorsteszt digitális úton való jóváhagyatását követően kapott QR-kód jogosít majd fel a rendezvények látogatáshoz. Itt is szükséges az előzetes regisztráció, a névre szóló ülőhelyek kijelölése, valamint az FFP2 maszkok viselése. Rendezvényeket maximum 100 főig, illetve a létesítmény befogadó-kapacitásának 50 százalékos mértékéig lehet szervezni. Az Ausztria egész területére érvényes éjszakai kijárási korlátozás értelmében a vendéglátóegységek csak reggel 6 és este 20 óra között lehetnek nyitva Vorarlbergben, illetve ezen időszakban lehet csak rendezvényeket tartani.

A korai zárórát az újranyitás örömébe vegyülő ürömnek értékelte a tartományi gazdasági kamara (WKO). Ha az "újraindítási kísérlet" sikerül, akkor további lazítások várhatóak, ehhez azonban nagy önfegyelemre van szükség mindenki részéről – hangsúlyozta Markus Wallner tartományfőnök.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.