Új részletek: így nyithatnak az osztrák vendéglátóhelyek

Ausztria legkisebb tartományát, egyfajta "kísérleti laborként" használva először Vorarlbergben nyithatnak ki a vendéglátó egységek, illetve újra engedélyezik a kulturális rendezvényeket.

A szövetségi kormány és a tartomány hosszas egyeztetését követően elfogadásra kerültek a részletszabályok, amely alapján március 15-től beltéri használatra is megnyithatnak az éttermek. Markus Wallner, a tartomány kormányzója szerint „nagyfokú felelősségre és bizonyos bátorságra” egyaránt szükség van a lépés megtételéhez. A vendégek előzetes regisztráció és érvényes „belépő teszt” alapján mehetnek majd az éttermekbe, cukrászdákba. Egy asztalnál maximum négy - különböző háztartásból származó - személy ülhet egyszerre, az asztalok között minimum két méter védőtávolság fenntartása szükséges. Belépő tesztnek 48 óránál nem régebbi antigén tesztet, vagy 72 órán belül elvégzett PCR tesztet fogadnak el - írja a GD Consulting.

A kulturális rendezvények esetében új intézmény a digitális önteszt. Az otthon elvégzett gyorsteszt digitális úton való jóváhagyatását követően kapott QR-kód jogosít majd fel a rendezvények látogatáshoz. Itt is szükséges az előzetes regisztráció, a névre szóló ülőhelyek kijelölése, valamint az FFP2 maszkok viselése. Rendezvényeket maximum 100 főig, illetve a létesítmény befogadó-kapacitásának 50 százalékos mértékéig lehet szervezni. Az Ausztria egész területére érvényes éjszakai kijárási korlátozás értelmében a vendéglátóegységek csak reggel 6 és este 20 óra között lehetnek nyitva Vorarlbergben, illetve ezen időszakban lehet csak rendezvényeket tartani.

A korai zárórát az újranyitás örömébe vegyülő ürömnek értékelte a tartományi gazdasági kamara (WKO). Ha az "újraindítási kísérlet" sikerül, akkor további lazítások várhatóak, ehhez azonban nagy önfegyelemre van szükség mindenki részéről – hangsúlyozta Markus Wallner tartományfőnök.


Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre

Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét

Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.