hirdetés
hirdetés

Újabb segítség a La Palma-i vulkánkitörés károsultjainak

A spanyol kormány hétfői döntése értelmében a személyi jövedelemadó és társasági adó alól is mentesülnek azok az állami támogatások, amelyeket a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén 50 napja tartó vulkánkitörés károsultjai kaphatnak.

hirdetés

A kabinet eddig mintegy 224 millió euró (80,6 milliárd forint) értékben döntött rendkívüli támogatásról a szigetet sújtó természeti katasztrófa enyhítésére. Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának legfrissebb műholdas mérései szerint a még mindig aktív vulkánból feltörő láva már több mint 994 hektárnyi földterületet borított el és mintegy 2700 épületet rombolt le.

Elővigyázatosságból hétezer embert telepítettek ki. Hétfőn a helyi hatóságok riasztást adtak ki a romló levegőminőség miatt a vulkán közelében található öt településen. Los Llanos de Aridane, El Paso, Tazacorte, Puntagorda és Tijarafe lakosait arra kérték, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn és viseljenek legalább FFP2-es kategóriájú szájmaszkot. Az érintett települések 23 oktatási intézményének mintegy ötezer diákja újra távoktatásban tanul.

A tűzhányó működését tanulmányozó kutatók sajtónyilatkozatai szerint továbbra is megjósolhatatlan, hogy mikor szűnhet meg a kitörés. Vicente Soler vulkanológus felidézte: La Palma történetének leghosszabb ideig tartó, feljegyzett vulkánkitörése 84 napig tartott 1585-ben.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!