hirdetés
hirdetés

Az Anubis Travellel a Vörös-tengertől Karnakig

Amerikai álom egyiptomi módra

Ahol a sivatagi forróság végeláthatatlan, élettelen homokhegyei és a Vörös-tenger simogató hullámai találkoznak, egy darabka paradicsom született. A Hurghada közelében fekvő El-Gounán az őszinte vendégszeretet a legtermészetesebb viselkedési forma.

hirdetés

Nem kizárólag az egész évben óhajtott kényelem, a teljes kikapcsolódás, testi-lelki feltöltődés és felüdülés helyére érkezünk, ha nyaralásunk úti céljaként El-Gounát választjuk, hanem egy olyan településre is egyben, ahol valóban mindenki értünk dolgozik és a magáénak érzi a területet. Minduntalan eszünkbe jut: igen, valahogy így kellene élnünk, távol a mindennapok zajától és stresszétől. Life as it should be, olvasható az információs füzetek lapjain, a térképeken, a képeslapokon, a honlapokon és közösségi portálokon, mindenhol. Hogyan valósult meg ez az álomszép környezet, és miért helyénvaló ez a szlogen? Ennek jártak utána az Anubis Travel által szervezett szakmai tanulmányútra meghívott utazási irodák és a sajtó képviselői.

A lagúnák világa

Néhány órás repülés Budapestről a hurghadai nemzetközi repülőtértől mindössze húsz percre lévő, 20 ezer állandó lakosú település, El Gouna, ahol a study-tour főhadiszállása is volt. A mesterségesen kialakított, kőhidakkal összekapcsolt szigetecskék és a közöttük mélyített lagúnarendszer, a partjain létesült nyaraló- és lakóövezetek, a keleti stílusban épült szállodák sora briliáns módon megtöbbszörözi a néhány kilométer hosszú homokos tengerpartot.

Az üdülőhely a vízi sportok, a búvárkodás, a kite-szörf és snorkel szerelmeseire specializálódva éppúgy vonzó az Európából érkező nyugdíjasoknak, mint a kisgyermekeseknek. Itt nem nagyon hallani orosz szót, viszont az üdülőhelyen három szállodát is üzemeltető Three Corners szállodalánc helyi vezetője magyarul is kifogástalanul deríti jókedvre a tőlünk érkező vendégeket. Kerthelyiségek, nemzetközi éttermek, bárok, kávézók, bazárok, valamint egy nagyméretű, 18 lyukú golfpálya található itt. Saját kórháza, könyvtára, múzeuma van a településnek, amelynek utcáin a leggyorsabb és legolcsóbb közlekedési eszköz a motorvázra épített ún. tuk-tuk. Még kopt-keresztény templommal és az egyiptomi „NB I.”-ben helytálló labdarúgócsapattal is büszkélkedhet e hely. 1990-től fejleszti a területet az egyiptomi Orascom nevű cég, illetve az alapító Sawiris család. A família feje a már montenegrói állampolgárságú Onsi Sawiris, akinek becsült vagyona 1,4 milliárd dollár, vagyis ő a 879. leggazdagabb ember a földön, és a svájci FC Luzern labdarúgócsapatában is van tulajdonrésze.

Több mint vízpart

El Gouna tehát egy sajátos település, saját szolgáltatásokkal. Szállásunk elfoglalásakor kis útlevelet kapunk, amely ismerteti az állandó lehetőségeket és programokat. A Dine around rendszer most épül ki az üdülőhelyen, ami azt jelenti, hogy nem csupán a saját szállodánkban fogyaszthatunk akár korlátlanul is, hanem megízlelhetjük a szomszéd konyha remekeit is. Kóstoljunk is, hiszen a halas és a tengeri gyümölcseit felvonultató fogások mellett a hagyományos európai ízek is megtalálhatóak. Kirándulhatunk is a környéken, itt van Al-Mahmya, a szinte érintetlen turistalátványosság a védett Giftun szigeten, páratlan korallszigeteivel. Ha nemcsak merülnénk, hanem az évezredes kultúrát is beszippantanánk, keressük fel Luxort és a többi nagy nevezetességet!

Egyik jobb, mint a másik!

Ha laza, pihenős és nyugodt nyaralást tervezünk, távol a városi nyüzsgéstől, akkor El-Gouna szállodái a legmegfelelőbbek. Maguk a szálláshelyek is annyi aktív programot nyújtanak kicsiknek és nagyoknak, hogy szinte észrevétlenül elrepül a lovaglással, szörfözéssel, snorkellezéssel vagy golfozással tarkított nyaralásunk ideje! Amennyiben belekóstolnánk az igazi egyiptomi városi légkör nyújtotta pezsgésbe is az élménystrandok és a Vörös-tenger kínálta kalandok mellett, nem fog csalódást okozni Makadi Bay vagy Soma Bay szállodáinak egyike sem, kezdve az Ali Babától a Titanicon át a Sunny Beachig. A tanulmányút résztvevői pedig – miután nagyon sok mindent láttak és kipróbáltak – hitelesen tudják bemutatni Egyiptom páratlan lehetőségeit.

Ókori világcsodák

Nem kerek az üdülés a Vörös-tenger partján legalább egy kulturális kirándulás nélkül. Hurghadáról repülőgéppel vagy busszal juthatunk el a Nílus völgyébe, ahol világcsodák sorát járhatjuk végig. Ezek közé tartozik a félmillió lakosú Luxor, amelynek közelében volt az ókorban Théba, Egyiptom déli fővárosa. A város területén, illetve közvetlen közelében olyan híres ókori műemlékek találhatók, mint a Királyok völgye, a Királynék völgye és az Dejr el-Bahari-i templom. A karnaki templomegyüttes az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületkomplexuma, a világ egyik legnagyobb ókori vallási helyszíne. E látnivalók mellett csak a gízai piramisok vonzanak több látogatót Egyiptomban. Több mint száz hektáron terül el és három nagy, elkerített templomkörzetet, valamint több kisebb templomot foglal magába. Az építkezés legalább harminc fáraó uralkodásához köthető, a Középbirodalomtól egészen a görög-római korig. Az ókorban Ipet szutnak („kiválasztott hely”) hívták, és Egyiptom újbirodalmi fővárosa, Théba mellett állt.

Egy körülbelül fél évezredes időszak folyamán, az i. e. 16–11. század között királyok és nagy hatalmú nemesek számára épültek sírok e völgyben, amely a Nílus nyugati partján helyezkedik el, Théba városával átellenben. A sírrablóktól már előre tartva itt nem építettek igazi piramist, hanem egy természetes módon kiemelkedő völgyoldal jelenti a fő piramist, amely visszaadja a már ismert formát a völgy bejárata felől nézve. A területen jelentős régészeti és egyiptológiai kutatást végeztek a 18. század végétől, és a sírok ma is sok kutató érdeklődését felkeltik. A legújabb korban a völgy Tutanhamon sírja miatt is a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye lett. 1979-ben a Királyok völgyét a thébai nekropolis többi részével együtt a világörökség részévé nyilvánították. Mivel a helyszínen fotózni tilos, ezt a helyet valóban muszáj személyesen felkeresni!

A szomszédban fekvő terület leghíresebb építménye a gyönyörű Deir el-Bahari-i templom, amely a királynő halotti templomának épült. A templom falain ábrázolt jelenetek Hatsepszut életének és uralkodásának főbb eseményeit elevenítik fel.

A csodaszer a fáraó bosszújára

Van egy kellemesnek nem mondható egyiptomi baj, amelyet az ottani víztől, illetve az abban található baktériumtól kap a kényes gyomrú vendég. Nem kell csapból innunk ennek megszerzéséhez, az italokba rakott jeget és a fagyit is általában csapvízből készítik, a gyümölcsöket is abban mossák. Az eredmény igen durva hasmenés, és a magyar gyógyszerek sajnos hasznavehetetlenek. Az Antinal, amely kint minden patikában néhány száz forintnak megfelelő összegért kapható, viszont pont erre jó, hiszen semmit sem kavar meg a szervezetben, és még a szalmonellát is megöli. Megelőzésként is szedhető, nem kell megvárni a bajt. Igaz, az itthon kínált, magasabb kategóriájú üdülőhelyeken a higiéniával nincsen gond.

Bódis Gábor, Hungary NEXT Tourism Destination Marketing
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai