hirdetés
hirdetés

Debrecentől Vásárosnaményig

Gasztroélmények és fürdőtúra az Észak-Alföldön

2016 a gasztroélmények éve a magyar turizmusban. Ennek jegyében mutatta be az Észak-Alföld gasztronómiai különlegességeit és ezek lelőhelyeit a Magyar Turizmus Zrt. egy decemberi túrán, amelynek során kipróbálhattuk a térség fürdőit is.

hirdetés

Hatalmas üvegkupola, világos medencék
Hatalmas üvegkupola, világos medencék

Első állomásunk, Debrecen teljes karácsonyi pompájában fogadott minket. A Református Nagytemplomtól néhány száz méterre található apró büfé felé vettük az irányt, ahol már az ajtóban éreztük a vendégváró illatokat. Az Ikon Street Debreceniző kulthellyé szeretne válni a város szívében.

„Számunkra misszió, hogy elkészítsük a legjobb debrecenit. A klasszikus termék hetven százalék sertés- és harminc százalék marhahúsból áll – mondta az üzlet tulajdonosa, Balogh Károly, miközben gőzölgő tálakon hozták ki nekünk a karikákra vágott, finom falatokat. – Ha az alapanyag, no meg a hazai paprika minősége kifogástalan, akkor szinte minden adott a sikerhez. A bolti termékekben sokszor nem több a hús aránya negyven százaléknál, ezért tudják azokat olcsón kínálni. De nincsenek csodák, a jó minőségű áru soha nem lehet olcsó.” A páros kolbásznak nemcsak a városban van nagy sikere. A pesti street food fesztiválok egyik kedvence lett a termék, a tulajdonosok azt tervezik, hogy jövőre a fővárosban két üzletet is nyitnak.

Ahogy kinéz, olyan finom is volt
Ahogy kinéz, olyan finom is volt

A NAGYERDŐ REJTELMEI

Ha valaki Debrecenben jár, szinte elképzelhetetlen, hogy ne látogasson el a városközponttól mindössze három-négy kilométerre található Nagyerdőre. Nemrégiben több mint kétmilliárd forintos beruházással megújult a terület. A Békás-tó kibővült, Ködszínháznak nevezett, multimédiás szökőkút létesült, ahol szezonban a vízpermetre Debrecent bemutató kisfilmeket és lézeranimációkat vetítenek. Futó- és tornapálya szolgálja az aktív pihenést kedvelőket, és itt található az Aquaticum fürdőkomplexum is. A létesítmény termálfürdő része újult meg a közelmúltban. A fürdőközpont 33–38 fokos gyógyvize alkalmas a mozgásszervi panaszok gyógyítására, tünetmentesítésére, ezt segíti a két speciális medence, ahol a népszerű vízi gyógytorna és súlyfürdős kezelés történik.

SZAUNÁZÓK PARADICSOMA

Kevés helyen van Magyarországon olyan minőségű és akkora alapterületű szaunavilág, mint itt, az Aquaticumban. A nagyméretű, üvegfalú finn szaunák, gőzkabinok, jégkút, tepidárium, hideg vizes csobbanó és Kneippmedence mellett két pihenőszobát és pihenőkertet is találunk. A halk relaxációs zene és a hangulatvilágítás testnek és léleknek egyaránt felüdülést nyújt.

Másféle szórakozási lehetőségeket kínál az üvegfolyosón keresztül megközelíthető Élményfürdő. A hatalmas üvegkupola alatt elterülő vízi paradicsom megépülése idején, 2003-ban az első ilyen létesítmény volt Magyarországon. A medencék és a hosszú csúszdák környéke ma már olyan, akár egy oázis a rengeteg zöld növénytől. A modern üvegfal, a csőlabirintus és az örökzöldek látványa különleges hangulatot kölcsönöz a helynek. Hétköznap délelőtt nem volt nagy tömeg, de hétvégeken általában telt házzal üzemel a fürdő. Sokan a határon túlról érkeznek.

A HETEDIK FIÚ BIRODALMA

Népmesébe illő történet, ahogy a szegény ember hetedik fia nekiindul a nagyvilágnak, majd felnőttkorára visszatérve megvalósítja álmát: épít egy kacsalábon forgó kastélyt. A Nyíradony-Tamásipusztán található Borostyán Medhotel tulajdonosa, Boros József – aki a család nyolc gyermeke közül valóban a hetedik volt a sorban – elmesélte nekünk, hogy itt minden az ő elképzelése és ízlésvilága szerint épült. A beruházás átadás előtt állt, amikor ott jártunk: még javában folytak a munkálatok: állványokat, festőket és malterosvödröket kerülgettünk, amikor körbejártuk az épületet. A fényűző bálteremben mutatta be a létesítményt a tulajdonos: a kastély egy felső kategóriás gyógyhotelnek ad otthont tíz rendelővel, két műtővel, 49 superior szobával, 18 családi lakosztállyal és az alagsorban 400 négyzetméteres gyógyvizes medencével büszkélkedő wellnessrészleggel. A szomszédos dombon sípálya is épül felvonóval. Csak néhányat sorolok fel a gyógyszálló tervezett szolgáltatásai közül: menedzserszűrés, hasi, térd-, boka- és csípőbeavatkozások, lézer-, ér- és intimsebészet, különféle bőrkezelések, mozgásszervi rehabilitáció.

A Borostyán Med-hotel teljes díszkivilágításban
A Borostyán Med-hotel teljes díszkivilágításban

SZENT VÉR ÉS 24 ÓRÁS ÚSZÓVERSENY

Nyírbátor felfedezését a Báthori Várkastély és Panoptikum impozáns épületében kezdtük. A majdnem tíz éve felújított kastély egykor a Báthori család ebédlőpalotája volt, ma múzeum. Mívesen kidolgozott, életnagyságú figurák mutatják be a történelem egy-egy pillanatát, a hajdani mindennapokat és a családhoz kötődő legendákat. A nagyteremben egy igazi főúri lakoma pillanatát leshettük meg, majd egy igazi különlegességet is kóstolhattunk: a Bátori Szent Vér likőrt, amely az újfehértói fürtös ágyas meggypálinka egyik változata és a város egyik büszkesége.

2010-ben adták át Nyírbátorban a Sárkány Wellness- és Gyógyfürdőt. Tartozik hozzá egy tizenhat apartmanból álló, egész évben működő szálláshely is. A fürdő látogatói ötven százalékban a határon túlról érkeznek. Nemcsak a gyógyulni vágyóknak ideális ez a fürdő, nagyméretű úszómedencéje versenyek rendezésére is alkalmas. Ottjártunkkor éppen a szokásos évi 24 órás úszóversenyre készültek. Itt barátságos árakon fürdőzhetünk: alig több mint háromezer forintért egy kisgyermekes család is eltöltheti itt az időt.

VADÁSZTÖRTÉNETEK VÁSÁROSNAMÉNYBAN

Már erősen belecsúsztunk az estébe, amikor Szatmár-Bereg szívébe, Vásárosnaményba értünk. Vendégszeretetben itt sem volt hiány, hiszen vendéglátóink már a Hotel Hunor kapujában vártak minket, hogy a környék két nevezetes gyümölcsét, az almát és a szilvát megkóstoljuk. No persze pálinka formájában, ahogy az itt szokás. A szálloda tulajdonosa, Kiss. B. Zoltán szenvedélyes vadász is, immár évtizedek óta. A hotel a pincétől a padlásig magán viseli ennek nyomát, hiszen az étkészlettől a szobák elnevezéséig minden e tevékenységre emlékeztet. A felső szinten egy fény- és hangjátékkal kiegészített hatalmas vadászati gyűjtemény található, kitömött állatokkal, szavannai és erdei jelenetekkel, fegyverekkel, szakkönyvekkel és monitoron az elmúlt évtizedek vadászkalandjainak videofelvételeivel. Egy fővárosi múzeum is megirigyelhetné ezt az anyagot.

Hotel Hunor. A felső szint kiállítása
Hotel Hunor. A felső szint kiállítása

SZATMÁRI ESTEBÉD ÉJSZAKAI FÜRDŐVEL

A pálinka kellően megágyazott a helyi gasztronómia fogásait felvonultató vacsorához. A menüből nem maradhatott ki a környék jellegzetes fogása, a kötött tészta leves, amely legjobban a lebbencsre emlékeztet. A vadból készült főfogást még egy zseniális haltepertő is megelőzte. A vörös kaviár ugyan Ukrajnából érkezett, de tökéletes volt. Az igazán hosszú nap után még várt ránk egy éjszakai fürdőlátogatás a Szilva Termál- és Wellness fürdőben. A dolgozók csak miattunk maradtak, amikor kétórás késéssel, este tízkor beözönlöttünk kipróbálni a fürdő szolgáltatásait. A wellnessrészleg príma medencéiben vártuk ki sorunkat, hiszen egy ajándék masszázst is kapott mindenki. Talán nem a legegészségesebb vacsora után szaunázni, de kipróbáltam. Nem kellett csalódnom. A kabin még egy harcedzett orosz tengeri medvének is tökéletes lett volna, és a hideg vizes csobbanó is ütötte a nemzetközi normákat, a víz hőfoka talán a tizenkét fokot sem érte el.

Másnap reggel szarvaskolbásszal, sült májjal, tepertővel, fürjtojással folytatódott a vásárosnaményi gyomorkényeztetés. Hibátlan szilvalekvár volt az étkezés vége – megállt benne a kanál.

Dzsungelérzés a kötélhidakon
Dzsungelérzés a kötélhidakon

ÖSSZEHANGOLT FEJLESZTÉSEK NYÍREGYHÁZÁN

Szatmártól elbúcsúzva Nyíregyházán folytattuk a programot. Mint Furkóné Szabó Marianna TDM menedzsertől megtudtuk, egy 2,1 milliárd forintos projekt keretében valósult meg Sóstó komplex szolgáltatásfejlesztése. Minden nagy attrakcióban történtek fejlesztések. Az állatparkban például az Andok háza készül el tavaszra. Magyarországon ez az egyetlen állatkert, amely teljesen önfenntartó, mindenféle támogatás nélkül működik. Ez nemcsak az ötletekben mindig bővelkedő Gajdos László igazgatónak, hanem a fanatikus dolgozói csapatnak is köszönhető. A télies időben remekül érezték magukat a fókák, és a júliusban született borjúfókabébivel, Bonifáccal is megismerkedhettünk. Ezután a zöld piramist jártuk végig, amely számos trópusi állatnak és növénynek ad otthont. Látványos az üvegfolyosóval ellátott, hatalmas akvárium. Az épületben felszerelt kötélfüggőhidak, a dzsungelszerű növényzet és a vízesés különleges élményt nyújt az idelátogatóknak. Az állatkert szomszédságában érdekes látványosság a Sóstói Múzeumfalu, amely elsősorban a környék két nagy tájegységének népi építészetét mutatja be. Az említett fejlesztés keretében itt egy Árpád-kori falu néhány házát építették fel.

Sétánk során megtudtuk, hogy Sóstón ez a látványos fejlődés úgy jöhetett létre, hogy az összefogás, az együtt gondolkodás folyamatos egyeztetéssel, tudatos tervezéssel párosult. Fontosnak tartják a marketing és kommunikáció összehangolását is. A Nyíregyházán található öt fürdő közül négyet az Országos Tisztiorvosi Hivatal 2012-ben gyógyfürdővé minősített, egy évvel később pedig az ország tizenharmadik gyógyhelyévé vált Sóstó. Kétnapos látogatásunk végén az Aquarius új fejlesztését, a fürdőgyógyászati részleget jártuk végig. A szárnyat a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel: elektronikus beléptető- és öltözőrendszer, mozgáskorlátozott-illemhelyek és -zuhanyozók segítik az idelátogatókat. Természetesen az egész fürdő akadálymentesített. Található itt fizio- és balneoterápiás részleg, korszerű orvosi rendelők, sőt pompás gyógytornaterem is tükör- és bordásfallal, kiegészítő eszközökkel.

Vinnay Péter
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai