MSZÉSZ-elnök: „Továbbra is a munkaerőhelyzet az egyik legégetőbb kérdés”

Ez a november 11. nem az a november 11... Mert mit is jelenthet ez a dátum? Egyrészt a Márton-napi libalakomát, másrészt a lengyelek egyik fő nemzeti ünnepét, harmadrészt tavaly ekkortól lépett életbe a teljes lezárás a covid második hulláma alatt. Most éppen a negyedikben vagyunk, de az idei november 11-e arról érdekes a szakmának, hogy e nap tartotta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) őszi Közgyűlését a Grand Hotel Esztergomban.  

Nehezített újra indulás

bizonyosElsőként Baldauf Csaba elnöki beszámolóját hallgathattuk meg. Amelyben többek közt szó volt azokról a lobbitémákról, amelyekben a hazai szállodások legnagyobb érdekvédelmi szervezete az utóbbi időszakban aktívan részt vett. Ezek a következők: 

-       beutazások könnyítése 

-       üzleti rendezvényeken való egyszerűbb részvétel

-       VIZA-rendszer bevezetésének segítése, néhány dátum módosítása a gördülékeny indulás érdekében

-       rövid távú lakáskiadás szabályozása, az Airbnb vállalásai

-       munkaerőhelyzet megoldásának segítése (vízum kérdése)

-       általános szervízdíj bevezetése

-       kötelező oltások kérdése (holott tény, a szállodaipar területén magas, 80-90%-os a dolgozói átoltottság)

-       szakképzettséget érintő rendelet (visszavonásra került)

 

Számok alapján a tények a következők:

Budapesten a covid világjárvány következtében továbbra is rendkívül alacsonyak az utolsó, covid-mentes időszakhoz képest a külföldi vendégéjszakaszámok. Magyarán: továbbra is kevesen érkeznek hozzánk a határon túlról, bár az augusztustól mért adatok egyre biztatóbbak, tette hozzá Baldauf Csaba. A jelenlegi szobakihasználtság a fővárosban átlagosan 60-70 százalék között mozog (azonban, ha ennél magasabb lenne, az már sok szállodában nehézséget okozna a vendégek kényelmének biztosítása érdekében – épp az égető munkaerőhiány miatt, tette hozzá az elnök) Azt is elmondta, Budapest mellett a covid másik nagy vesztese Hévíz városa, valamint a többi fürdőváros is. A vidéken nyáron mért adatok viszont már derűlátásra adnak okot, hiszen egyértelműen az látszik, hogy az idén mért számok jelentősen túlteljesítették a tavaly mérteket. Ráadásul az őszi időszak is kedvező. Például Ferihegy forgalma míg tavaly októberben 62 ezer utas volt, addig idén ugyanezen időszakban már 712 ezren keresték a repülőteret.

A bruttó átlagárakat tekintve - a korábbi válságtól eltérően -, nem történt Budapesten sem jelentős csökkenés, vidéken pedig sok szállodában, a rendkívül magas keresletet kihasználva, vakmerően magas emelés történt. Ez év első kilenc hónapjában átlagosan, vidéken 22.944 Ft, a fővárosban 27.133 Ft volt a bruttó szobaár. 

A szeptemberi szállodai szobafoglaltság adatainak más országok fővárosaival történő összehasonlítása kapcsán pedig végezetül az elnök elmondta: itt Varsó vitte el a pálmát (57,8%), ezt követi Bécs (53,1%), majd jön Pozsony (46,6%), mögötte szorosan Budapest (46,2%), és Prága zárja a sort (41,9%).

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?