hirdetés

MSZÉSZ-elnök: „Továbbra is a munkaerőhelyzet az egyik legégetőbb kérdés”

Ez a november 11. nem az a november 11... Mert mit is jelenthet ez a dátum? Egyrészt a Márton-napi libalakomát, másrészt a lengyelek egyik fő nemzeti ünnepét, harmadrészt tavaly ekkortól lépett életbe a teljes lezárás a covid második hulláma alatt. Most éppen a negyedikben vagyunk, de az idei november 11-e arról érdekes a szakmának, hogy e nap tartotta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) őszi Közgyűlését a Grand Hotel Esztergomban.

 

hirdetés

Nehezített újra indulás

bizonyosElsőként Baldauf Csaba elnöki beszámolóját hallgathattuk meg. Amelyben többek közt szó volt azokról a lobbitémákról, amelyekben a hazai szállodások legnagyobb érdekvédelmi szervezete az utóbbi időszakban aktívan részt vett. Ezek a következők: 

-       beutazások könnyítése 

-       üzleti rendezvényeken való egyszerűbb részvétel

-       VIZA-rendszer bevezetésének segítése, néhány dátum módosítása a gördülékeny indulás érdekében

-       rövid távú lakáskiadás szabályozása, az Airbnb vállalásai

-       munkaerőhelyzet megoldásának segítése (vízum kérdése)

-       általános szervízdíj bevezetése

-       kötelező oltások kérdése (holott tény, a szállodaipar területén magas, 80-90%-os a dolgozói átoltottság)

-       szakképzettséget érintő rendelet (visszavonásra került)

Baldauf Csaba elnök / Fotó: MSZÉSZ: Csárdás Ferenc
Baldauf Csaba elnök / Fotó: MSZÉSZ: Csárdás Ferenc
 

Számok alapján a tények a következők:

Budapesten a covid világjárvány következtében továbbra is rendkívül alacsonyak az utolsó, covid-mentes időszakhoz képest a külföldi vendégéjszakaszámok. Magyarán: továbbra is kevesen érkeznek hozzánk a határon túlról, bár az augusztustól mért adatok egyre biztatóbbak, tette hozzá Baldauf Csaba. A jelenlegi szobakihasználtság a fővárosban átlagosan 60-70 százalék között mozog (azonban, ha ennél magasabb lenne, az már sok szállodában nehézséget okozna a vendégek kényelmének biztosítása érdekében – épp az égető munkaerőhiány miatt, tette hozzá az elnök) Azt is elmondta, Budapest mellett a covid másik nagy vesztese Hévíz városa, valamint a többi fürdőváros is. A vidéken nyáron mért adatok viszont már derűlátásra adnak okot, hiszen egyértelműen az látszik, hogy az idén mért számok jelentősen túlteljesítették a tavaly mérteket. Ráadásul az őszi időszak is kedvező. Például Ferihegy forgalma míg tavaly októberben 62 ezer utas volt, addig idén ugyanezen időszakban már 712 ezren keresték a repülőteret.

A bruttó átlagárakat tekintve - a korábbi válságtól eltérően -, nem történt Budapesten sem jelentős csökkenés, vidéken pedig sok szállodában, a rendkívül magas keresletet kihasználva, vakmerően magas emelés történt. Ez év első kilenc hónapjában átlagosan, vidéken 22.944 Ft, a fővárosban 27.133 Ft volt a bruttó szobaár. 

A szeptemberi szállodai szobafoglaltság adatainak más országok fővárosaival történő összehasonlítása kapcsán pedig végezetül az elnök elmondta: itt Varsó vitte el a pálmát (57,8%), ezt követi Bécs (53,1%), majd jön Pozsony (46,6%), mögötte szorosan Budapest (46,2%), és Prága zárja a sort (41,9%).

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai