hirdetés
hirdetés

Fenntarthatóság és Turizmus Minisztérium alakul

Karácsony előtti héten megalakuló új osztrák koalíciós kormány programjában a korábbinál is jelentősebb hangsúlyt kap a turizmus, amely ágazat felügyeletét önálló Fenntarthatóság és Turizmus Minisztérium fogja az elkövetkezendő öt évben irányítani – tájékoztatta szerkesztőségünket az ausztriai GD Consulting ügyvezetője Kovács Balázs.

hirdetés

A 182 oldalas, „Együtt! A mi Ausztriánkért.” címet viselő kormányprogramban 4 oldal foglalkozik a turisztikai ágazat nemzetgazdasági szerepével és a szektor jövőjét meghatározó kérdésekkel. A dokumentum kitér arra, hogy az osztrák GDP 16 százalékát előállító ágazatnak hatalmas szerepe van a vidék népességmegtarása és a foglalkoztatás szempontjából, ugyanis az ágazat 770 ezer munkahelyet biztosít, a gyakorlatban minden ötödik munkahely a turizmusnak köszönhető Ausztriában.

A helyzetmegállapításnál a kormányprogram kitér arra, hogy a turizmus versenyképességét az elaprózott desztinációs szerkezet nehezíti, ezért célul tűzték ki, egy „Egységes Turizmusstratégia” kidolgozását és annak éves monitoringozás melletti következetes végrehajtását. Az új stratégia súlyponti elemei a jelentős adó- és bürokráciacsökkentés, valamint - a versenyképesség és a munkaerőpiaci helyzet javítása érdekében - az optimális ösztönzőrendszerek kialakítsa lesznek.

Kovács Balázs szerint a fenti célok érdekében a legfontosabb feladatok és intézkedések között szerepel a szálláshelyszolgáltas áfájának 13%-ról 10%-ra csökkentése, az esélyegyenlőség érdekében a működési környezet szabályainak egységes alkalmazása valamennyi turisztikai szereplő és szállásadó vonatkozásában, beleértve az Airbnb típusú szolgáltatásokat is. Hasonlóképpen sokat nyom a latba a 2017. szeptemberében elfogadott Digitális Turizmusstratégia következetes végrehajtása, melynek további nyomatékot ad, hogy az új kormányban önálló Digitalizációs és Gazdasági Minisztérum alakul. Szintén kiemeli, hogy az Österreich Werbung (ÖW) az „Ausztria ernyőmárkát” erőteljesebb képviseli a nemzetközi piacon. Erősödnek az ÖW és a tartományi turisztikai szervezetek közötti szinergiák, javaslatukra enyhítenék a vízumeljárásokat a még vízumköteles jelentősebb küldőpiacok esetében. Rugalmasabb szabályozás várhat a munkaerőpiacra.  A munkaerőhiányt a munkaügyi hivatal közvetlen bevonásával és mobilitás bónusz rendszerének biztosításával látják kezelhetőne. Rugalmasabbá tennék a munkaidő törvényi szabályozását. A munkaügyi hivatal bérjárulékcsökkentő programját mintarégiók kijelölésével kezdik tesztelni.

További cél az alpesi turistafogadás feltételeinek javítás 5 éves keretprogram keretében, továbbá az Osztrák Turizmusbank (ÖHT) kamattámogatott hitelezési programján keresztül a vidéki szálláshelyek fejlesztése, s az engedélyezési előírások rugalmasabbá tétele. Bár a dohányzásellenes törvény a koalíciós tárgyalások során „felpuhult”, a vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező lesz a dohányzó és nemdohányzó részek elválasztása egymástól.

Az osztrák digitális turizmus-stratégiáról és sok minden egyéb érdekességről tartalmas, személyes interjúban beszélgettünk Michael Strasserrel, az Österreich Werbung budapesti képviseletének vezetőjével a Turizmus Trend, Vendég & Hotel 2017. novemberi számában. Olvassák el!

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk