hirdetés
hirdetés

A Kamara ennyit tesz a soha nem látott mértékben sérült ágazatért

Röviden összefoglalva: nem sokat. Igaz, meg van kötve a keze. Mindössze ajánlásokat tehet, javaslatokkal él az illetékes hivatalok és a kormányzat felé.

hirdetés

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) újabb és újabb javaslatokkal él a gazdasági élet szereplői felé a koronavírus által leginkább sújtott kkv-szektor megsegítéséért A kamaránál úgy látják: összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési program szükséges, hiszen a járványügyi előírásokat betartó vállalkozások már nem várhatnak tovább, támogatás hiányában hamarosan végleg be kell zárniuk.

pixabay.com
pixabay.com

Válságkezelő Alapot is javasoltak - mindhiába

A BKIK tavaly októberben már javaslatot tett egy 50 milliárd forintos Budapesti Válságkezelő Alap felállítására, amelynek első lépése egy 25 milliárdos alap létrehozása lett volna a Fővárosi Önkormányzattal közösen. Sajnálatos módon novemberben az alap felállítása nem valósulhatott meg, mert nem sikerült a politikai vitákon felülemelkedni.

„Itt az idő a cselekvésre, hiszen a válság sújtotta iparágakban tevékenykedő budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások egyre romló helyzete csak közös, előremutató intézkedésekkel kezelhető. A járvány második hullámának terheit a tavaly tavaszi első országos korlátozások által már »kivéreztetett«, tartalékait felélt kisvállalkozói szektor nem képes tovább önerejéből finanszírozni”, mondta Nagy Elek, a Kamara elnöke.

Ezeket javasolják az önkormányzatok felé

Javasolt fővárosi és kerületi önkormányzati intézkedések:

1. A BKIK jelenleg dolgozik a budapesti önkormányzatok (a főváros és a 23 kerület) által már életbe léptetett válságkezelő intézkedések összegyűjtésén és könnyen elérhető formában történő publikálásán. Már a nyilvános adatok összegyűjtése alapján látható, hogy nagyon nagy eltérések vannak az egyes kerületek között. Javasoljuk a kerületi gyakorlatok harmonizálását, egymás intézkedéseinek és jó gyakorlatainak az átvételét.

2. Javasoljuk minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltett vendéglátóhely teljes bérleti díját 2020. november 1-től a korlátozások végéig visszamenőleg elengedni.

3. Minden budapesti kerületi önkormányzat engedje el a teljes 2021-es évre a közterületfoglalási díjat azon vendéglátóhelyek számára, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.

4. Ugyancsak Székesfehérvár mintájára javasoljuk a Budapesti Válságkezelő Alapot felállítani 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi

forrásokból, amelybe a kisvállalkozói iparűzési adókedvezménnyel élni nem kívánó budapesti vállalkozások a megtakarított összeget vagy a válság ellenére jól prosperáló, és a többi vállalkozással szolidaritást vállaló vállalkozók adományukat befizethetik akár konkrét megsegítendő válság sújtotta kisvállalkozást is megnevezve.

5. A válság által sújtott saját tulajdonú helyiségben szolgáltató kisvállalkozások számára az építményadó befizetésének határidejét bárminemű szankció nélkül az év végére kitolni.

6. A budapesti önkormányzatokat a fenti javaslatok végrehajtása esetén terhelő és a kisvállalkozói iparűzési adókedvezmény nyújtásából eredő kiesések esetleges kompenzálására javasoljuk a kormánnyal történő egyeztetések mihamarabbi megkezdését.

Ezeket pedig a kormány figyelmébe ajánlják 

Javasolt kormányzati intézkedések:

1. A bértámogatások kiterjesztése a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan rendkívüli mértékben sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozások részére (pl.: idegenvezetők, személyszállítók stb.)

2. A bértámogatások kifizetése során a köztartozások miatti NAV visszatartási jog felfüggesztése.

3. NAV végrehajtások felfüggesztése

4. A jelentős bevétel kieséssel sújtott katás vállalkozók havi tételes adójának 50%-ának elengedése.

5. Egy „SOS Válságtúlélő és Újraindulási” azonnali hitelprogram kidolgozása (például a KAVOSZ-szal közösen új Széchenyi kártya termékek), mint fedezet nélküli kis összegű gyorshitelek, könnyített fedezettel magasabb összegű gyorshitelek.

Az ingatlanokat bérbeadók felé is vannak ötleteik 

Az ingatlanhasznosító üzleti szféra számára javasolt intézkedések:

1. Az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon a visszaeséssel arányos bérleti díj engedményt a válság sújtotta bérlőknek.

2. A kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlanbérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő.

 

 

(forrás: BKIK / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai