hirdetés
hirdetés

A mesélő erdő és a Gyöngyi-gőzös varázsa

Csaknem másfél ezer érdeklődő: turisták, családtagok, iskolás csoportok és óvodások kísérték végig az elmúlt hét végén Mátrafüreden a Kisvasutak Napjának eseményeit.

hirdetés

A kedvező időjárásnak is köszönhető volt, hogy a Magyar Turizmus Zrt. és az Egererdő Zrt. közös országos rendezvénye iránt ilyen sokan érdeklődtek – mondta a Turizmus Online-nak a főszervező Dobre-Kecsmár Csaba, az erdészeti cég vezérigazgató-helyettese. Jelenleg az országban 21 kisvasút működik, melyek közül 16-ot az erdőgazdaságok kezelnek. Idén, ezen a hétvégén a korábbi királyréti és a lillafüredi találkozó után a Mátra került az érdeklődés középpontjába. Ezúttal a kedvelt Gyöngyös-Mátrafüred, illetve a kevésbé ismert Gyöngyös-Lajosháza-Szalajka Ház útvonalat teljes egészében vonatozhatták végig a turisták.

Induilásra kész a Mátravasút szerelvénye (Fotó: Mentusz Károly)
Induilásra kész a Mátravasút szerelvénye (Fotó: Mentusz Károly)


Gépbemutatók és vadgazdálkodás

A vasúti közlekedés élménye mellett a résztvevők koncertet, gyerekszínházi előadást, illetve táncbemutatót is megtekinthettek a szabadtéri színpadon. Az idei rendezvény rendhagyó volt, mert a kisvasutak találkozóját összekötötték a harmadik mátrai erdészeti nyílt nap eseményeivel. Ezt azért szervezték így, hogy minél többen megismerhessék az Egererdő Zrt. szakmai munkáját. Többek között ráirányították a figyelmet az erdők különleges növény- és állatvilágára, különböző gépeket mutattak be, méltatták a vadgazdálkodás jelentőségét, az érdeklődők erdei termékeket is kóstolhattak, emellett vadászkutyákat is simogathattak. A mátrafüredi központi parkban pedig elültették az Év fáját, egy mezei juhart. Ezzel is egy kevésbé közismert fát igyekeztek népszerűsíteni.

Dobre-Kecsmár Csaba azt is elmondta, hogy az erdei infrastruktúra fontos részei a kisvasutak, amelyek ma már alapvetően a turizmust szolgálják. Az Egererdő Zrt. különböző helyeken hármat is működtet. Az országban legnépszerűbb szilvásváradit, továbbá a Mátravasutat és felsőtárkányi kisvasutat. Fontos ez a tevékenységük, mert ezzel is igyekeznek erősíteni az erdők közjóléti szerepét is.

Felújított állomások, vasúti pályák

Idén ért finiséhez a 2013-ban elkezdett kisvasúti állomás-, pálya- és járműkorszerűsítési programjuk. Ennek eredményeként újult meg a gyöngyösi, a mátrafüredi állomásépület. Kora tavasszal pedig átadták a Gyöngyös-Lajosháza-Szalajka Ház útvonal végén levő felújított turistaházat. Ez szép természeti környezetben, 25 férőhellyel, erdei iskolával és foglalkoztatóval várja az érdeklődőket. A szükséges engedélyek beszerzése után jövőre már teljes egészében kitárja kapuit a turisták előtt.

A megújult mátrafüredi állomás (Fotó: Mentusz Károly)
A megújult mátrafüredi állomás (Fotó: Mentusz Károly)


A felújított gyöngyösi állomás (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított gyöngyösi állomás (Fotó: Mentusz Károly)


A kisvasutak harmadik országos találkozóján különlegességként mutatták be a megszépült Gyöngyi-gőzöst. Ennek a járműnek 2006-ban tartották a névadóját, és azóta is szolgálja a vendégeket. A gőzös Romániából érkezett és teljesen felújították. Ezúttal is különösen a gyerekek vették birtokukba, fel is ülhettek rá, illetve örökbe fogadhatták ezt a turisztikai látványosságot. A mátrafüredi parkban felállított standokon pedig a hazánkban működő kisvasutak mutatkoztak be. Közöttük voltak olyanok is, akik modelleket hoztak, illetve színes kiadványokat ajánlottak az érdeklődőknek.

A különleges gőzös (Fotó: Mentusz Károly)
A különleges gőzös (Fotó: Mentusz Károly)


Felirat a mozdony oldalán (Fotó: Mentusz Károly)
Felirat a mozdony oldalán (Fotó: Mentusz Károly)

Az extrém sportokat is kipróbálták

A szeptember első hétvégéjén rendezett mátrafüredi program tehát élményekben gazdag ismereteket és szórakozást jelentett a látogatóknak. Megteltek az éttermek, valamint a mátrafüredi extrém sportok bázisát is sokan felkeresték. Ott próbálhatták ki – többek között – a hegyikerékpárokat, az elektromos rollereket, valamint a gumikerekes segwayeket is az érdeklődők.

Kipróbálhatták a gumikerekes Segwayeket (Fotó: Mentusz Károly)
Kipróbálhatták a gumikerekes Segwayeket (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk