hirdetés
hirdetés

Fejlesztési források a kiemelt turisztikai térségeknek

2016. december 27-én kormányhatározatban jelölték ki az első két kiemelt turisztikai térséget Magyarországon, a Balatont és Sopron-Fertőtáj térségét. Az akkori kormányhatározat egyéb fejlesztések mellett Sopron esetében 1,5 Mrd Ft, a Fertő-tó esetében 7,93 Mrd Ft, a Balaton esetében pedig 7,94 Mrd Ft összegben egy új, GINOP 7.1.9. kódszámú pályázati forrást jelöl meg e térségek turisztikai fejlesztéshez.

hirdetés

A Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése című új pályázati kiírás társadalmi egyeztetésre napvilágot látott a https://www.palyazat.gov.hu/node/61655 oldalon, ahol 2017. február 11-ig várják a véleményeket.

A tervezet szerint mintegy 20 projekt nyerhet támogatást a 21.4 Mrd Ft keretösszegből az alábbi témakörökben:

1. Kastélyok, várak, örökségvédelmi helyszínek fejlesztése, bemutatása (kizárólag állami tulajdonú, a nemzeti vagyontörvényben szereplő ingatlanok),

2. Turisztikai kerékpárutak fejlesztése, (több megyét érintő hálózati fejlesztések, elsősorban Eurovelo, illetve ahhoz közvetlenül kapcsolódó szakaszok),

3. Aktív turisztikai hálózatok fejlesztése (több megyét érintő hálózatok fejlesztése),

4. Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése (kizárólag minősített gyógyhelyek),

5. Egyházi kulturális örökség turisztikai célú fejlesztése(kizárólag több megyés hálózatban),

6. Nemzeti parkok turisztikai fejlesztése, bemutatása,

7. Világörökségi, illetve világörökségi várományos helyszínek területének fejlesztése, (magterület és védőzóna is, a kiemelt egyetemes értéknek megfelelően),

8. Kulturális, gasztronómiai vonzerőkön alapuló térségi hálózatok kialakítása, meglévők fejlesztése megyéken átívelően (kizárólag több megyés hálózatban).

A fentiek közül a több megyét érintő fejlesztések és a kiemelt térségek között elsősorban a Balaton térségében van átfedés, habár pl. a Vas megyei Bükfürdő is másik megyében van, mint a Győr-Moson-Sopron megyei Sopron-Fertőtáj kiemelt térség többsége. Mindenesetre ezeket a feltételek a kerékpárutak, aktív turisztikai hálózatok, egyházi kulturális örökség vagy épp gasztronómiai hálózatok fejlesztésekor – jelenleg - elég nehezen lehet teljesíteni, amit a várhatóan egyre több kijelölt kiemelt turisztikai térség fog egyszerűsíteni. Persze ebben az esetben is marad még olyan kérdés, hogy egy Tokaj-Hegyalja-Zemplén térség, ami valós turisztikai piaci és tájegységet alkot és egy megyén belül helyezkedik el, csak a pályázati feltételek teljesítése miatt fog átlépni pl. alföldi területekre.

A pályázat érdekessége, hogy benyújtására kizárólag a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ Zrt.) vagy a MTÜ Zrt. által létrehozott gazdasági társaság kötelező támogatásban részesülő partnerként való konzorciumi bevonásával van lehetőség. A benyújtást megelőzően megkötött konzorciumi megállapodásban rögzíteni kell azokat a tevékenységeket, amelyek megvalósítása - a turizmusszakmai szempontok érvényesítése érdekében - a Magyar Turisztikai Ügynökség feladata. A Magyar Turisztikai Ügynökség feladata kiterjedhet különösen a következő feladatok ellátására: szakmai tartalom előkészítése és végrehajtása, kiállítási koncepció kidolgozása és végrehajtása, digitális tartalmak szakmai koncepciójának meghatározása és kidolgozása, turisztikai szakértői tevékenység ellátása, turisztikai marketing tevékenység előkészítése és végrehajtása, üzemeltetési koncepció kidolgozása és a bevezetés támogatása, képzési programok előkészítése és végrehajtása. A pályázatot konzorciumvezetőként akár TDM szervezetek is benyújthatják, akik jellemzően egyesületek (GFO 529) vagy non-profit kft-k (GFO 572) – azonban az nem fog hozzájárulni a fenntarthatóságukhoz, hiszen a TDM által jellemzően elvégezhető tevékenységeket a fentiek szerint kifejezetten az MTÜ látja el.

Az elszámolható költségek között felbukkan az igen ritkán támogatott gépjárművek kategória, igaz, csak hibrid vagy elektromos verzióban, viszont akár 250 millió Ft összegben, amit pl. egy hálózatos Balaton körüli kerékpáros vagy hosszabb távú túraútvonal fejlesztés szervízkocsi hálózatánál ki is lehet használni.

A támogatás összege a tervezet szerint ellentmondásosan ítélhető meg, 200 millió Ft és 3-5 Mrd Ft között van projektenként, a támogatás intenzitás 25-100% közötti lehet a megvalósítás helyszínétől és a támogatási kategóriától függően. A pályázatok májustól nyújthatók be.

Víg Tamás, turisztikai szakértő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

TDM
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk