Hová kerül a budapesti szállodahajók szemete?

A címben feltett kérdésre örvendetes választ adhatunk: egy frissen kialakított zöld kikötőbe viszi a Mahart Passnave speciális hajója a szállodahajókon összegyűlő hulladékot. A példás környezetvédelmi projektet ma mutatták be a sajtó munkatársainak. 

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. a legnagyobb múlttal rendelkező személyhajózási vállalkozás Magyarországon, amelyben 2013 októberétől kezdve a többségi tulajdonos ismét a Magyar Állam lett. A cégben, a megszerzett szakmai tapasztalathoz jelentős innováció is párosul, így rövid-, közép- és hosszútávú céljai között folyamatosan versenyképességének megőrzése, valamint a hazai és EU előírások példaszerű betartása szerepel, ezáltal egyszerre növelve az állami bevételeket és építve Magyarország imázsát.

A MAHART Services kikötői szolgáltatásának elmúlt éves tapasztalatai rámutattak, hogy Budapesten az FKF Nonprofit Zrt. közútról történő napi rendszeres szemétszedése, az éttermi állóhajók, a nemzetközi szállodahajók, valamint a rendezvényhajók esetében komoly emissziós terhelést jelent az amúgy is túlzsúfolt pesti alsórakpartnak.

Felismerve a fenti problémát, a fenntartható fejlődés valamint a jövőért érzett felelősség jegyében a MAHART PassNave 2015-ben vásárolta meg Hollandiából azt a hajót, amelyet kizárólag önerős beruházás keretében alakított át hulladékszállító hajóvá. A 17.5 méter hosszú, 4.72 méter széles műanyag, így könnyen manőverezhető hajó, amely 2x280 kW Volvo motorral ellátott.

Egyeztetve a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. szakembereivel, a MAHART 2016 tavaszától az MS Tersus segítségével egy olyan vízoldalról történő szemétszedést valósít meg, amely könnyebbséget jelent minden hajózásban érdekelt vállalkozás részére, továbbá kevésbé környezetszennyező, így hosszútávon a MAHART PassNave-nek, mint állami többségi tulajdonban lévő cég társadalmi felelőségvállalását erősíti.

A 12 - 16 darab 0.8 köbméteres tárolóedényt befogadni képes hajó semmilyen formában nem zavaró, hiszen a tárolóedények a hajó hasában vannak elhelyezve, így a város lakói, valamint az ide látogató külföldi és belföldi turisták mindösszesen egy közös designnal készült, egyébként különleges kialakítású hajótestet látnak.

A szemét kirakodására pedig - a FŐKERT Nonprofit Zrt. szakembereinek köszönhetően - egy eddig még soha nem látott zöld kikötőben kerül sor, amely a Dráva utcánál került kialakításra. A kikötő kialakításával a rakpart forgalmát nem zavaró módon kerül sor az összeszedett hulladék átrakodására, amelyhez a FŐKERT Nonprofit Zrt. és a MAHART PassNave Kft. egy zöld oázis pontont valósított meg, így egy ipari létesítmény helyett egy új, üde színfoltot láthatnak az arra autózók.

A hajótest formája, valamint a tervezett technológia miatt az átrakodás semmilyen zajterheléssel sem jár. A hulladékszállító hajó a nyár folyamán ugyan még próbaüzemként, de már napi szinten került bevetésre. A sokszor napi 12 órás műszakok mindennemű fennakadás nélkül zajlottak le, így e tapasztalat alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a hajó hosszútávon is hatékonyan fogja kiszolgálni a hazánkban kikötő szállodahajókat.

A hajót megrendelés alapján indítja a MAHART PassNave Kft., a hajó személyzete még a 24 órával korábban leadott megrendeléseket is minden további nélkül ki tudja szolgálni. A hajó a nemzetközi hajóállomás területén éjszakázik, kora hajnaltól egészen késő estig kiszolgálva a megrendelőket. Az első hónapok tapasztalata alapján a hajó kb. 30-40 köbméter szemetet tud naponta szelektív formában elszállítani, ami 7-8 darab 180 fős kabinos hajó kiszolgálását jelenti.

A Budapesten kikötő nemzetközi kabinos hajók, látva a sokkal gyorsabb hulladék begyűjtési folyamatot elismeréssel adóznak az ötlet előtt, így hétről hétre egyre több hajó kéri a vízoldali szemétszedést, amely a környezetvédelem mellett, a nemzetközi hajók logisztikai dolgát is nagyban megkönnyíti.

A beruházás 200.000 euró értékben a MAHART PassNave önerős beruházásaként valósult meg. Ez a fejlesztés a fővárosi és állami együttműködés mintapéldájaként hozzájárulhat mind a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt., FŐKERT Nonprofit Zrt., mind pedig a többségi állami tulajdonban lévő MAHART PassNave Kft. még pozitívabb megítéléséhez is.

 


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.