Izgalmas terek, harmonikus megoldások

Jó ideig állt elhagyatottan egy különös formájú, félbehagyott betonépület Esztergom közepén. Ebből alakítottak ki alig egy év leforgása alatt egy négycsillag superior kategóriájú elegáns városi hotelt, ahol a belsőépítészeti munkákat a Kroki Stúdióra bízták, a ház vendégszobáiba és különlegesen tágas közösségi tereibe pedig elegáns JAB textilek kerültek. (x)

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kroki belsőépítész cég két alapító-vezetőjével, Göde Andrással és Kéry Balázzsal, valamint a textilekért felelős JAB Csoport Kelet-európai képviseletvezetőjével, Bakody Katalinnal közösen járjuk be a Grand Hotel Esztergom tereit, segítségükkel mutatjuk be a házban megvalósult koncepciót.

Ha nincs a háznak mesés története - hozz létre egyet!

Körsétánk első állomásán, a tágas lobbiban egymással harmonizáló színű JAB-textilekbe öltöztetett kényelmes székekben, fotelekben helyet foglalva azt mesélik, korántsem volt olyan meghatározó története ennek a háznak, mint például egy olyan korábbi közös munkájuk során, amikor a JAB-textilek szintén jelentős szerepet kaptak: ez a mesébe illő történettel rendelkező, tetőtől talpig műemlék Párisi Udvar volt, ahol már a megjelenés is pazar és főúri eleganciát sugall.

Az esztergomi munka kezdetéről mesélik a belsőépítészek: „A covid első hullámának derekán kaptuk a megbízatást, amikor a ház egyes területein még javában tartott a tervezés, másutt pedig már a kivitelezők dolgoztak. A koncepciónk kialakításánál segítségünkre volt a szállodát körülvevő inspiráló környezet: a Dunakanyar festői szépsége, az éppen a házzal szemközt magasodó Esztergomi Bazilika semmihez sem fogható látványa és a reneszánsz stílusban épült, közeli Bakócz-

kápolna. Emellett a szálloda neve is erősen inspiráló hatású volt, hiszen alapvetően meghatározza a Grand Hotel Esztergom név, hogy csak minőségi és magasan kvalifikált anyagok kerülhetnek be egy ilyen házba.”

Színes lobby, egymáshoz kapcsolt területek

Bakody Katalin elmondja, a négycsillag superior, azaz magas kategóriájú szállodában a JAB „öltöztette fel” a lobby különböző alakú és formájú bútorait, és a vendégszobákba is kollekcióik közül választották ki a tervezők a textileket. Kiderül, miután a megrendelő kérése az volt, hogy a lobbyba lehetőleg ne kerüljenek egységes, egyforma színű, formájú és kárpitozású bútorok, ezért a belsőépítészek fantáziája szabadon szárnyalhatott. Így született meg az a sokszínű, különböző formájú, mégis harmonikus összképet adó bútorkavalkád, ami miatt a recepció és a bár környékét a ház vendégei és az idelátogatók imádják.

A lobby különben nemcsak a bútorai miatt, hanem a tér megtervezésével is különlegessé vált. Ennek kapcsán a két tervező azt meséli, mennyire formátlan volt eredetileg ez a terület. Trapéz alakban, össze-vissza álltak benne oszlopok, a tér közepére pedig belógott fentről egy vasbeton lemez – szóval akadt számukra kihívás bőven a ház újra tervezése során. Úgy döntöttek, kialakítanak egy hullámvonalon alapuló koncepciót, amelynek megvalósításával mintegy összefogták, összekapcsolták a különböző tereket. És ekkor illesztették a ház inspiráló környezetét is a történetbe.

Kezdettől a megvalósításig

Miért volt igazán különleges a JAB számára az esztergomi házban a feladat? Azért, mert a textilek tekintetében nemcsak a több mint tíz évig álló projekt újratervezésekor, hanem annak eredeti indulásakor, már a szálloda építésének kezdetén is jelen

lehettek. Bakody Katalin elmondja, ezért különösen örültek annak, amikor megtudták, hogy folytathatják a munkát. Elővették, átnézték a régi terveket, és tudták, végre pont kerülhet arra a nagy volumenű projektre, amelynek születése pillanatát is láthatták.

Amikor a tervezők a már sok éve meglévő épületszerkezetbe megálmodták és megtervezték azokat a megoldásokat, amelyek alapján végre megszületett a szálloda jelenlegi belső megjelenése – ekkor lépett a JAB ismét a „képbe”, hiszen a tereket fel kellett öltöztetni. A Kroki Stúdió tervezői most is kihasználták a JAB széles választékában rejlő lehetőségeket: így egy helyről össze tudták válogatni a ház belső tereibe szükséges textileket. Például azokat a bársony anyagokat is kollekcióik közül választották ki, amelyek a vendégszobák ablakai elé kerültek blackout függönyként. És amelyek tökéletes harmóniát alkotnak a szobák színvilágával, egyedi stílusával, miközben 100 százalékos sötétítést biztosítanak az oldalt rögzítés, vagyis egy kimondottan ide tervezett megoldás eredményeként. Ahogy azok az ágyfejvégekbe került műbőr anyagok is speciálisan ide készültek, amelyeknek egyik nagy előnyük, hogy könnyen tisztíthatók, miközben megjelenésük elegáns és egyedi stílust tükröz.

A szobák egységes dizájnja a megrendelő kérése volt, világít rá ismét egy izgalmas kérdésre, a kívülálló számára ritkán adódó betekintési lehetőséget nyújtó területre Göde András és Kéry Balázs, a két belsőépítész. Akik azt is elmondják, a spa kialakításánál pedig alapvető szempont volt számukra, hogy mivel különleges helyen (a felső szinten) rendezték be, így figyeltek arra, hogy az ott relaxálók ne zavarják egymás auráját, ezért a pihenőágyak közé - szintén a JAB-tól rendelt - elválasztó függöny került.

Ahogy szintén a textilbeszállító cég egyik korszerű termékét, a JAB LVT-padlóját terítették le mind a szobák padlózatára, mind a ház impozáns rendezvénytermébe, mert ez a burkolat nemcsak látványos, hanem egyúttal fenntarthatósági és üzemeltetési szempontból is kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Többek közt nem okoz gondot és plusz munkát az alkalmazottaknak az sem, ha a vendég kutyával érkezik. Ez a szálloda ugyanis eredendően kutyabarát vendégváró szálláshely, hiszen még a tulajdonosi kör egyik tagja, a MOL Csoport elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt is mindig magával hozzá négylábú kedvencét, amikor esztergomi szállodájukba érkezik.

www.jab.de

 

Forrás: Turizmus Online


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.