hirdetés
hirdetés

Kiállítás egy felejthetetlen éjszaka emlékére

Megnyílt szerdán a Sisi-kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, ahol a királyné napra pontosan 165 éve töltött el egy éjszakát férjével. A Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen megvalósított időszaki tárlat 2023. május 28-ig látogatható a békési fürdővárosban.

hirdetés

Az Úton Erzsébet királynéval című kiállítás azt a térben, időben és személyiségében zajló, végtelennek tűnő utazást igyekszik felidézni, amely az uralkodónő életét jellemezte. A tárlat az önálló image-et építő divatikont, az életét folyamatosan keserítő protokollt kerülő, a sportot és aktív életmódot életelemének tekintő nőt állítja fókuszába.

MTI/Lehoczky Péter
MTI/Lehoczky Péter

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, ők rendelkeznek a világon a legnagyobb Sisi-gyűjteménnyel, folyamatosan vásárolnak műtárgyakat külföldről, kölcsönözni szoktak kiállításokra, de még soha nem hoztak létre a kastélyon kívül más intézménnyel közös tárlatot. Mintegy három hónapja szereztek be egy királyi udvartartási ezüstkészletet, amelyet még soha nem látott "nemcsak a nagyközönség, de sok múzeumi munkatárs sem" - jegyezte meg. Ebből egy nagyobb tányér és egy cukortartó megtekinthető a gyulai múzeumban. "Csak a tányér 1,5 kilogrammnyi színezüst, képzelhető, mekkora súlya volt a teljes étkészletnek" - fogalmazott.

Mint hozzátette, most állítják ki először egy olyan vaddisznó agyarát, amelyet Ferenc József valóban Gödöllőn lőtt le. Emellett mintegy hatvan műtárgy és installáció mesél a királynéról a gyulai kastély időszaki kiállítóterének négy helyiségében, amelyhez a tudásanyagot is a gödöllői intézmény szolgáltatta. A tárlaton egy működő makettvonat villantja fel Erzsébet királyné életének legfőbb állomásait. Egy utazóládát felnyitva megjelennek utazásainak állomásai, egy összesítő meg is mutatja, hogy - légvonalban becsülve az adatokat - Sisi életében 210 ezernél több kilométert tett meg, ami a korban ritkaságnak számított.

MTI/Lehoczky Péter
MTI/Lehoczky Péter

Egy másik szobában a kiállított tárgyakról érintőképernyős vezérléssel lehet meghallgatni a hozzájuk tartozó történetet. Így például a királyné lovaglóruhájáról kiderül, hogy a fűzőt hozzávarrták a szoknyához, és hogy Erzsébet három pár kesztyűt vett fel a lovagláshoz. Egy másik ládában a sporthoz való viszonyáról lehet audiokommentárt meghallgatni, miközben 3 dimenzióssá kiegészített fotók jelennek meg. Az egyik szobában, meghajolva egy tükör előtt, láthatóvá válik Vastagh György festménye, mintha a királyné köszönne ki a sátorból. Ugyanitt megnézhető és lapozható az 1867-es koronázásról kiadott emlékkönyv másolata, "amely még az eredeti kiadvány elkoszolódásainak a nyomait is hűen mutatja" - mutatta be a tárlatot az MTI tudósítójának Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

Érdekességként egy egészalakos Sisi-sziluettet tükörcsíkokkal egészítettek ki, így megtekinthető, kinek mennyivel vastagabb a dereka a királynééhoz képest. A közeljövőben a látogatók kipróbálhatják, hogyan lehetett egy igazi dámanyeregben lovagolni; és aki egy személyiségtesztet elvégez, megtudhatja, hogy az udvartatás tíz magyar szereplője közül ki lehetett volna leginkább, ha abban a korban születik. A kiállításhoz több kísérő rendezvény is kapcsolódik majd - ilyen lesz például a Nemzeti Lovas Színház június 5-i, ingyenes műsora a Várkertben. Erzsébet királyné férjével, Ferenc József császárral 165 éve, 1857. május 25-én érkezett Békés megyébe, és töltötte az estét, majd az éjszakát az akkor Wenckheim-tulajdonban lévő gyulai kastélyban.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk