hirdetés
hirdetés

Kiveszőben a palóc kultúra

A palóc kultúra jelene és jövője címmel rendeznek konferenciát szombaton a Nógrád megyei Balassagyarmaton; Kovács László, az eseményt szervező Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: a konferencia célja a palócság összetartozásának szolgálata, a palóc értékek megismertetése.

hirdetés

Az elnök ismertette: Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad helyet a rendezvénynek, amelyen civil szervezetek, önkormányzatok, tankerületek, iskolák, óvodák vezetői mellett a palóc kultúrával foglalkozó szakemberek vesznek részt a Palócföld területéről.

Kovács László kifejtette: a palócok földjén a Felvidéket, Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezen felül a délvidéki, Szerbiához tartozó Kupuszina települést, amely az 1750-es évekbeli kitelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

Mint megfogalmazta, a Palócföld jelene nem túl biztató, mert gazdaságilag nem erős, emiatt hagyományai is kiveszőben vannak, sokan a megmaradásért küzdenek, sokan elköltöznek szülőföldjükről. Ha mindezen tudunk változtatni, lesz jövő és megmaradás - mondta, hozzátéve: szerencsére azért a fiatalok között is sokan vannak, akik egyesületekben, tánc- és kézműves közösségekben őrzik a hagyományokat.

A szombati konferencia moderátora Füst Antal professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a palóc várak regélője lesz.

Kanyó Judit, Varsány polgármestere jó gyakorlatként beszél majd az önfenntartó falugazdaságról, Karaba Tamás építész az Ipoly-hidakról tart előadást.

Ladóczki Vilmos, Karaffa Gyula és Foglár Gábor néprajzosok a huszonnegyedik órában lévő néprajzi gyűjtésekkel, a palócok ködbe vesző múltjával, illetve a Nyugat- és Kelet-Nógrád közötti kapcsolat hiányával foglalkoznak, Kelemen Éva módszertani referens a Heves megyei értékteremtő és értékmentő közösségeket mutatja be.

Beke Beáta felvidéki újságíró a civilek Felső-Gömörben zajló közösségépítő munkájáról beszél, a felvidéki iskolák értékőrzőiről két pedagógus, Gyurán Ágnes és Ádám Zita emlékezik meg, míg Toldi István, a kultúra lovagja arról tart előadást, hogy hol van a népmese szerepe, helye, lehetősége a közoktatásban.
Murányi Enikő, Balaton község polgármestere a Palóc Világtalálkozó szervezésében, létrehozásában betöltött szerepükről beszél a konferencián.

A Nógrád megyei tari székhelyű Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület az utóbbi években három alkalommal rendezte már meg a palócok nagy közös rendezvényét, a kettészelt Palócföld hagyományait, kulturális kincseit és közös értékeit bemutató Palóc Világtalálkozót.

Palóc múzeum Balassagyarmaton / forrás: commons.wikimedia.org
Palóc múzeum Balassagyarmaton / forrás: commons.wikimedia.org

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk