hirdetés
hirdetés

Magyarország lejjebb csúszott a turisztikai versenyképességi világranglistán

A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) kétévente adja ki a Turizmus és Utazás Világranglistát, amely a világ 141 országát hasonlítja össze gazdasági és turisztikai szempontok alapján. A lista azt mutatja meg, hogy befektetések tekintetében a magyar turizmus milyen vonzerővel bír, milyen a szektor versenyképessége.

hirdetés

A 2015-ös világranglistán hazánk a 41. helyen végzett. A 2013-as 39. pozícióhoz képest két hellyel lejjebb kerültünk. A 2011-ben elért 38. helyezés óta annak ellenére, hogy az elmúlt években a közép-kelet európai régióban kiemelkedő teljesítményt nyújt - gondoljunk csak a kereskedelmi szálláshelyek folyamatosan növekvő forgalmára, a vendégéjszakák számának növekedésére - a jelentés szerint folyamatosan esik hazánk turisztikai versenyképessége.

Régiós összehasonlításban Magyarország a 25. legversenyképesebb európai turisztikai piac. Kelet-európai szomszédaink közül Szlovákia (61.) és Románia (66.) a régió turisztikai versenyképessége tekintetében jócskán elmaradnak országunk mutatóitól. Nagy versenytársunk, Csehország a világranglista 37. helyére került. Horvátország a rangsor 33., míg Ausztria a 12. helyén áll.

Kattintson a képre, majd
Kattintson a képre, majd

A jelentésből olvasható, hogy az ország természeti-és kulturális látnivalói tekintetében rosszul állunk, az elemzők szerint a fővároson túl alig rendelkezünk nemzetközi szinten is jelentős kulturális vonzerőkkel.

A vizsgálat során 4 szempontot vizsgálnak, ezek a szabályozó környezet, a stratégiai körülmények, az infrastruktúra, ezen belül külön vizsgálták a légi- és közúti lehetőségeket, valamint a negyedik nagy vizsgált csoport a természeti-és kulturális látnivalók. Ezek közül egy csoportban országunk Szingapúrral holtversenyben az első helyen áll, ez pedig a Turizmus stratégiai kezelése és szabályozó körülményei (T&T Policy and Enabling Conditions). A kormányzat évek óta mind a nemzeti fejlesztési tervekben, mind turisztikai marketingstratégiákban kiemelt szerepet szán a hazai turizmusnak. Stratégiailag kiemelt gazdasági ágazatként egyre több forrást csoportosítanak idegenforgalmunk fejlesztésére. Az egységes turizmustörvény azonban még várat magára.

Az idei lista szerint még mindig a nyugat-európai országokban a legversenyképesebb a turisztikai szektor. Spanyolország, Franciaország, Németország, az USA és Nagy-Britannia vezetik a listát.

2013-ban, „Romlott a turizmus versenyképessége” címmel megjelent írásunkban olvasható, hogy az akkori jelentés szerint Magyarországot a magas adók, drága illeték, a nem-fogyasztóbarát hozzáállás, viszont igen versenyképes szállodai adatok jellemezték.

A teljes jelentés elérhető a Letölthető fájlok menüpont alatt vagy ide kattintva.

Fodor Eszter
a szerző cikkei

hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk