hirdetés
hirdetés

Megalakult a Turizmusból (most éppen nem) Élők Társasága

Ők azok, akik a budapesti turizmusból élnek akkor, amikor van turizmus Budapesten.

hirdetés

Többek közt ezt írják magukról közösségi oldalukon:

"Sokan vagyunk, akik a budapesti idegenforgalomból élünk, és akiket a Covid járvány az amúgy is majdnem holt szezonnak számító január, február után szinte reménytelen gazdasági helyzetbe hozott, és eddig senkitől, semmilyen támogatást, segítséget nem kaptunk. Az idegenforgalom, a turizmus nem csak utazásból, alvásból és evés-ivásból áll, nem csak légitársaságok, utazási irodák, szállodák, szállásadók, vendéglátóhelyek és taxisok megélhetését biztosítja. Az idegenforgalom elsősorban a minőségi időről szól, az élményekről, vagy éppen üzleti célok eléréséről, nem pedig pusztán az alapvető funkciók, evés-ivás, alvás, helyváltoztatás kiszolgálásából."

123rf
123rf
 

A TÉT tagjai a következők:

Kézművesek

Ipar- és képzőművészek, népi iparművészek

Ajándékboltok és beszállítóik

Vásározók

Idegenvezetők (függetlenül attól, hogy vállalkozók vagy munkavállalók)

TEÁOR-számuk sehol nem szerepel

Mint írják, tragikusan befolyásolta megélhetésüket a járvány, hiszen 80-90 százalékkal csökkentek bevételeik. Ők azok, akik eddig minden állami vagy önkormányzati vagy akár EU-s segítségből kimaradtak, gazdasági érdekeiket nem képviselik érdekvédelmi szervezetek, kamarák. Ezt teljesen egyértelműen bizonyítja, hogy a különböző segítő szándékú programok, kedvezmények (KATA adók, járulék kedvezmények, vissza nem térítendő támogatások, turisztikai Széchenyi kártya, helyiségbérleti díjak csökkentése) célzott csoportjai TEÁOR számai között egyáltalán nincsenek ott a fent felsorolt szakmák.

Nemcsak budapestiek a kárvallottak 

A probléma messze túlgyűrűzik Budapest határain, hiszen a budapesti ajándékboltok, galériák, népművészeti boltok, vásárok kínálatában jelentős részt kapnak Magyarország más vidékein élő kézművesek, művészek, mesterek munkái, termékei, így a budapesti turizmus armageddonja őket is sújtja. De a problémák másképp is továbbgyűrűznek, hiszen Budapest környékén, agglomerációjában vannak olyan települések, amelyek jelentős részben a budapesti idegenforgalomra, turizmusra építenek (pl. Szentendre).

Karácsonyi vásár? Az nem lesz

Más megközelítésre van szükség tehát, írják, mert a baj nagy, és napról napra nagyobb lesz, hiszen a turizmusból élők utolsó mentsvára a karácsony is veszni látszik, a járvány tetőzése várhatóan pontosan a karácsonyi időszakra esik, ennek következtében nyilvánvaló, hogy a karácsonyi vásárok jelentős része, legalábbis azok, amelyek fő célcsoportja a fővárosunkba látogató turista volt nem lesznek megrendezve - de minek is lennének, ha turisták nem jönnek.

Segítséget szeretnének

Már nincs hova hátrálniunk, sok éves kemény munkájuk eredménye omlott össze hetek, egy-két hónap alatt, viszont minden elemzés szerint a krízis még sokáig el fog húzódni, és lassan elfogynak a tartalékaik, mivel március óta gyakorlatilag abból élnek. Nem könyöradományokat szeretnének, de azt elvárják, hogy a bajban érvényesüljön a társadalmi szolidaritás az irányukban, és kapjanak valahonnét segítséget.

 x x x

A TÉT eddigi tevékenységével, céljával és azzal, mit szándékoznak tenni a közeljövőben bajba jutott sorstársaik megsegítése érdekében - hamarosan hírt adunk oldalunkon.

(forrás: Facebook / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk