hirdetés
hirdetés

Mire visszatérnek Budapestre a turisták, durva helyzet fogadhatja őket

Ugyanis az FKF Zrt. a budapesti kukák negyedének leszerelését kezdi el, mert nincs elég pénz a rendszeres ürítésükre. 

hirdetés

A fővárost érintő kormányzati elvonások miatt idén csaknem 2 milliárd forinttal csökken a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. költségvetése. A cég a budapesti kukák egy részének, a 11 ezer szeméttároló nagyjából negyedének a leszerelésével spórolna, mivel nincs elég pénz a rendszeres ürítésükre, adja hírül a jozsefvaros.hu portál.

Januárban már hozzálátnak

A VIII. kerületi hírportál Horváth Lászlót, az FKF PR szakreferensét kérdezte arról, hogy a kukavisszavonás mennyiben érinti a kerületüket. Sajnos, nagy mértékben: Józsefvárosban 518 köztéri szemetes található, ebből 214-et terveznek elvinni január végéig, ami majdnem a kukák fele.

fotó: jozsefvaros.hu
fotó: jozsefvaros.hu

Az FKF szakreferense hozzátette: „A környezettudatos, urbanizációs trendek eredményeképpen általánosságban is kevesebb hulladék keletkezik a közterületi kukákban. Egyre többen helyezik az arra szolgáló tartályokba a szelektíven gyűjthető hulladékot, és egyre kevésbé használják a köztéri edényeket az otthoni kommunális hulladékuk elhelyezésére.”

Az FKF szeretné bevezetni azt, a nagyvárosokban elterjedt gyakorlatot is, hogy a hulladékszállítás és -kezelési költséget a hulladékot termelő, azaz a szennyező cég fizesse. Így az FKF együttműködést kezdeményez sok gyorsétteremmel, élelmiszerüzlettel, vendéglátóhellyel, és próbálják elérni, hogy azok saját kukákat helyezzenek ki, és a szemetet saját költségükre szállíttassák el.

FKF: nehéz helyzetben, a csökkentés minden kerületet érint

A megjelent írással kapcsolatban az FKF Nonprofit Zrt. a következő közleményt juttatta el hozzánk: "A közterületi hulladékgyűjtő-edények üzemeltetését a Fővárosi Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésünk részeként végezzük. A kormányzati elvonások miatt a Főváros közismerten nehéz gazdálkodási helyzete drasztikus mértékben leromlott, például a köztisztasági feladatokra csaknem 1,9 milliárd forinttal kevesebb jut. Emiatt a Városháza a korábbi több mint 11 ezerhez képest idén csupán mintegy negyedével kevesebb utcai hulladékgyűjtő-edény üzemeltetését tudta megrendelni.

Az utcai hulladékgyűjtő-tartályok számának tervezett csökkentése minden budapesti kerületet egyaránt érint. Kiemelt szempontunk az, hogy az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett is biztosítható legyen a közterületek tisztasága. Emiatt a visszavonásra szánt edények kiválasztásánál az alábbi szakmai szempontokat vettük figyelembe:

- A környezettudatos, urbanizációs trendek eredményeképpen általánosságban is kevesebb hulladék keletkezik a közterületeken elhelyezett kukákban. Ennek egyik szembetűnő eleme az, hogy egyre többen helyezik az arra szolgáló tartályokba a szelektíven gyűjthető hulladékot és egyre kevésbé használják a köztéri edényeket az otthoni kommunális hulladékuk elhelyezésére. Emiatt kevesebb hulladékgyűjtő edény szükséges.

· A fenntartható hulladékgazdálkodás egyik, törvényben megjelenő alapelve az a számos nagyvárosban is elterjedt gyakorlat, hogy a hulladékszállítás és -kezelés költsége a hulladékot termelő felet terheli („a szennyező fizet” elve). Ennek a szempontnak igyekszik érvényt szerezni az FKF azzal, hogy együttműködést szorgalmaz a jelentős mennyiségű hulladékot generáló gazdálkodó szervezetekkel (pl. gyorséttermek, élelmiszerüzletek, vendéglátóhelyek), hiszen az üzletek és éttermek környékén hulladékgyűjtők elhelyezése, valamint a hulladék elszállítása az üzletek feladata, nem pedig az önkormányzaté.

· Számos esetben kihasználatlanná válnak a kosarak, például a közösségi közlekedésben bekövetkező változások hatására.

· A pandémiás helyzetből adódó változások, mint például a kijárási korlátozás vagy a Budapestre érkező turisták elmaradása, a közterületi hulladék csökkenését eredményezte, így az edények több helyszínen váltak kihasználatlanná.

· Ahol a lakossági szokások változása, az esetlegesen megnövekedett gyalogos forgalom és a közterületen keletkező hulladék mennyisége okán a kihasználtság indokolttá teszi, oda a jövőben is helyezünk ki akár új tartályokat, vagy helyezünk át kevésbé kihasznált helyszínekről.

· A közterületi tartályok számának csökkentése a közösségi közlekedés megállóit jellemzően nem, a jelentősebb napi átmenő gyalogos forgalmú közterületeket pedig csak kevésbé érinti."

 

 

(forrás: jozsefvaros.hu, FKF Nonprofit Zrt.)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai