hirdetés
hirdetés

Mit kell tudni a badacsonyi szőlős zárlatról?

Könnyen hazavághatja a badacsonyi, balaton-felvidéki borászatot, ha a gazdák és más érintettek nem veszik eléggé komolyan a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét, derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettesének pénteki badacsonyi tájékoztatójából.

hirdetés

A probléma lényegéről már értesülhetett mindenki a hivatal keddi közleményéből: “a szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegség újabb fertőzési gócait azonosította a NÉBIH laboratóriuma a Badacsony-hegyen. A korábbi években is volt már itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján indokolttá vált a fertőzött terület kiterjesztése a teljes szőlőhegyre, ahol ezáltal egységesen kell alkalmazni a jogszabályban előírt védelmi intézkedéseket…” – idézi cikkében a NÉBIH-et a Balatontipp.

Szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma

A borzalmas nevű főszereplőről annyit talán tudni kell, hogy ez egy baktérium nemzetség, ami a növényeken és a hordozó rovarokon élősködik. A növényeken vírusfertőzéshez hasonló tüneteket produkálnak. Sok haszonnövény, köztük egy idő óta a szőlő kártevője, pusztítója is.

A tüneteket mutató növényeket nem lehet megmenteni, mert a már megkapott fertőzés ellen nincs ismert szer. Ki kell ásni, el kell égetni, hogy ne válhassanak további fertőzés forrásává. A védekezés egyedüli módja a lehető leghatékonyabb megelőzés, a fertőzést hordozó rovar elpusztítása.

Hogy miért vonatkozik a zárlat a teljes Badacsonyra, mit kell tudni a kivágásról, a kártalanításról és a támogatásról, azt a Balatontipp cikkében elolvashatja.

Badacsonyi szőlők (Fotó: Győrffy Árpád)
Badacsonyi szőlők (Fotó: Győrffy Árpád)

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk