Itt a világ első alkoholos szőlője

Itt a világ első alkoholos szőlője 

Génmódosító technológiával hoztak létre alkoholos szőlőt a Slosh Education Institute tudósai.
Szőlő ízű új üdítőital

Szőlő ízű új üdítőital 

A „Színes egyéniségek” kampány a játékos, vidám, őszinte, friss lelkületű emberekhez szól. Ennek keretében egy új íz is csatlakozik a termékcsaládhoz, frissítő szőlő ízben.
Elmaradt a szőlőtúltermelési válság

Elmaradt a szőlőtúltermelési válság 

A vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.
Kiváló évjáratúak lehetnek az idei borok

Kiváló évjáratúak lehetnek az idei borok 

A szüret a napokban indult el. Jó évre számítanak a szőlősgazdák, ugyanakkor abból a szempontból nem örülnek a bő termésnek, hogy túlkínálat van borból a világpiacon, és ez Magyarországon is érezteti a hatását.
Extrém helyzet a szőlőtermesztésben

Extrém helyzet a szőlőtermesztésben 

Rekordév vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek?

Fogadj örökbe egy furminttőkét! 

Az idei a furmint éve, ezzel  szeretnék felhívni a figyelmet erre az egyedülálló magyar értékre - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.
Mit kell tudni a badacsonyi szőlős zárlatról?

Mit kell tudni a badacsonyi szőlős zárlatról? 

Könnyen hazavághatja a badacsonyi, balaton-felvidéki borászatot, ha a gazdák és más érintettek nem veszik eléggé komolyan a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét, derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettesének pénteki badacsonyi tájékoztatójából.

Jó bor várható idén 

Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján - derül ki az MTI megyei tudósítóinak körképéből.
Kék színű bor? Ne már!

Kék színű bor? Ne már! 

Senki se kérte, úgyhogy most itt van: kisvártatva elöntheti az európai piacot a kék színű bor.

Új neve lesz az olaszrizlingnek? 

Közös pályázatot írt ki Magyarország egyik legelterjedtebb fehérszőlőfajtája, az olaszrizling szinonimanevére csütörtökön a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizlinggeneráció.

Elkerülhetetlenül drágulni fognak az idei borok 

Elkerülhetetlennek tartja az áremelést az idei termésű boroknál a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), mivel a borászatoknak a tavalyinál jóval többet kell fizetniük a szőlőért – írja az agárszektor.hu. A HNT szerint valamennyi borminőségi kategóriában 7-10 százalékos drágításra lesz szükség, ezért a szervezet egyeztetéseket kezdeményezett a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokkal.

Kiváló évjáratú borokra van kilátás 2015-ben 

Emlékezetes évjárat lehet a 2015-ös mennyiségi és minőségi szempontból is a borászok szerint - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Magyar Hírlap szombati számában.

Duplájára nőtt az oltalom alatt álló borok forgalma 

Az utóbbi évek legíjéretesebb szürete folyik idén, s a szőlő ára a várakozások szerint 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál.- olvasható az elelmiszer.hu oldalán.

Hatályba lépnek a szőlő- és bortermeléssel kapcsolatos törvénymódosítások 

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény módosítása augusztustól lehetővé teszi a nem művelt borszőlő ültetvény kivágását, illetve a művelést elmulasztó megbírságolását is, a bortörvény módosítása pedig a borhamisítót szankcionálja.

Aki nem műveli a szőlőjét, akár ki is vághatják! 

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény módosítása augusztustól lehetővé teszi a nem művelt borszőlő ültetvény kivágását, illetve a művelést elmulasztó megbírságolását is, a bortörvény módosítása pedig a borhamisítót szankcionálja.

Törkölypálinka fokról fokra 

A törkölypálinka a köztudatban még mindig úgy él, mint a jó gyümölcspálinkák felkarolt mostohatestvére. Pedig egyre több hazai és nemzetközi versenyen arat sikert. Lassan, de biztosan igazzá válik – aki nem szereti a törkölypálinkát, az még nem kóstolta.

Színt akarnak vinni a Balaton-felvidéki turizmusba 

"Egy kis színt szeretnénk vinni a Balaton-felvidéki életbe, turizmusba. A természet, a kilátás, a bor megvan hozzá, csak programmá kellene alakítani" – fogalmazott a Tagyon Birtok tulajdonosa, Kartaly Attila a hosszú hétvégén tartott pincenyitón.

Felemás szüreti eredmények Tokajon 

Vegyes szüreti eredmények születtek az idén a tokaji borvidéken, az átlagosnál kisebb lett a termés, de jó a minőség - mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Magyar Hírlapnak.

Tarolt a lisztharmat a szőlőkben 

Tízmilliárd forintnyi terméskiesést okozhatott a szőlőültetvényeken az idei csapadékos időjárás, illetve az átlagosnál nagyobb kórokozói kártétel – olvasható az agrárszektor.hu-n. A legnagyobb károkat a szőlőlisztharmat idézte elő, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felmérései szerint a kiskertekben 50-75 százalékos, a nagyüzemekben 25-35 százalékos veszteségeket okozott. A termelők 100-150 ezer tonnával kevesebb szőlőt szüretelhetnek le a kártételek miatt.

Már szüretelnek a soproni borvidéken 

Megkezdődött a szüret a soproni borvidéken, a minőség kifogástalan, de a mennyiség az utóbbi évek alacsony értékeitől is elmarad - mondta el Taschner István hegyközségi elnök szombaton az MTI-nek.

Kiemelt árak a tokaji cégnél 

A prémium Tokaji márka építéséhez szükséges termelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönzi a Tokaji Borvidék szőlőtermesztőit a Tokaj Kereskedőház Zrt. Ennek érdekében a társaság 2014-ben kiemelt felvásárlási árakkal honorálja a vele szerződésben álló, magas minőségű alapanyagot beszállító termelőket. Egyúttal a kiszámíthatóság jegyében a Tokaj Kereskedőház idén minden eddiginél korábban, július végén közzéteszi felvásárlási árait. Így a termelők eldönthetik, hogy a könnyű száraz borok; vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítására törekedjenek, ennek megfelelően szüretelve, illetve gondozva ültetvényeiket a szüretig hátra lévő időszakban.

Mentés és teremtés az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokon 

Csernus Imre 2009 óta az egri régióban él, ahol Csutorás Ferenc borásszal és Mészáros Péter grafikussal megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot (AÉS). Az elmúlt öt évben megmentették a kivágásra ítélt, 100 éves érseki szőlőt, és különleges, ún. naturális borokat készítenek, idén tavasszal pedig megnyílik az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, ahol a vendégek karnyújtásnyira lehetnek a szőlőtől. 

Idén nem lehet rutinból bort készíteni 

A szőlőtermelők mindig elmondják, nincs két egyforma év, az idei azonban több szempontból is eltért az eddigiektől, írja a teol.hu.

Szüretelik már az Irsai Olivért 

Már szedik a korai szőlőfajtákat, például a csabagyöngyét és az Irsai Olivért Balatonboglár és Etyek környékén – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára csütörtökön.

Szemtelen pálinkát gyárt a Rézangyal 

40, 50, 60 és 70 fokos szőlőpálinkákkal rukkolt elő a Rézangyal. Új márkájukat Szemtelen névre keresztelték.

Mini szőlőbirtok Bécs közepén 

Az osztrák főváros közepén, a Schwarzenbergplatzon található Bécs legkisebb szőlőültetvénye, ahol 170 négyzetméteren hatvan szőlőtő terem. Az ebből készült bort jótékonysági célra fordítják.

Védett természeti érték lesz az őstőke 

Hivatalosan is felveszik Ausztria védett természeti értékeinek listájára azt az ötszáz éves burgenlandi szőlőtőkét, amely a zöld veltelini fajta egyik ősének egyetlen ismert példánya.

Elpusztult a budavári marketingszőlő 

Csupaszon meredeznek a szőlőkarók a budai várlejtőn, a tavaly elültetett oltványok elszáradtak, eltűntek. A marketingötletre 15 millió forint ment el. A Főkert nem adja fel, hamarosan ismét próbálkozik: oltványok helyett konténeres tőkékkel, írja az Index.

Fegyveresek őrzik az eger környéki szőlőket 

Az elszaporodott szőlőoszlop-, karó- és tőkelopások miatt Eger Város Hegyközsége a továbbiakban is mindent elkövet annak érdekében, hogy elejét vegye a jelentős károkozással járó tevékenységnek - adta hírül a heol.hu.

Az elmúlt évtizedek leggyengébb szüretét fejezik be a termelők 

Évtizedek óta a legrosszabb szüret az idei, bár úgynevezett nagy borok a mostani évjáratból is lesznek. A termelők helyzetét könnyítheti, hogy Brüsszel a múlt héten jóváhagyta azt a magyar kérést, amely a borok alkoholtartalmának növelésére irányult hozzáadott cukorral. E rendelkezést visszamenőleges hatállyal alkalmazhatják a termelők. Magyarországon 2005 óta csaknem kilencezer hektár szőlőt vágtak ki támogatással - írja az Agromonitor.

Nehéz lesz minőségi bort készíteni 

kedvezőtlen időjárás jót tehet a felesleges borkészletekkel rendelkező borászatoknak, ugyanis körülbelül harmadával kevesebb szőlő terem a szokásosnál, és az is gyenge minőségű - írja a Vasárnapi Hírek.

Kivágatta szőlőjét az ásotthalmi borász 

Tizennyolc év után kivágatta az összes szőlőjét Csongrád megye egyik legnevesebb borásza, az ásotthalmi Somodi Sándor. Nyilatkozata szerint már nem érte meg a vesződség, a borászat mellett viszont továbbra is kitart. Ezután vásárolt szőlőből készíti majd borait - írja az Agromonitor.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!