Ők az idei Magyar Turizmus Minőségi Díj nyertesei

A tavalyi turisztikai rekordév után rekordszámú, összesen 41 pályázó mérette meg magát a Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatán és közülük 28 szálloda, valamint 11 étterem vehette át a minősítést április 23-án. Így összesen jelenleg 104 szolgáltató – 75 szálloda és 29 étterem – jogosult a hazai Q-logó, valamint az európai Q-s minősítés használatára.

A minőség a siker garanciája – hangsúlyozta Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója, aki szerint a díj nem csupán a vendégek, hanem a dolgozók számára is kiváló üzenet, egyúttal elismerés és motiváció is. A 2006-ban alapított minősítés kritériumrendszere az évek során folyamatosan bővült, de ideje új alapokra állítani és az élményalapú turizmus felé eltolni, ezért hamarosan újragondolják a díjat. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke felidézte, hogy míg néhány évvel ezelőtt a külföldi turisztikai vásárokon Magyarországra leginkább olcsósága miatt irányult figyelem, elindult egy szerencsés elmozdulás a minőség irányába. Ezt a fejlődést segíti a Magyar Turizmus Minőségi Díj, valamint az MSZÉSZ által alapított Év Szállodája elismerés is. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a vendéglátásban dolgozók olyan fokon járulnak hozzá az egészséghez, ahogy  kevés más szektor. Ennek a felelőssége állandóan jelen van, és ezt magas szinten teljesíteni csak a jó minőségre törekedve lehet, ezért érdemes például keresni a kiváló alapanyagokat.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj önkéntes jelentkezésen alapuló tanúsító rendszer, éttermek és szállodák számára. A több száz kérdésből álló önminősítést követően a jelentkezőket próbavásárlások során az MTÜ szakemberei ellenőrzik, és visszajelzést is adnak a pályázóknak a fejlődési lehetőségekről. A díjat három évre ítélik oda, ezen időszak alatt további utóellenőrzések is várhatóak, és indokolt esetben a minősítés vissza is vonható.  A programot a HOTREC (a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége) is akkreditálta, így a tanúsítvány a nemzetközi piacon is versenyelőnyt jelent. Az évente meghirdetett programmal az MTÜ célja, hogy a szolgáltatókat segítse minőségi munkájukban, igazodási pontokat adjon fejlesztéseikhez és ezáltal jobb piacra jutási lehetőségeket biztosítson számukra.

Sok szolgáltató már kétszer, de van, aki már háromszor is kiérdemelte a védjegyet, és az idei díjazottak között is sokan vannak, akik most újították meg a minősítést.

Az idei díjazottak:

Szállodák:

Avalon Resort & Spa, Miskolctapolca;  Barack Thermal Hotel & Spa, Tiszakécske; Budapest Airport Hotel Stáció Wellness és Konferencia, Vecsés; Corinthia Hotel Budapest;  Danubius Health Spa Resort Aqua Hévíz; Danubius Health Spa Resort Hévíz; Danubius Hotel Helia Budapest;  Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont;  Greenfield Hotel Golf & Spa, Bükfürdő; Hilton Budapest; Hotel Kumánia, Kisújszállás;  Hotel Nemzet Budapest MGallery by Sofitel;  Kristály Imperial Hotel & Esterházy Étterem, Tata;  Lotus Therme Hotel & Spa, Héviz; Mamaison Hotel Andrássy, Budapest; Mercure Budapest City Center; Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók;  NaturMed Hotel Carbona, Hévíz;  Novotel Szeged;  Opera Garden Hotel & Apartments, Budapest;  Park Inn by Radisson Zalakaros Resort and Spa;  Radisson Blu Béke Hotel, Budapest; Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár, Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak Szilvásvárad;  Thermál Hotel Balance, Lenti;  Thermal Hotel Visegrád; Varázslatos Bambara, Felsőtárkány; Wellness Hotel Katalin, Gyenesdiás

Éttermek:

Ízlelő a családbarát étterem, Szekszárd; Kukorica Csárda Balatonföldvár; Lázár Lovaspark, Domony;  Park Étterem, Berekfürdő;  Tanyacsárda Lajosmizse;  Tenkes Csárda Csarnóta;  Tercia Étterem Fertőendréd;  Tercia Hubertus Étterem és Panzió, Sopron;  Tercia Kópháza Étterem és Panzió, Kópháza;  Vadvirág Étterem, Kozárd;  Zsolnay Kávéház, Budapest


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.