hirdetés
hirdetés

Programsorozattal ünnepli Budapest 150 éves egyesítését

Több mint száz programmal készülnek a Pest, Buda és Óbuda egyesítése, azaz Budapest létrejötte 150. évfordulója alkalmából tervezett ünnepségsorozatra, amely november 17-től egy éven át zajlik majd, a programok nagy részét várhatóan jövő áprilisától tartják meg - mondta el a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.

hirdetés

Faix Csaba háttérbeszélgetésen közölte: várhatóan harminc kiemelt és hatvan intézményi programja lesz a fővárosnak, valamint lesznek még kerületi rendezvények. Az évforduló alkalmából elkészül majd egy Budapest monográfia, a Budapesti Történeti Múzeum készít egy kiállítást a Budapest-identitásról, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig pályázatot ír ki egy Budapest-nyitány megírására. A Budapest Könyvfőváros program keretében valósul majd meg a Budapest Nagyregény elnevezésű projekt, amely a főváros 23 kerületében, írók és civilek közreműködésével készülő, helyi történeteket elmesélő művekből áll majd össze - ismertette Faix Csaba.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos
 

Közölte azt is, hogy az emlékévhez kapcsolódóan a Fortepannal dolgoznak egy applikáción, de az ünnepségsorozat keretében lesz például fényfestő fesztivál és rendeznek koncerteket is. A programsorozat honlapja a 150.budapest.hu címen érhető el. Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebook-oldalán azt írta: úgy tervezik, hogy az évforduló tiszteletére létrehoznak egy annyi tőből álló rózsakertet, amennyi magyar település van, így "az összes magyarországi települést szimbolizálja a Gellért-hegy Jubileumi parkjában". A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Jövőre ennek lesz a 150. évfordulója.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk