hirdetés
hirdetés

Számvetés - négy év MUISZ-elnökként

Erdei Bálint leköszönő elnök így emlékezett vissza a MUISZ tisztújító közgyűlésén az elmúlt négy évre.

hirdetés

A MUISZ december 12-én tartotta tisztújító közgyűlését a Danubius Hotel Flamenco Budapestben. Molnár Judit alelnök, és dr. Erdei Bálint elnök tulajdonképpen helyet cserélnek és Molnár Judit munkáját a jövő évtől Erdei mellett még két alelnök segíti majd: dr. Békefi Veronika és Drégely Ágnes.

A stafétát átadó Erdei Bálint így emlékezett vissza az érdekképviselet élén eltöltött időszakra:

 "Négy év alatt 30 százalékkal bővült a MUISZ tagok köre, (158-ról 213-ra) és ma már 150-es résztvevői létszámmal zajlik egy-egy közgyűlés. Egyhangúlag elfogadta a tagság a régóta bevezetni kívánt differenciált tagdíjakat, javult a belső kommunikációnk, erősebb lett a szövetség gazdasági helyzete, logót és szlogent is kapott a szövetség. Díjakat alapítottunk az ágazat kiválóságainak elismerésére, egyre gyakrabban fordulnak hozzánk a közéletben is szakmai kérdésekkel, a nagy turisztikai beruházások tervezésénél pedig mind jobban kikérik a véleményünket a döntéshozók - summázta a leköszönő elnök, aki eredményként még megemlítette a részvételeket az ECTAA közgyűlésein, az új kezdeményezésként létrejött MUISZ-vacsorákat és reggeliket, a Német Iparkamarába való belépést, a bel- és külföldi tanulmányutakat, a sikeres februári közgyűlést Marokkóban és az idei 355 000-es elérést produkáló nagyközönségi online kampányt, arról, miért is érdemes az embernek utazási irodával utaznia.

Erdei Bálint értékelőjében 2018 sorsdöntő fordulatának nevezte a július óta érvényben lévő új utazási irodai jogszabályt. Ahogy fogalmazott, ebben nem minden úgy alakult, ahogy szerették volna, egyebek között az, hogy a B2B kapcsolatokon alapuló utazási tevékenység nem minősül utazásszervezésnek, ami az utazási irodák bejegyzését illetően is változásokat hozott. Az ECTAA múlt heti közgyűlésén az derült ki, hogy ez a jogi gyakorlat más uniós tagállamban nem létezik. Az Európai Utazási Irodai Szervezetek Szövetségének az a véleménye, hogy mindez nemzeti hatáskörbe tartozik. A MUISZ dolgozik azon, hogy kiköszörülje a csorbát: már be is adtak egy módosító indítványt – mondta el Erdei.

"A bruttó árazás bevezetése továbbra is a célok között szerepel, akárcsak a kötelező felelősségbiztosításé, és a lobbitevékenység fókuszában áll a hatékonyabb hatósági ellenőrzés elérése is. Régóta szó van arról, hogy szükséges volna a légitársaságok felelősségét a helyén kezelni. Ha egy légitársaság csődbe megy, nem történik semmi, ha ugyanez történik egy utazási irodával, az egyetlen más szektorban nem tapasztalható szankciókkal jár az iroda számára" - emelte ki Erdei.

A szakember rámutatott, hogy a MUISZ tagirodák adják a magyarországi utaztatók forgalmának 82 százalékát, 2017-ben mintegy 181 milliárd forintot a teljes piaci 225 milliárd forintból. 3200 fő az összfoglalkoztatottak száma a MUISZ tagirodákban, és érdekes adat, hogy az irodák 70 százaléka 10 fő alatti kisvállalkozás.

Erdei Bálint azt is bejelentette, hogy 2019 május 12-15. között Törökországban tartja majd tavaszi közgyűlését a szövetség a Sun & Fun Holidays meghívására. Októberben sok kerül egy ciprusi tanulmányútra is, és várhatóan jövőre is lesz study tour Szlovákiába.

 A szakember, - aki négygyermekes családapa is egyben - megköszönte felesége, Kata valamint kollégája és üzlettársa, Szabó Krisztián türelmét és támogatását és bevallotta, kezdetben nemigen tudta mire vállalkozik, hiszen a vélt napi egy órás munka helyett, napjainak több mint a felét vitte el az érdekképviseleti munka. De nem bánja, hiszen ahogy mondta, nagyon sok jó tapasztalattal gazdagodott.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai