hirdetés
hirdetés

Új elnök a Balatoni Szövetség élén

A strandok és a bicikliutak karbantartását, a vízszinttel kapcsolatos problémák kezelését, a Balaton megközelíthetőségének javítását tartja több más mellett a legfontosabb feladatnak a Balatoni Szövetség új elnöke.

hirdetés

A balatoni régió településit és megyei önkormányzatait tömörítő szervezet szombaton Balatonfenyvesen tartotta ciklusnyitó fórumát, hogy új elnököt válasszanak a leköszönő Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester helyett.

Az elmúlt két évtizedben kialakult gyakorlat szerint a három balatoni megye legnagyobb parti településeire építve most Balatonfüred polgármestere következett volna az elnöki székben, de a Balaton Fejlesztési Tanácsot is vezető dr. Bóka István nem vállalta a megbízatást. Hogy a megyék váltakozása megmaradjon, a posztra Szigliget polgármesterét, Balassa Balázs választották.

Az új elnök székfoglalójában úgy vélte, hogy a térségnek szüksége van egy olyan, jól működő Balatoni Szövetségre, amelyik kellőképpen próbálja az önkormányzat és a Balaton érdekeit képviselni. Rengeteg olyan ügy van, amiben az önkormányzatoknak állást kell foglalni, segítséget kell adni a döntéshozóknak. A legfontosabb ügyek között említette a tó vízszintjének kérdését. Nem feltétlenül lenne baj egy magasan, akár 120 centiméter körül tartott vízszint, ha komoly állami támogatással megteremtenék ennek a parti feltételeit és felújítanák a Sió-medrét. Fontos kérdés a strandok állapota, strandok medrének kezelése, iszaptalanítása, hínártalanítása. Ugyancsak a kiemelt ügyek közé sorolta horgászatot. A halászat leállítását pozitív lépésnek tekinti, de úgy vélte, hogy a horgászat feltételei nincsenek megteremtve. Nincsenek szabad partszakaszok a horgászáshoz, nincs elég csónakkikötő. Üdvözölte a kötöttpályás közlekedés fejlesztésével kapcsolatos terveket, de emellett fontos lenne a Balaton megközelítésének hangsúlyosabb kezelése is. Égető fontosságú a bringakörút karbantartásának, felújításának megoldása és a hálózat bővítése - mondta többek között.

Balassa Balázs mellé Somogy megyéből társelnökké választották dr. Lengyel Róbert siófoki, Zalából Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármestert.

Több más mellett módosították az alapszabály területi kiterjedésére vonatkozó előírásait is, hogy a vízgyűjtőn kívülről felvehessék a tagnak jelentkező Fejér megyei Lepsény önkormányzatát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk