hirdetés
hirdetés

Újabb részlet a SZÉP-kártyákat érintő változásról

Újabb gazdaságvédelmi intézkedést vezet be a kormány.

hirdetés

A héten már ITT írtunk arról, hogy a kormány egy új gazdaságvédelmi akcióterv részeként a turizmust és a SZÉP kártyát érintő intézkedéseket hozott. Egyes szektorokban júliustól áramár-plafon lép életbe, a gyógyszerforgalmazó cégek leírhatják az extraprofitadójuk felét, valamint átmenetileg kibővül a Széchenyi Pihenő Kártya rendszere. A kormány döntése értelmében 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók a jelenlegi kereten felül a SZÉP-kártyára egyszeri, legfeljebb 200 ezer forintos összeget utalhatnak, amely béren kívüli juttatásnak minősül.

Az intézkedésnek köszönhetően 2023-ban 650 ezer forintra emelkedik a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege. A kormány arról is döntést hozott, hogy átmeneti jelleggel 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a SZÉP-kártyákon így rendelkezésre álló összegeket a családok belátásuk szerint hidegélelmiszerek vásárlására (a szabályozás az alkoholtartalmú folyadékokra, valamint a dohány- és feldolgozott dohánypótló termékre nem vonatkozik) is felhasználhatják, hasonlóan a 2022. február 1. és 2022. július 1. közötti időszakhoz. Ezt követően a jelenleg is érvényes szabályok szerint lesz lehetőség a SZÉP-kártya keretek elköltésére.

A GFM felhívja a figyelmet, hogy 2023. január 1-jétől kezdődően a SZÉP-kártyákon minden beérkező utalás egy zseben, azaz egy összevont számlán jelenik meg. A kedvezményes adózás mellett jóváírt összegek vonatkozásában változatlanul él az a szabály, hogy a legalább egy év alatt fel nem használt, "bennragadt" összeg után (március 20-án és szeptember 20-án) egyszeri 15 százalékos díj kerül felszámításra - emelték ki. Jelenleg a SZÉP-kártyákon mintegy 120 milliárd forint áll rendelkezésre.

A tárca közleménye szerint a kormánynak minden eszközzel élnie kell, ami lendületet visz a gazdaságba, hogy meg tudja őrizni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést. Mint hangsúlyozták, a SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás kibővítése számottevően növeli a családok vásárlóerejét, amely olyan időszakokban jelenthet majd segítséget, mint az iskolakezdés vagy a karácsonyi bevásárlás. Az intézkedés növeli a fogyasztást, ösztönzi a beruházásokat, segíti az élelmiszeripart, végső soron pedig hozzájárul a GDP növekedéséhez - olvasható a GFM közleményében.

 

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk