hirdetés
hirdetés

TAP: 40 százalékkal több magyar utas az Azori-szigeteken

Tavaly a Forbes magazin az Azori-szigeteket a világ első tíz olyan úti célja közé sorolta, amelyeket mindenképpen érdemes felkeresni.

hirdetés

A Portugáliához tartozó 9 szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánon 1500 kilométerre fekszik Lisszabontól és mintegy 3900 km-es távolságra Észak-Amerikától. Egy tudósokat és civileket tömörítő non-profit nemzetközi környezetvédő közösség, az Earthwatch az első fenntarthatóan működő szigetcsoporttá választotta az Azorit tavaly, amelyre nagyon büszkék a helyiek - derült ki az úti cél egyik szintén felelősségteljes, kiscsoportos utakat szervező irodája, a Melo Travel képviselőjének prezentációjából, amelyet a TAP Portugal légitársasággal közösen tartottak hétfőn a Szabadság Bisztróban. Az Azori vezetése azon munkálkodik, hogy a turizmust fenntarthatóan fejlesszék és páratlan természeti örökségüket a jelenlegi formában őrizzék meg az utókor számára. Imázsfilmjükben csak a természetközeli szabadidős tevékenységeket népszerűsítik mint a  búvárkodás, túrázás, canyoning, bálna- és delfinles, hullámlovaglás, siklóernyőzés.

A magyar utasok körében is egyre népszerűbb az Azori-szigetek, tavaly 39 százalékkal bővült az odalátogató honfitársaink száma - mondta el Szolnok Péter a TAP képviseletében. São Miguel a legnagyobb szigetként 23 lagúnájáról, vulkanikus, természetes melegvizes fürdőhelyeiről és Európa legnagyobb teaültetvényéről nevezetes. A Föld hőjét a helyiek a gasztronómiában is hasznosítják, a gejzírhez közeli talajba ásott fémedényekben főzik meg tradícionális, tartalmas húsos-zöldséges egytálételüket, a Cocido das Furnast. A télen-nyáron és éjjel-nappal kiegyenlített, ingadozást alig mutató hőmérsékletű, csapadékos szubtrópusi klíma jellemzi az Azori-szigeteket, amelyeken 60 őshonos növényfaj él és a hazánkban csak nehezen nevelhető hortenzia úgy burjánzik mint nálunk a cickafark.

A szigetek között kakukktojásnak számít Santa Maria a maga félsivatagával, amely a vasas talajnak köszönhetően csodálatos vörös színekben pompázik. A közeli partokon mantarájákkal is úszhat az ember. A központi szigetek 5 kisebb földdarabból állnak. Faial (Horta) partjainál található a világ egyik legnagyobb bálnarezervátuma, ide a magyarok is szívesen látogatnak bálnalesre, és az óceáni áramlatoknak kevésbé kitett strandjait a családok is élvezhetik.

Az óceánközépi hátság részeként egyébként valamennyi sziget egy-egy bazaltvulkán. A legmagasabb tűzhányó a Pico-szigeten található, ez egyben Portugália legmagasabb pontja és sok turista éjjel mássza meg, hogy megcsodálja róla a napfelkeltét. São Jorge, Európa egyetlen kávéültetvényével büszkélkedhet. Graciosa szélmalmaival, vulkanikus barlangjaival ejti rabul a turistákat és egyben a madármegfigyelők paradicsoma, a hatalmas szél ugyanis rengeteg különleges fajt sodor ide egészen szokatlan helyekről. Terceira szintén kínál csodás barlangokat és az Azori-szigetek talán legszebb és leghangulatosabb faluját (Angra de Heróismo) tudhatja magáénak, amely az egyetlen település az egész szigetcsoportban az UNESCO világörökségi listáján. A két nyugati sziget közül Flores lagúniáról és lélegzetelállító vízeséseiről ismert, Corvo pedig szintén a madármegfigyelők hazája.

A szigetek között közlekednek belső repülőjáratok, az Azori-szigetek légitársasága, a SATA International üzemeltetésében, amelyre a magyar irodák a TAP-on keresztül foglalhatnak jegyeket. A kompjáratok a központi szigetek között egész évben, a teljes szigetcsoportban májustól-szeptemberig közlekednek. Mivel az azori lakosság jelentős része kivándorolt az Egyesült Államokba (az otthon élő 250 ezer fő duplája él emigrációban Bostonban és Houstonban), a TAP is hamarosan követi a SATA példáját és az Azori fővárosból, Ponta Delgadából is indít járatokat az USA-ba. A TAP Lisszabon és Ponta Delgada között A320-asokkal repül és kedvező csatlakozást biztosít a reggeli és délutáni budapesti járatokhoz.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk