hirdetés
hirdetés

A Hónap kincse: igazi szépség, egy igazi szépségtől

A májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM), egy gyümölcsfából készült, gazdagon díszített ezüst műtárgy. Vajon kié lehetett?

hirdetés

A MNM Széchényi-termében egy hónapig látható piperetükör a bécsi udvar egyik elismert szállítója, Josef Carl Klinkosch (1822-1888) jegyeit viseli, aki a 19. század közepének egyik legfontosabb ötvösmanufaktúráját vezette. A cégnek 1869-ben lett egyedüli tulajdonosa, ekkortól használta az ezen a tükrön is látható mesterjelzést. A tükör valamely császári birtok ceremoniális hálószobájában állhatott, Erzsébet királyné bécsi, hofburgbeli lakosztályában ma is látható az az egyszerűbb kivitelű készlet, amely a királyné napi szépségrutinját szolgálhatta.   

A gyönyörűen megmunkált ezüstkeretű tükröt a múlt évben vásárolta az MNM egy müncheni árverésen. Az 1872 után készülhetett piperetükör tetején az egykori "gazda", II. Erzsébet királyné monogramja fölött a császári korona is látható. A tükröt, valamint Sisi kesztyűjét egy németországi árverésen vásárolták - mondta el L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Hónap kincse - Sisi piperetükre című kamaratárlat sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: a MNM műtárgybővítési programjának köszönhetően májusban Erzsébet királyné ezüstkeretű piperetükre kerül a középpontba. Emlékeztetett: I. Ferenc József magyar király felesége, Erzsébet királyné már életében is legenda volt. Nagy gondot fordított a magyar történelem, az irodalom, az ország megismerésére, nyelvtudását is szorgalmasan gyarapította, és ha kellett, képviselte a magyar érdekeket.

 

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk