hirdetés
hirdetés

A hőségben szabályozzák a munkavégzést a munkaadók!

A Szakszervezetek Európai Szövetsége azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy szabályozzák, legfeljebb hány fokban szabadna dolgozni, és ez az érték az egész kontinensre érvényes lenne.

hirdetés

Jelenleg csak hat országban van érvényben hasonló törvény: Magyarországon legfeljebb 31 Celsius fokos hőmérsékletben lehet ülőmunkát végezni, Belgiumban ez az érték 29, Lettországban és Szlovéniában 28 fok beltéren, Montenegróban pedig 28 fok szabadtéren. Spanyolországban a maximumhőmérséklet 27 fok, de ez nem érvényes minden típusú munkára, sem minden munkahelyre.

depositphotos
depositphotos
 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban az optimális munkahőmérséklet 16 és 24 fok között van.

Egy tanulmány szerint a 30 fokos hőmérséklet túllépése esetén a munkabalesetek kockázata akár 7 százalékkal is megnőhet, 38 fok felett pedig 15 százalékkal.

A Szakszervezetek Európai Szövetsége úgy véli: sürgősen cselekedni kell, hiszen a klímaváltozás már így is szed áldozatokat.

Spanyolországban két ember meghalt múlt héten a magas hőmérséklet miatt kigyulladt erdőtüzekben.

Franciaországban, ahol nincs munkavédelmi jogszabály hőség esetére, 2020-ban 12 ember vesztette életét hőség okozta munkabalesetben.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk