hirdetés
hirdetés

A jövő kapujában: 2015-től megvásárolható a repülő autó

Nem kell sokat várni, és járműjével felszállhat a levegőbe, majd földet érve az utakon gurulhat tovább.

hirdetés

Egy utazás során manapság fontos tényező, hogy minél gyorsabban érjük el a kívánt úti célt. De vannak olyan – gazdag – turisták, akiknek a leggyorsabb sem elég, extrém, kombinatív és főleg meglepő utazási eszközöket keresnek. Nos, számukra már jövőre elérhető lesz a repülni is tudó autó, melyet a massachusetts-i egyetem legjobb szakembereiből álló Institute of Technology mérnökei készítettek.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons


A kocsit már a 2012-es New York-i Autószalonon is kiállították, a próbautakat is sikeresen lebonyolították, és a légi alkalmassági vizsgálatokat is elvégezték. Az USA Légügyi Igazgatósága szerint az autó könnyű sportrepülő besorolást kapott. A maximum négy főre tervezett modell a sorozatgyártásra addig nem kaphat hatósági engedélyt, míg a majdani gyártó technikai felkészültségét az illetékes hatóságok meg nem vizsgálták.A jármű már most felkeltette nem csak a tehetősebb turisták, hanem az üzletemberek figyelmét is, akiknek a gépjármű-jogosítvány mellé repülőgép vezetői szakszolgálati engedély is szükséges.

A könnyű és tetszetős kivitelű repülő autó számára nem kell különleges földi kiszolgálás. Bárhol leszállhat, ahol erre megfelelő sima terep adódik, hely is van és autóként tovább gurulhat, nem szükséges igénybe venni a drága illetékkel dolgozó repülőtereket.

Nem is Amerika lenne, ha nem ezt a szlogent találtak volna ki hozzá: „szálljon le egy McDonald’s közelében a repülőjével, és guruljon be a McDrive-ba a kocsijával egy kóláért és hamburgerért!” A tervezők szerint a gép nem drága, „mindössze” 279 ezer amerikai dollárba, azaz 64 millió forintba kerül, mely alig haladja meg egy jobban felszerelt kis Cessna költségeit. De hát azzal nem lehet autózni.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons


A gyártó kiválasztása jelenleg is folyik, és elképzelhető, hogy a további tesztek elvégzésére még egy prototípust építenek majd. Úgy tervezik, hogy havonta 2-3 darabot készítenek belőle.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk