A legdrágább marhahús most a menzákra kerül

A külföldi turisták távolmaradása és az éttermek bezárása miatt tetemes készletek maradtak a japán marhatenyésztők nyakán a világ legdrágább marhahúsából.

Önmagában nem újdonság, hogy a szigetország lakói wagyut esznek, a szó ugyanis egyszerűen csak annyit jelent, hogy japán (wa) marhahús (gyu). A nemzetközi gasztronómiában azonban a kifejezés  a szájban szinte elolvadó, az izomrostok között egyenletesen elraktározott zsír miatt márványos mintázatú, különlegesen finom marhahús szinonimája. A wagyu marha egy gyűjtőnév, több fajtát és földrajzi területet foglal magában, amelyek közül legismertebb a Kobe környékén tartott “japán fekete” szarvasmarha húsa, amelynek ára a kilónkénti 500 eurót is elérheti - írja a Magyar Konyha.



Az eredetvédelmi oltalom alá eső terméknek számos - igen szigorúan ellenőrzött - származási és minőségi kritériumnak kell megfelelnie. A hamisítás elkerülése érdekében a minősített kobei wagyu exportját kilóra pontosan számon tartja a Hjogó tartományi hústermelők szövetkezete, visszakereshetővé téve minden egyes tételt.

A luxuspiac nyomora

A pandémia okozta leállás miatt a termelők nehéz helyzetbe kerültek, drámaian visszaesett az értékesítés, a raktár tele, a kassza viszont üresen maradt. A felhalmozódott készleteket a hústermelők a belföldi piacon próbálták értékesíteni, sokszor akár 20-40 százalékos árengedménnyel ösztönözve a vásárlókat. A luxus termékek piacát különösen súlyosan érintik a járvány következményei: nemcsak a wagyu, hanem egyéb áruféleségek, például a Szent Jakab-kagyló vagy a lazac forgalma is drasztikusan csökkent - összességében minden olyan árucsoporté, amelynek fő felvevője az országba látogató külföldieket és a helyi fizetőképes lakosságot kiszolgáló éttermi szektor.

A japán kormány nem tétlenkedett: saját közbeszerzési erőforrásait mozgósította a helyi élelmiszer termelők túlélése érdekében. Egy 2020 áprilisában hozott intézkedés értelmében központi forrásokból finanszírozzák a közétkeztetésben - elsősorban az általános és középiskolák konyháin - felhasznált hazai alapanyagok beszerzését. A támogatás kezdetben csak a legsúlyosabban érintett marhahúsra és a Szent Jakab-kagylóra vonatkozott, de a szubvencionált hús- és halfélék köre folyamatosan bővül például helyi halakkal, szabadtartású csirkével. Az eredetileg 2020 végéig hatályos rendelkezést a nem múló egészségügyi válsághelyzet miatt a 2021-es évre is fenntartja a japán kormány.

A támogatásnak köszönhetően országszerte több ezer iskolai menzán jutnak normál esetben sokak számára megfizethetetlen, prémium minőségű élelmiszerhez a diákok. Csak a Kobe székhelyű Hjogó tartományban 1250 állami és magán oktatási intézmény kap wagyut, akár a legdrágább kobei minősítésűből.


Forrás: Magyar Konyha


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.