hirdetés

A legdrágább marhahús most a menzákra kerül

A külföldi turisták távolmaradása és az éttermek bezárása miatt tetemes készletek maradtak a japán marhatenyésztők nyakán a világ legdrágább marhahúsából.

hirdetés

Önmagában nem újdonság, hogy a szigetország lakói wagyut esznek, a szó ugyanis egyszerűen csak annyit jelent, hogy japán (wa) marhahús (gyu). A nemzetközi gasztronómiában azonban a kifejezés  a szájban szinte elolvadó, az izomrostok között egyenletesen elraktározott zsír miatt márványos mintázatú, különlegesen finom marhahús szinonimája. A wagyu marha egy gyűjtőnév, több fajtát és földrajzi területet foglal magában, amelyek közül legismertebb a Kobe környékén tartott “japán fekete” szarvasmarha húsa, amelynek ára a kilónkénti 500 eurót is elérheti - írja a Magyar Konyha.Az eredetvédelmi oltalom alá eső terméknek számos - igen szigorúan ellenőrzött - származási és minőségi kritériumnak kell megfelelnie. A hamisítás elkerülése érdekében a minősített kobei wagyu exportját kilóra pontosan számon tartja a Hjogó tartományi hústermelők szövetkezete, visszakereshetővé téve minden egyes tételt.

A luxuspiac nyomora

A pandémia okozta leállás miatt a termelők nehéz helyzetbe kerültek, drámaian visszaesett az értékesítés, a raktár tele, a kassza viszont üresen maradt. A felhalmozódott készleteket a hústermelők a belföldi piacon próbálták értékesíteni, sokszor akár 20-40 százalékos árengedménnyel ösztönözve a vásárlókat. A luxus termékek piacát különösen súlyosan érintik a járvány következményei: nemcsak a wagyu, hanem egyéb áruféleségek, például a Szent Jakab-kagyló vagy a lazac forgalma is drasztikusan csökkent - összességében minden olyan árucsoporté, amelynek fő felvevője az országba látogató külföldieket és a helyi fizetőképes lakosságot kiszolgáló éttermi szektor.

A japán kormány nem tétlenkedett: saját közbeszerzési erőforrásait mozgósította a helyi élelmiszer termelők túlélése érdekében. Egy 2020 áprilisában hozott intézkedés értelmében központi forrásokból finanszírozzák a közétkeztetésben - elsősorban az általános és középiskolák konyháin - felhasznált hazai alapanyagok beszerzését. A támogatás kezdetben csak a legsúlyosabban érintett marhahúsra és a Szent Jakab-kagylóra vonatkozott, de a szubvencionált hús- és halfélék köre folyamatosan bővül például helyi halakkal, szabadtartású csirkével. Az eredetileg 2020 végéig hatályos rendelkezést a nem múló egészségügyi válsághelyzet miatt a 2021-es évre is fenntartja a japán kormány.

A támogatásnak köszönhetően országszerte több ezer iskolai menzán jutnak normál esetben sokak számára megfizethetetlen, prémium minőségű élelmiszerhez a diákok. Csak a Kobe székhelyű Hjogó tartományban 1250 állami és magán oktatási intézmény kap wagyut, akár a legdrágább kobei minősítésűből.


(forrás: Magyar Konyha)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk